Ciuhodaru: „ Nu pot să tac. Așa sunt eu” – Vosganian: „ Toți promit în politică”

0
248

Varujan Vosganian, veteran uns cu toate alifiile, față în față cu Tudor Ciuhodaru, ”copilul atomic”, care trage tare pentru al treilea mandat de deputat. Omul de litere Vosganian și medicul urgentist Ciuhodaru răspund la aceleași șapte întrebări despre Iași, despre politicienii ieșeni, despre minciuni și despre motivele pentru care, în decembrie, cer din nou să fie votați.

Două caractere diferite, două discursuri diferite, puse față în față, în oglindă…

 

 

  1. De ce să vă voteze ieșenii pe dvs și nu candidații altor partide? Ce le propuneți ieșenilor?

 

Tudor Ciuhodaru: Pentru trei lucruri clare. 1.Prosperitate. Noi luptăm pentru mărirea salariilor şi a pensiilor. Alţii nu. S-a văzut clar acest lucru l-a votul pentru creşterea salariilor din sănătate şi educaţie. Unii au boicotat şedinţa. Au refuzat să vină la serviciu. Şi acum atacă legea la Curtea Constituţională. Niciunul din colegii mei nu a uitat perioada când au tăitat salariile românilor cu 25% şi mai aveau puţin şi tăiau şi pensiile. Şi făceau acest lucru în timp ce furau la greu. 2. Ştim bine problemele şi avem soluţii. Sănătatea şi educaţia sunt domenii cheie, creşterea veniturilor, dezvoltarea clasei de mijloc şi, o prioritate pentru mine, tinerii să nu mai fie nevoiţi să plece din această ţară. Pentru prima dată venim cu un proiect de ţară susţinut financiar prin Fondul Suveran de Investiţii şi Dezvoltare. Nimeni nu a mai făcut acest lucru. 3. Am dovedit că se poate. Cel mai performant spital de urgenţe, Spitalul de Urgenţă,, Sfântul Ioan” în care se tratau repede şi bine 50000 de ieşeni în fiecare an, interzicerea etnobotanicelor, primul spital finalizat după 1989, înfiinţarea primului Centrului de Traumă şi Arsuri din România, finalizarea UPU de la Spitalul Judeţean, restituirea salariilor tăitate cu 25%, mărirea de luni a salariilor personalului din sănătate şi educaţie, burse pentru rezidenţi, acordarea suplimentelor pentru personalul medical, 24 ianuarie declarată zi de sărbătoare legală, acordul istoric cu Republica Moldova sunt doar 10 proiecte pe care le-am dus până la capăt.

În plus, un vis mai vechi, demararea noului Spital Regional de Urgenţă ce înseamnă cea mai importantă realizare medicală pentru ieşeni şi pentru întreaga regiune. Toţi ştiu că sunt neobosit şi de neoprit atunci când e vorba de interesele ieşenilor. Nu pot rămâne indifernt. Nu pot să tac. Eu fac. Aşa sunt eu.

 

Varujan Vosganian: „Seriozitatea este cea dintâi calitate pe care o doresc românii, când e vorba de clasa politică. Promisiunea nu te face mai serios. Toți promit în politică. Cu adevărat serioși sunt, însă, cei care își îndeplinesc promisiunile.Călin Popescu Tăriceanu, ca prim-ministru, și eu ca ministru al economiei și finanțelor, am condus mai mulți ani economia României. Noi putem dovedi că ne-am îndeplinit promisiunile față de poporul român. Am promis crearea a jumătate de milion de locuri de muncă și ne-am ținut promisiunea. Am promis dublarea salariilor și ne-am ținut promisiunea. Am promis cel puțin dublarea pensiilor și ne-am ținut de cuvânt. Am promis susținerea capitalului românesc și a investițiilor. Rata investițiilor a ajuns în 2008 la 32% din PIB, cea mai mare din toată istoria României.

Și toate astea fără a îndatora țara. Datoria publică a României a fost, la sfârşitul mandatului nostru, de doar 13% din PIB, cea mai mică, la acea vreme, din Uniunea Europeană. Am făcut ceea ce orice Guvern responsabil ar trebui să facă: am redus impozitele, am încurajat investițiile, am ajutat la crearea de locuri de muncă mai bine plătite și mai stabile.

În ce privește Iașul, am demarat ori realizat numeroase proiecte de consolidare și modernizare: Palatul Culturii, Bibilioteca Centrală Universitară, Muzeul Unirii, Palatul Copiilor, Teatrul Luceafărul, am finanțat construirea Institutului de Oncologie, dotarea și modernizarea Spitalului SF. Spiridon și a altor spitale din Iași, negocierea ajutorului de stat pentru fabrica Delphi, cu peste 2000 de angajați etc.etc. Nu veți găsi nicio comună în județul Iași unde în timpul mandatului nostru să nu se fi făcut ceva: asfaltări, alimentări cu apă, construcții sau modernizări de școli, cămine culturale, dispensare, sedii administrative.

Proiectul nostru politic pentru Iași și pentru România continuă în același mod. Investiții, locuri de muncă, susținere pentru capitalul românesc. salarii și pensii mai mari, Programul pentru dezvoltarea economică a Moldovei este parte integrantă a Programului de guvernare ALDE. Partidele și promisiunile sunt multe, iar alegătorii au un singur vot. Nu există decât o singură garanție că el va fi folosit așa cum trebuie: dându-l celor care au dovedit seriozitate, făcând ceea ce au promis.

 

 

  1. După trecerea de la votul uninominal la votul pe listă partidele au „parașutat”, prin decizie a structurilor centrale, candidați care nu
    au nicio legatură cu organizația locală sau cu Iașul. Considerați că
    această decizie s-a produs din cauza unor lideri slabi sau a unei
    organizații slabe?

 

Tudor Ciuhodaru: Nu sunt un susţinător înfocat al votului pe listă. Prefer votul uninominal pur prin care fiecare cetăţean să-şi poate alege parlamentarul. Şi asfel parlamentarul să răspundă direct în faţa celui care l-a ales. Chiar am propus ca fiecare candidat să depună un dosar profesional pentru ca fiecare cetăţean să ştie pe cine şi de ce alege. Legislativul a hotârât însă trecerea la acest nou sistem de vot. Organizaţiile au decis cine merită această onoare şi încredere. Şi ţin azi să le mulţunesc tuturor colegilor mei. Organizaţia din Iaşi este una dintre cele mai puternice din ţară. Scorul de la locale dovedeşte cu prisosinţă acest lucru.

 

Varujan Vosganian: Lista ALDE cuprinde numai candidați a căror activitate profesională sau politică este legată de județul Iași. În plus, cu excepția mea, toți ceilalți membri ALDE de pe listele de la Camera Deputaților și Senat candidează pentru prima oară . Numele de pe listă au fost exclusiv rezultatul deciziei ALDE Iași și asta pentru că la alegerile locale am obținut un scor peste media națională, ceea ce, potrivit Statutului ALDE, nu permite ingerințe de la centru în alcătuirea listelor. În plus, poziția mea în conducerea ALDE este îndeajuns de respectată pentru ca să pot apăra filiala ieșeană de orice decizie arbitrară a conducerii central, dacă ea ar fi luată. Din fericire, nu a fost cazul. Acesta este răspunsul meu pentru filiala ALDE Iași, pe care o conduc. Nu pot răspunde în numele altor filiale și nu pot aprecia justețea măsurilor lor și valoarea candidaților. O va face electoratul.

 

  1. Care sunt capitolele la care suferă Iașul din punct de vedere social și economic  și ce idei aveți dvs pentru a ieși din această zonă?

 

Tudor Ciuhodaru: Cunosc bine problemele ieşenilor şi avem soluţii. Am fost adesea şi am vorbit cu ieşenii din locuri în care politicienii nu calcă nici măcar în campania electorală. Cei din Ţicău, Bularga, Păcureţ au văzut că se pot baza pe sprijinul meu de fiecare dată când au avut nevoie. Şi nu numai ei. Am văzut cum speranţele lor sunt însă spulberate de PNL-PDL. Nu pot să uit cum majoritatea parlamentară PNL-PDL a votat împotriva proiectului meu privind construirea spitalului regional. Nu am înţeles cum poţi tu, ca parlamentar ieşean, trimis de ieşeni să le reprezinţi interesele să votezi împotriva unui astfel de proiect. Nu pot uita cum aceeaşi majoritate parlamentară mi-a respins amendamentele privind autostrada Iaşi-Târgu Mureş şi aeroportul. Nu pot uita cum un ministru PNL al transporturilor, parlamentar ieşean, nu a făcut nimic pentru ca Iaşul să aibă măcar acest obiectiv. Am văzut şi în aceste zile cum au încercat să saboteze iar spitalul regional. Acum însă Iaşul se poate schimba în bine. Iaşul are un triplu avantaj strategic: o echipă nouă dar cu multă experienţă în admnistraţia locală, desemnarea drept pol de creştere economic şi un număr important de parlamentari. Proiectul regionalizării rămâne un obiectiv important şi este cartea pe care Iaşul poate câştiga enorm, dacă este bine susţinut, atât din punct de vedere social cât şi economic.

 

Varujan Vosganian: Iașul suferă, în primul rând, de precaritatea infrastructurilor. Avem nevoie de un aeroport care să fie și o oportunitate economică, nu doar tursitică. Avem nevoie de o șosea de centură pentru întregul oraș. De un drum rapid care să lege Tg Frumos de Botoșani. Ca să nu mai vorbim de infrastructura județeană. Dorin demararea proiectului autostrăzii către Transilvania. În programul de guvernare există proiectul Pachetului minim de confort rural, care înseamnă aducerea tuturor satelor din România la standard adecvate de civilizație.

Programul nostrum economic include o seamă de măsuri care să susțină proiecte economice de tip Prima afacere, susținere pentru orașele mai mici, aflate în dificultate economică precum și susținere pentru asocierilile de fermieri și prelucrarea produselor agricole.

Obiectivul nostrum este ca județul Iași să fie unul dintre primele cinci cele mai dezvoltate județe ale României.

 

 

  1. Migrația forței de muncă și încurajarea „nemuncii” prin diverse
    programe protecționiste au creat un deficit periculos pe piata muncii
    care afecteaza direct economia. A început să se discute tot mai mult
    nu despre lipsa locurilor de muncă ci de lipsa forței de munca și de
    refuzul de a munci a unor anumite categorii sociale.  Cum vedeți dvs
    rezolvarea acestei probleme?

 

Tudor Ciuhodaru: Vorbim în primul rând de lipsa locurilor de muncă bine plătite. Nimeni nu a plecat de prea mult bine să muncească afară. Avem preţuri occidentale şi chiar peste cele occidentale la alimente, medicamente, combustibili şi energie dar salarii româneşti. Obiectivul nostru este bunăstarea prin dezvoltare. Reducerea decalajelor salariilor din România faţa de cele din celelalte ţări dezvoltate europene. Toate aceste creşteri ale veniturilor se întorc imediat în economie prin investiţii şi consum. Nu e vorba de protecţionism ci de dezvoltare.

Sunt trei soluţii clare. Fondul Suveran de Investiţii şi Dezvoltare vine ca o soluţie pentru crearea locuri de muncă bine plătite. Ca şi măsurile privind încurajarea capitalului românesc. Dezvoltarea clasei de mijoc astfel încât fiecare român să-şi poată permită o locuinţă, o maşină, o vacanţă este o prioritate a programului nostru de guvernare. Ca şi măsurile de birocratizare. Am început prin eliminare a 102 de taxe şi creşterea veniturilor a sute de mii de români. Urmează TVA zero la achiziţia de locuinţe, neimpozitarea veniturilor mai mici de 24000 de lei anual, modificare RCA-ului pentru tineri sub 30 de ani, măsuri economice de încurajare a natalităţii în familiile care muncesc prin creşterea deducerii personale pentru fiecare copil. Sunt măsuri care crează şi fac atractive locurile de muncă pe piaţă românească şi ne dau certitudinea că va mai fi şi cine să poată asigura şi piaţa muncii şi fondul de pensii şi peste 30 de ani.

 

Varujan Vosganian: Desigur, ajutoarele sociale trebuie să fie o susținere pentru cazurile sociale fără altă rezolvare posibilă. În situația în care unei persoane i se oferă mai multe locuri de muncă și le refuză, suntem în cazul în care pentru acea persoană ajutorul social e o stimulare a disprețului pentru muncă și așa ceva nu trebuie încurajat.

Numărul persoanele salariate poate spori prin trecerea în economia fiscalizată a unor salarii din zona evaziunii fiscale, prin integrarea tinerilor absolvenți precum și prin extinderea muncii salariate în agricultură. În plus, pot fi atrași să se reîntoarcă românii plecați peste graniță. Programul nostru de guvernare oferă o seamă de oportunități românilor care se repatriază.

  1. De când activați în viața publică, care este cea mai mare minciună
    care ați spus-o oamenilor?

 

Tudor Ciuhodaru: Nu fac asta. Am spus, spun şi voi spune lucrurilor pe nume. Politicienii se ceartă, eu am preferat mereu să îmi văd de treabă şi să vin cu soluţii. Am văzut însă că pe mulţi adevărul îi deranjează. De aceea sunt considerat de unii un politician tenace şi incomod. Am deranjat multe interese deşi doream doar binele ieşenilor. De fiecare dată am făcut doar ceea ce este bine pentru oameni. În ciuda ameninţărilor de tot felul şi multiplelor şicane. Am făcut acest lucru chiar cu riscul de a fi exclus. Mi s-a întâmplat şi asta. Chiar de mai multe ori. Politica trebuie să fie bună pentru oameni iar cei pe care îi alegem trebuie să aibă mereu curajul şi puterea de a fi vocea celor mulţi în parlamentul României. Eu asta fac. Şi se vede acest lucru.

 

Varujan Vosganian: Dacă am mințit cumva, spuneți-mi dumneavoastră. Eu nu am făcut-o niciodată cu intenție.

  1. Foarte multe din dosarele de corupție instrumentate de DNA se
    referă la traficul de influență exercitat de parlamentari sau miniștri
    și la finanțarea partidelor cu bani negri? În statele civilizate
    traficul de influență este de fapt lobby, iar finanțarea partidelor
    este transparentă și în directă legatură cu activitățile de lobby.
    Sunteți de acord cu legalizarea activității de lobby?

 

Tudor Ciuhodaru: Şi dacă tot vorbiţi de finanţarea partidelor politice… Chiar mâ întrebam în aceste zile cât costă şi cine plăteşte afişajul exploziv cu domnul Cioloş. Am reuşit ca actuala lege să fie suficient de clară şi să limităm cheltuielile din campaniile electorale. Asta tocmai pentru ca acei aşa-zişi lobbyşti ce susţineau financiar exuberanţa de afişe, bannere, găleţi, tricori, pixuri şi brichete sau pachete din campaniile electoare să nu-şi mai scoată după campanie banii însutit prin contracte păguboase pentru buzunarele românilor.

Actuala lege nu permite activitate de lobby. Şi am văzut şi cât de nocivă este această activitate când am încercat să oferim pacienţilor medicamente cu 35% mai ieftine. Unchiul ministrului de la sănătate, lobbyist al big pharma, a reuşit să amâne de două ori aplicarea unui ordin ce reducea preţul la medicamente cu 35%. Urmarea? Banii se duc la multinaţionale, pacienţii români nu au medicamente iar România pierde 400 milioane de euro din care se puteau construi 2 spitale regionale de urgenţă şi mai rămâneau şi de un spital de arşi. Din acest punct de vedere putem avea multe rezerve dar oricând se poate lua în considerare, dacă românii vor, o dezbatere publică pe acest subiect.

 

Varujan Vosganian: În Programul Economic ALDE, pe care l-am coordonat, există o prevedere special pentru legislația lobby-ul, pentru a deosebi lobby-ul de traficul de influență.. Utilizarea Registrului de Lobby, asemănător Registrului de Transparență European, va duce la cunoașterea în mod transparent a celor care influențează deciziile politice și în ce măsură, pentru a se evita exercitarea de presiuni asupra factorilor de decizie.

  1. Care a fost cel mai nociv lider politic ieșean după 1990 și de ce?
    Care a fost cel mai benefic lider pentru Iași după 1990 și de ce?

 

Tudor Ciuhodaru: Doar ieşenii se pot pronunţa şi cine şi de ce. E dreptul fiecăruia dintre noi.

 

Varujan Vosganian: Nu cred că vreun lider politic ieșean a fost nociv în sensul pe care îl indicați dumneavoastră. Cred că pericolul cel mai mare pentru ieșeni este ca cei pe care îi aleg să uite de unde au plecat, ce au promis și ce datorează alegătorilor lor. Cel mai mare pericol ce poate veni de la un parlamentar este indiferența.

Cel mai benefic lider pentru Iași este intregul grup al parlamentarilor ieșeni, atunci când există solidaritate între ei. Niciunul dintre noi nu e mai puternic decât toți la un loc.În două-trei rânduri   ( de pildă susținerea platformei pentru autostrada Moldova-Ardeal, solicitarea ca prim-ministrul Cioloș să vină la Iași pentru a prezenta viziunea economică despre Moldova) această solidaritate a funcționat și poziția noastră nu a putut fi ignorată. Așadar, cel mai eficient reprezentant al Iașului este solidaritatea grupului parlamentar ieșean.

 

Rareș Neamțu

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments