Un polițist a șters pe jos cu DNA! Procurorii au făcut ancheta pe Facebook

0
161

@ Judecătorii ieșeni au achitat un polițist, care a fost monitorizat și ascultat, ca în marile dosare de corupție @ DNA a cerut ajutorul SRI pentru a-l acuza pe polițist că închiria autoturisme pe facebook @ Ieri, acesta a scăpat de acuzații

Un polițist de frontieră din Iași a reușit să demonteze în fața instanței de judecată toate acuzațiile pe care i le-au adus procurorii de la DNA Iași. Decizia pe care au luat-o ieri magistrații de la Tribunalul Iași i-a lăsat muți pe procurori: achitare!

Polițistul Radu Ciobanu a fost trimis în judecată pentru că ar fi închiriat mașini către diverse persoane, în această manieră desfășurând activități de natură comercială, incompatibile cu activitatea de om al legii.

DNA stă pe facebook

dna-iasiProcurorii de la DNA Iași s-au pus serios pe treabă și au ajuns să urmărească chiar și discuțiile telefonice ale polițistului de frontieră, după ce au văzut anunțuri postate de acesta pe facebook. Conform DNA, Radu Ciobanu găsea clienți în urma unor anunțuri postate pe un cont de socializare. Printre acuzații se arată că acesta încheia contracte de comodat, tocmai pentru a nu înregistra venituri.

Achitarea, poamă rea și rară pentru DNA

Achitarea polițistului de frontieră este văzută ca un eveniment notabil în istoria recentă a justiției ieșene. Au trecut ani de zile de când dosarele DNA nu au mai fost demontate de instanțele de judecată.

Cum și-au susținut procurorii acuzațiile

Polițistul de frontieră Radu Ciobanu a fost trimis în judecată pentru comiterea a două infracțiuni de efectuare de operațiuni comerciale, ca acte de comerț incompatibile cu funcția, două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată și două infracțiuni de participație improprie la fals intelectual.

Însă, judecătorii au schimbat soarta dosarului și au decis că acesta poate fi cercetat doar pentru o singură infracțiune de efectuare de operațiuni comerciale ca acte de comerț incompatibile cu funcția, o singură infracțiune de fals în înscrisuri sub semnătură privată și o singură infracțiune de participație improprie la fals intelectual.

Motivele achitării

Magistrații ieșeni au ajuns la concluzia că principala acuzație adusă polițistului de frontieră nu poate fi probată.

„În temeiul dispozițiilor art. 17 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin.1 lit. b Cod procedură penală achită inculpatul Ciobanu Radu Ionuț, pentru infracțiunea de efectuare de operațiuni comerciale, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, prev. de art. 12 alin.1 lit. a din legea nr. 78/2000, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal ( 54 de acte materiale )”, au arătat magistrații.

DNA a cheltuit banii statului să prindă fluturi

Indirect, instanța de judecată arată că DNA a cheltuit bani pentru o anchetă, care nu a scos la iveală comiterea unor fapte grave, care să prezinte vreun pericol public. Judecătorii au aplicat din aceste motive, lipsa gravității faptei ori a pericolului social, procedura renunțării la judecată

„În baza art. 81 alin. 3 Cod penal, aplică inculpatului Ciobanu Radu Ionuț un avertisment și îi atrage atenția asupra conduitei sale viitoare, în sensul de a nu mai comite infracțiuni, precum și asupra consecințelor la care se expune dacă va mai comite infracțiuni: posibilitatea condamnarii sale, respectiv lipsa posibilității de a mai beneficia de instituția renunțării la aplicarea pedepsei”, au menționat judecătorii.

SRI a ascultat telefoanele polițistului

Greu de imaginat, dar pentru soluționarea acestui dosar, procurorii de la DNA au solicitat sprijinul SRI, care a ascultat telefoane, a urmărit convorbirile de pe facebook și l-a monitorizat pe polițist. Toate acestea au avut loc la începutul lui 2014, când, spun procurorii, polițistul de frontieră agăța clienți pe facebook.

rentacar„În perioada 11 mai 2013 – 07 august 2014, inculpatul Ciobanu Radu – Ionuț a efectuat operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția sa de ofițer de poliție judiciară, ce au constat în închirierea (cedarea folosinței cu titlu oneros) de autoturisme către diverse persoane, în scopul obținerii de bani pentru sine. Clienții erau racolați fie prin intermediul unor anunțuri online, fie prin intermediul unui cont de Facebook sau al unui post telefonic. Pe lângă prețul solicitat pe zi (preț ce varia între 18 și 28 euro/zi, în funcție de durata închirierii), inculpatul solicita clienților și o garanție de 100 sau 150 euro”, anunțau procurorii DNA, atunci când îl “încolțiseră” pe polițist.

Bianca CRISTEA

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments