Urmașul lui Necolaiciuc! Directorul CFR și-a tras pensiune de 4 stele la Durău

0
1704

traianbasescu-si-consantin-axinia@ Directorul regionalei CFR Călători și-a ascuns bine averea @ Puțină lume știe că familia lui Constantin Axinia deține una dintre cele mai luxoase pensiuni din stațiunea Durău @ Practic, pensiunea lui Axinia se află în centrul stațiunii montane, chiar în spatele hotelului central

Multe averi s-au construit prin devalizarea Companiei Naționale a Căilor Ferate, cel mai bun exemplu fiind chiar cel care-l privește pe fostul director al societății de stat, Mihail Necolaiciuc, condamnat anul trecut la 10 ani de închisoare chiar în dosarul „Jaful de la CFR”. Puțină lume știe însă că și în această perioadă, care a urmat pedepsirii lui Necolaiciuc, sunt mulți „directorași” de sucursale ale CFR care continuă să prospere în plan personal. Asta în condițiile în care compania își continuă drumul sigur către faliment, în ciuda eforturilor statului de a salva ceea ce se mai poate.

Pensiunea “La Martin”, în buricul stațiunii Durău

Constantin Axinia, directorul Regionalei CFR Călători Iași este unul dintre cei mai instăriți directori care lucrează la stat. Ani de zile, Constantin Axinia a făcut eforturi uriașe pentru a păstra secretul averii sale și în mare parte a și reușit. Asta până când jurnaliștii 7Est au aflat că Axinia este fericitul proprietar al unei pensiuni de lux aflată chiar în centrul stațiunii Durău. Pensiunea „La Martin”, administrată de familia Axinia prin intermediul SC Axi-Ella SRL al cărei asociat unic și manager este soția directorului Regionalei CFR Călători, Ecaterina Gabriela Axinia, se află chiar în centrul stațiunii Durău, în spatele Hotelului Bistrița, ai cărui proprietari sunt acum moștenitorii lui Culiță Tărâță.

Afacerea familiei Axinia duduie!

Pensiunea cochetă a lui Axinia, având foarte multe dotări moderne este cotată ca fiind de 4 stele iar investiția realizată în amenajarea acesteia ajunge la câteva sute de mii de euro.

Mai trebuie precizat că societatea Axi-Ella a fost înființată în anul 2002 dar a avut anual o cifră de afaceri modestă care nu justifică o asemenea investiție în amenajarea unei pensiuni, mai ales că ani la rând nu a înregistrat nici măcar profit. Cifra de afaceri a firmei a început să crească în ultimii ani, de când a fost inaugurată pensiunea.

A ajuns director, a ridicat și pensiunea

Din declarația de avere postată chiar pe site-ul CFR, reiese că familia Axinia a început să ridice pensiunea în perioadă în care, „Titi”, așa cum îl alină prietenii, a început să ocupe funcții de conducere în cadrul companiei feroviare. Astfel, documentul arată că familia Axinia a achiziționat un teren în stațiunea Durău în anul 2010, dar lucrurile se contrazic puțin în momentul în care sunt declarate clădirile aflate în proprietatea acestuia. Astfel, tot din declarația de avere reiese că familia Axinia deținea o casă de vacanță la Durău în suprafață de 50 metri pătrați, încă din anul 1997. În ceea ce privește această clădire cu siguranță nu poate fi vorba de pensiunea La Martin, care are o suprafață utilă de câteva sute de metri pătrați fiind ridicată pe trei nivele.

A investit în terenuri la munte

Tot din declarația de avere reiese că familia Axinia preferă să cumpere terenuri în zona montană. Astfel, Constantin Axinia și soția sa au mai cumpărat două terenuri în localitatea Poiana Stampei, situată lângă Vatra Dornei. Unul dintre terenuri, în suprafață de 1.250 mp, a fost cumpărat în anul 2008, iar celălalt în suprafață de 6.500 metri a fost achiziționat un an mai târziu.

De asemenea, „Titi” și-a mai cumpărat în anul 2006 un teren în suprafață de 750 mp la Vișani. Acesta mai deține un spațiu comercial și un apartament.

Crâșmă cu ajutor de la primărie

Familia Axinia mai adminstrează o crâșmă aflată chiar la parterul unor blocuri pe strada Vitejilor nr.38 bl. SD1-SD2. Însă, terenul din fața barului se afla în proprietatea Consiliului Local. Directorul CFR a rezolvat problema anul acesta, deoarece între timp s-a încris în PSD, partid care controlează administrația locală.

Fiind ani de zile militant al democrat-liberalilor, în anul 2014, Axinia a trădat și s-a înscris în PSD. La începutul anului acesta, municipalitatea ieșeană a scos la licitație terenul în suprafață de 100 mp de pe strada Vitejilor nr.38, iar singura ofertă de cumpărare a fost cea depusă de SC Axi-Ella SRL, adică aceiași firmă care administrează pensiunea de la Durău.

„Se aprobă vânzarea prin licitație publică a terenului in suprafata de 100 mp,  situat in Iași, strada. Vitejilor nr. 38, bl. SD1- SD2, tr. SD1, parter. Se înșusește raportul de evaluare a terenului, care stabilește că valoarea unui mp de teren este de 63,20 euro, respectiv 6.320 euro pentru toată suprafața de 100 mp, echivalentul a 28.567 lei, la care se va adăuga TVA. Prin adresa nr. 101/2015, SC AXI-ELLA RO SRL solicită cumpărarea terenului în suprafață de 100 mp, situat în Iași, str. Vitejilor nr. 38. Accesul la spațiul comercial, proprietate privată a acesteia se realizează traversând această suprafață de teren solicitată. Terenul solicitat face parte din domeniul privat al municipiului Iași”, se arată în hotărârea Consiliului Local prin care a fost aprobată vânzarea terenului.

AXINIA, TARE IN CLANTA, LA FEL CA FOSTUL SAU MENTOR

“Scrie, domne’ că am furat!”

Urmașul }arului de la CFR a răspuns sigur pe sine la întrebările adresate de reporterii 7Est, ba chiar a parat cu replici dure. “Scrie, domne’ că am furat! Că știu că așa o să scrieți”, a fost prima reacție a directorului Constantin Axinia.

După câteva minute, șeful CFR a revenit la gânduri mai bune șI s-a arătat dispus să ofere detalii precise despre istoria pensiunii La Martin.

“Pensiunea a fost evaluată la 310 – 320.000 lei de către Primăria Ceahlău. În total, eu șI soția am împrumutat de la bănci 65.000 de euro, cu scadență în 2025. Eu plătesc 280 euro rată lunară, iar soția circa 800 lei noi”, a declarat Axinia.

Nicu SAMSON

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments