@ În Parcul din Centrul Civic a “răsărit” un gard, care împrejmuiește un teren, cu tot cu alei, spațiu verde și o bucată din parcare @ Terenul aparține unei firme cu acționari turci, persoane aflate în spatele unor investiții imobiliare din București, dar și a unor contracte cu instituții importante de stat, precum Complexul Energetic Turceni @ În noul Plan Urbanistic General al orașului, în locul parcului apar blocuri turn @ Agenția de Protecție a Mediului se opune, susținând că parcul trebuie să rămână spațiu verde
Blocuri turn în parcul de pe bulevardul Anastasie Panu, vizavi de Hotel Europa… Despre acest subiect s-a discutat numai la timpul viitor, ieșenilor fiindu-le imposibil să-șI imagineze că oaza de verdeață din centrul Iașului ar putea fi vreodată înlocuită de mastodonți de sticlă și beton.
Peste noapte, în parc a apărut un gard, înalt de jumătate de metru, care împrejmuiește spațiul verde, aleile pietonale, dar și câteva locuri de parcare. Suprafața îngrădită este de 900 metri pătrați. Oamenii care se plimbă prin parc sunt nevoiți să sară peste gărduțul ce a fost ridicat de proprietar.
Proprietarul nu a respectat autorizația
Chiar dacă pare greu de crezut, proprietarul terenului deține autorizație de construire pentru gardul care “a răsărit” în mijlocul parcului. Pe data de 23 septembrie 2015, Primăria municipiului Iași a emis autorizația de construire cu numărul 982 pentru “împrejmuire teren proprietate – construcție cu caracter provizoriu”, urmare a solicitării depuse de societatea comercială IașI Business Center SRL, care a cumpărat terenul în anul 2007.
Proprietarul nu a respectat însă condițiile impuse în această autorizație, deoarece prin ridicarea gardului a blocat căile de acces pietonale, adică aleile parcului.
“Împrejmuirea va respecta strict limitele proprietății. Prin împrejmuire nu se vor obtura accesele pietonale existente”, se arată în autorizație.
APM: “Noi nu le-am dat niciodată aviz”
Poziția Agenției de Protecție a Mediului este una fermă, în sensul că nu permite ridicarea unor construcții în parc. Ba mai mult, directorul Agenției de Protecție a Mediului susține că acel gard a fost ridicat fără obținerea prealabilă a unui aviz.
“Terenul este atribuit în proprietate privată. Toți proprietarii de acolo ar dori să construiască, dar noi nu le-am dat niciodată aviz, deoarece este spațiu verde. Probabil că în această situație va decide instanța, dacă aplicăm legea spațiilor verzi sau dacă se poate construi, deoarece se află în proprietate privată. Nu înțelegem cum de s-a putut da această autorizație de împrejmuire”, a declarat Bogdan Davideanu, directorul Agenției de Protecție a Mediului Iași.
GALERIE FOTO
Serviciul Control Urbanism a somat proprietarul
În urma întrebărilor adresate de 7Est, inspectorii Serviciului Control Urbanism din cadrul Poliției Locale au demarat un control. Zilele trecute, aceștia au fotografiat gardul și au solicitat documente de la Primărie.
“Proprietarul a fost somat să se prezinte la sediul Poliției Locale cu documentele care au stat la baza autorizației. În funcție de cele constatate, vom stabili dacă se impun sancțiuni și care vor fi acestea. În cazul în care proprietarul nu se prezintă, va fi amendat și somat din nou”, a declarat Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale.
Viitorul parcului, o enigmă. Blocuri sau spațiu verde?
Destinul parcului din Centrul Civic și modul în care se va dezvolta zona sunt încă necunoscute și pentru șefii Primăriei municipiului Iași.
Viitorul Plan Urbanistic General (PUG) al orașului este în curs de elaborare, dar discuțiile dintre autoritățile locale, arhitecți și Agenția de Protecție a Mediului sunt contradictorii.
“Noul PUG prevede că zona respectivă este edificabilă. Pe de altă parte, Agenția de Protecție a Mediului se împotrivește și susține menținerea zonei verzi. Vrem să conservăm spațiile verzi, dar pe de altă parte, trebuie să respectăm șI dreptul la proprietate”, a declarat viceprimarul Gabriel Harabagiu.
Turci multimilionari, cu labele pe parcul din Centru Civic
Firma care a împrejmuit terenul din parc, Iași Business Center SRL, are asociați cetățeni turci, care se află în spatele unor proiecte imobiliare de zeci de milioane de euro din capitală.
În prezent, firma are doi asociați, Gunata Savas (70 la sută din părțile sociale) șI Karali Huseyin (30 procente din acțiuni). Firma a fost fondată în anul 2007, printre asociații de la acea vreme numărându-se și Nicholas Abaco, cetățean american de origine română. Acesta din urmă, născut în Flămânzi, județul Botoșani, și-a schimbat numele din Nicolae Abăciței în Nicholas Abaco.
Clădire de birouri în centrul Bucureștiului
În București, Nicholas Abaco a dezvoltat o clădire de birouri, Astoria Center, pe care a vândut-o în urmă cu câțiva ani către un grup elen de investții, Bluehouse. Totodată, Abaco deține terenuri în împrejurimile capitalei, pe care a dezvoltat parcuri logistice.
Contracte cu Complexul Energetic Turceni
Turcii Gunata Savas și Karali Huseyin sunt asociați și în firma Synergy Construct SRL, tot din București, care a prins un contract cu Complexul Energetic Turceni pentru execuția instalației de suflantă.
Tudor LEAHU