@ Primarul comunei Popricani a arendat către firma soției sale terenurile aflate în proprietatea comunei @ Asta în condițiile în care firma soției nu avea dreptul să participe la nici o procedură de achiziție publică, fiind condamnată de judecătorii ieșeni în urma unui dosar instrumentat de DNA Iași @ În același dosar, Elena Pârlog a fost condamnată la închisoare cu suspendare
Actualul primar al comunei Popricani, Valeriu Pârlog calcă pe urmele fostului edil al comunei, Slabu Otonel, condamnat la 5 ani de închisoare pentru că a furat fondurile europene în sumă de vreo 12 miliarde lei vechi, alocate de Uniunea Europeană pentru întreținerea pășunii comunale.
Primarului de la Popricani i-a trecut glonțul pe la ureche, a scăpat de închisoare deoarece în dosarul penal instrumentat de DNA Iași, care viza firma familiei Pârlog și în care erau cercetate fapte similar celor care au dus la încarcerarea lui Otonel a fost condamnată soția edilului, Elena Pârlog. Cu toate acestea, familia Pârlog pare să o caute cu lumânarea continuându-și afacerile într-o manieră care ar putea determina autoritățile să aplice din nou legea penală.
Și se jură că nu fură și…
În timp ce Elena Pârlog era judecată pentru săvârșirea unor fapte de corupție în dosarul penal la care am făcut referire mai sus, primarul Valeriu Pârlog a arendat către firma consoartei cea mai mare parte din terenul liber pe care îl are în proprietate Consiliul Local.
Terenul primăriei la firma soției
Un procuror ar putea constata dacă ar verifica această afacere că s-au sâvârșit mai multe infracțiuni de conflict de interese. Asta deoarece Valeriu Pârlog, în calitate de primar al comunei Popricani, a semnat documentele prin care firma soției sale, Euro-Elmar SRL, a arendat 70 de hectare de teren aflate în proprietatea primăriei.
“Fapta funcționarului public care în exercitarea atribuțiilor de serviciu a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut direct sau indirect un folos patrimonial pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul III ori pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani se pedepseșțe cu închisoare de la unu la 5 ani”, se arată în articolul 301 din Codul Penal privind conflictul de interese.
A primit pământ după ce soțul a fost ales primar
Conform informațiilor pe care le deținem, Elena Pârlog a arendat terenul primăriei începând cu anul 2013, după ce soțul a devenit primar. A încheiat ulterior contracte de arendă și în anii 2014 și 2015. Astfel, în anul 2013 a fost încheiat contractual de arendă nr.674, iar în 2014 s-a încheiat contractual de arendă nr.296, ambele numere de înregistrare fiind emise de Primăria Popricani.
Coana mare primește și subvenție
Pentru suprafața respectivă Euro-Elmar încasează de la APIA o subvenție de 11.200 euro pe an. Terenul pe care l-a luat în stăpânire familia Pârlog face parte din rezerva Comisiei locale de fond funciar. Adică, acest teren ar trebui să fie retrocedat parțial sau în întregime ori de câte ori apare o nouă cerere validă depusă de moștenitori ai căror strămoși au deținut proprietăți în Popricani, dar care au fost confiscate după anii 50’ de regimul comunist.
Avea interdicție să facă afaceri cu primăria
După cum se poate constata, în loc să fie retrocedat celor care au acest drept, terenul aduce annual venituri familiei Pârlog. Gravitatea situației constă și în faptul că firma avea interdicție și nu putea să facă afaceri cu instituțiile publice.
Astfel, în dosarul penal în care Elena Pârlog a fost condamnată la închisoare cu suspendare, firma Euro-Elmar a primit interdicția de a participa la proceduri de achiziții publice pentru o perioadă de 2 ani. Ori arendarea unor suprafețe din proprietatea Primăriei Popricani intră în categoria achizițiilor publice. Mai trebuie precizat că suprafețele din proprietatea statului și implicit a consiliilor locale nu pot fi concesionate, arendate, închiriate decât în urma unor licitații.
“Eu nu cred că aveți dreptate. Firma soției nu putea să participle la licitații legate de terenurile Agenției Domeniilor Statului. Ce, terenurile primăriei sunt terenurile statului? Firma a arendat terenul aflat la dispoziția comisiei locale de fond funciar, eu nu cred că ne aflăm în conflict de interese chiar dacă terenul este al primăriei”, a spus telefonic Valeriu Pârlog.
Condamnată la închisoare
Elena Pârlog a fost condamnată pe data de 17.01.2014 la închisoare cu suspendare în dosarul penal 21120/245/2013 pentru că a încasat în mod fraudulos fonduri europene.
Astfel, aceasta a fost condamnată la o pedeapsă de 2 ani și 8 luni de închisoare pentru folosirea de documente și declarații false în vederea obținerii unor subvenții europene și la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune. Judecători au contopit pedepsele, iar Elena Pârlog s-a ales cu o pedeapsă finală de 3 ani de închisoare cu suspendare deoarece i s-a aplicat șI un spor de pedeapsă. De asemenea, firma familiei Pârlog, SC Euro-Elmar SRL a fost condamnată să plătească o amendă penală de 30.000 lei șI, după cum s-a precizat mai sus, societatea comercială a primit și interdicția de a participa la proceduri de achiziții publice pentru o perioadă de 2 ani. Alături de Elena Pârlog au fost condamnate tot la pedepse cu suspendare și complicele sale, două angajate ale firmei, respectiv Doina Rusu și Consuela Apetrei. Sentința a rămas definitivă la data de 19.11.2014 la Curtea de Apel Iași.
Faptele pentru care a fost condamnată Elena Pârlog s-au petrecut în perioada 2007 – 2012, când soția primarului din Popricani era administrator al SC Euro-Elmar SRL, iar în această calitate a făcut un număr de 5 cereri la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) având la bază o serie de documente false în vederea obținerii unorsubvenții europene. Ilegalitățileconstau în faptul că Elena Pârlog a depus patru tabele centralizatoare cu terenuri în care era consemnat, în mod nereal, că SC Euro-Elmar SRL deținea în arendă mai multe suprafețe de teren arabil în baza unor contracte de arendă din care unele erau întocmite în fals. În baza acestor documente firma a încasat în mod nelegal subvenții europene în sumă de 52.428 lei adică circa 13.041 euro.
Firma Euro-Elmar a avut sechestru pe bunuri până anul acesta, prejudiciul fiind recuperate de autorități. Valeriu Pârlog este unul dintre cei mai instăriți primari din județul Iași.
Constantin MAZILU