Pe măsură ce se apropie data alegerilor, agitația din jurul partidelor crește. Fierberea e cu atât mai mare cu cât multe dintre aranjamente se fac departe de ochii membrilor de partid și a organelor de conducere a filialelor, fiind rodul unor jocuri între grupuri restrânse de membri influenți. Pretendenții la un loc eligibil pe listele de la alegerile parlamentare sunt într-o continuă forfotă. Actualii parlamentari au pretenții la încă un mandat, dar din spate vin fețe noi care își doresc și ei un loc călduț în Parlament.
Blajuț, de la PSD la PNL
Bomba a explodat la PNL, unde lupta dintre pretendenți se duce fără menajamente. Aseară, în cadrul ședinței, președintele Teofil Bălteanu a anunțat primul candidat surpriză pe lista celor de la PNL ca fiind actualul deputat Viorel Blăjuț. Locul lui Blăjuț a fost tranzacționat în secret în mai multe runde de negocieri duse pe mai multe fronturi. O primă etapă s-a consumat în urmă cu două săptămâni, când Alina Gorghiu și Dan Motreanu au venit la Iași pentru înscăunarea noului președinte al filialei, Teofil Bălteanu. După ședința de numire a lui Bălteanu, deputatul Dan Motreanu împreună cu deputatul Mugur Cozmanciuc, președinte al PNL Neamț, și consilierul județean Daniel Minciună s-au întâlnit cu deputatul Viorel Blăjuț la domeniul acestuia de la Miroslava.
Etapa finală s-a consumat la București unde deputatul Daniel Fenechiu, liderul Partidului Național Democrat, a negociat și semnat un protocol de colaborare cu PNL, care prevede printre altele și asigurarea unui număr de șase locuri eligibile pe listele liberalilor pentru Fenechiu și oamneii săi. Unul dintre cele șase locuri a fost antamat deja de Viorel Blăjuț, care este atât prieten cât și cumătru cu Daniel Fenechiu.
În urmă cu o săptămână, Blăjuţ nu ştia cine este Motreanu
În urmă cu citeva zile, când apăruseră primele informații despre aceste negocieri, dar protocolul încă nu fusese semnat, Viorel Blajuț nega cu vehemență discuțiile cu PNL ajungând să spună că “habar nu am cine este Dan Motreanu”. Astăzi, când protocolul este oficial, iar filialele PNL din țară au primit informarea cu privire la detaliile angajamentului, Blajuț confirmă înțelegerea, dar păstrează totuși un dram de rezervă.
” Există discuții pe tema aceasta. Nu s-au stabilit încă toate detaliile.Urmează să se facăun sondaj, iar negocierile vor continua. Nu putem spune că am deja rezervat locul pe listele PNL pentrucă nu s-a semnat încă nimic oficial. Discuții sunt în continuare și cu alte partide.Toate discuțiile se poartă la București cu liderii partidelor respective, că așa e în politică. Dacă nu se concretizează, iau în calcul și retragerea din politică și revenirea în afaceri“ , a declarant ViorelBlăjuț.
14 pretendenți și multe fumigene
În ultimele zile, îndreptul candidaturilor din partea PNL s-au vehiculat mai multe nume sonore, care s-au dovedit a fi în final doar fumigene: doctorul Grigore Tinică, șeful baroului Iași Marius Striblea, consilierul local independent Andrei Postolache, fostul subprefect Bogdan Șaramet, fostul consilier prezidențial Iulian Chifu. Toți au infirmat discuțiile sau candidaturile, iar pe lista oficială au rămas doar 14 nume. Bătălia internă se duce practic acum între actualii parlamentari, Anton Doboș, Dumitru Oprea și Mihaela Popa, care nu vor să renunțe la privilegii,și noua gardă care vine cu sânge proaspăt, Marius Bodea, DragomirTomașeschi, Daniel Minciună, Liviu Brătescu, Eduard Boz.
”La PNL se simte nevoia de schimbare, de atitudine. Suntem câțiva colegi mai tineri, dar cu experiență și cu un background în lupta cu PSD unde ne-am dovedit abilitățile. E clar că PNL trebuiesă vină cu candidați care au motivație și își doresc să reînceapă lupta pentru depesedizarea județului.” a declarat Dragomir Tomașeschi.
Nichita și țepele…lui Vlad
Cea mai mare surpriză a acestor alegeri este intrarea în cursă a fostului primar al Iașului, Gheorghe Nichita. Fostul edil a tatonat o bună perioadă de timp conducerea centrală a PSD pentru a candida în alegeri pe listele a cărui membru de partid este încă. Însă, având în vedere relațiile reci cu Mihai Chirica, actual lider al PSD Iași, precum și faptul că Liviu Dragnea nu îi mai răspunde la telefon, Nichita s-a reorientat rapid către partidul lui Bogdan Diaconu, PRU, și așteaptă momentul propice pentru a oficializa candidatura. Înrolarea lui Nichita la PRU și candidatura sa la parlamentare poate schimba semnificativ configurația finală a voturilor în județul Iași din mai multe motive. În primul rând, determinarea și orgoliul lui Gheorghe Nichita de a reveni în prim planul politicii, de unde a fost scos abrupt și cu cătușe. În al doilea rând influența fostului lider pesedist în rândul maimultor primari de comune încă în funcție care ar putea da neoficial o mână de ajutor în campania electorală. În al treilea rând, dar nu ultimul, forța și disponibilitatea financiară a candidatului care cu greu poate fi egalată de ceilalți competitor politici din Iași.
Reporter: Avem informația că v-ați hotărât să candidați la parlamentare și că vețideschide lista de deputați la Partidul România Unită (PRU). Ne puteți da mai multe detalii?
Gheorghe Nichita:”La momentul acesta nu pot să vă confirm și nici să vă infirm discuțiile despre o eventuală candidatură a mea la alegerile parlamentare. Nu mă înțelegeți greșit, nu e vorba că mă feresc, dar am convenit cu avocații că voi avea o ieșire publică pe tema aceasta doar după c emă consult cu ei.“
Reporter: Totuși, știm că ați antamat deja și sediul de campanie la fostul sediu al Moldoconstruct, lângă Filarmonică…
G.N.: Chiar este o idee bună! Eu sunt legat emoţional de acel loc pentru că am fost director mulți ani în acea clădire (n.r. –RAJAC, pe vremea când era condusă de Gheorghe Nichita, își avea sediul în clădirea Moldoconstruct de pestradaI.C.Brătianu)
Pierdut parlamentari, îi declar nuli
Alegerile ce bat la ușă vor lăsa la vatră câțiva dintre actualii parlamentari, unii dintre ei mai vechi, alții ajunși accidental în aceste funcții. La PSD nu mai prind loc eligibil pe liste Cristina Nichita, Anghel Stanciu, Sorin Lazăr și Marin Burlea. La PNL, Mugur Cozmanciuc va candida în județul Neamț, iar Grigore Crăciunescu, Anton Doboș și Mihaela Popa au șanse minime să se mai regăsească pe un loc eligibil sau semi-eligibil. Gheorghe Emacu pare ieșit total din cărți, deşi este în continuare liderul organizației județene a PMP, în timp ce Camelia Bogdănici s-a resemnat deja în ceea ce privește candidatura la aceste alegeri. Și pentru Daniel Oajdea s-ar putea ca aceste alegeri să marcheze finalul carierei de parlamentar. Deşi este președinte la PRU, Oajdea nu va putea candida de pe prima poziție la Camera Deputaților, singura eligibilă pentru acest partid, întrucât această poziție i-a fost rezervată deja fostului primar al Iașului, Gheorghe Nichita.
Manolache, de la manivelă la Senat
Patronul firmei de taximetrie Parma, Mircea Manolache, are şanse maxime să deschidă lista de candidaţi ai PMP la Senat. Acesta a devenit în ultima vreme din ce în ce mai vocal, atât în interiorul filialei din care face parte cât şi în exterior. Manolache a încercat din răsputeri să se erijeze într-un lider local al mişcării de revoltă împotriva majorării poliţelor RCA, sesizând impactul pe care îl are subiectul la public.
La Camera Deputaţilor, în proporţie de 99,9 la sută, lista va fi deschisă de Petru Movilă, care va fi urmat de Alin Aivănoaie, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.
La ALDE se fac calcule ca la NASA. Fiecare zecimală contează!
La filiala ieşeană a ALDE se fac calcule peste calcule. Numărul locurilor eligibile este o enigmă pentru toţi. Dacă ar fi să pornim de la rezultatele obţinute de filială la alegerile locale, ALDE ar putea spera la un loc de deputat şI eventaul, în funcţie de rezultatele la nivel naţional şI de redistribuire, pe un loc de senator. Cum pentru Varujan Vosganian, frica de cătuşe e mai mare decât orgoliul de senator, acesta a acceptat retrogradarea de la camera superioară a Parlamentului, la cea inferiroară şI trăieşte cu speranţa că va fi ales deputat.
Rareş NEAMŢU