Cultura ieșeană. Top 3 invizbilitate (partea a doua)

0
152

Cultura ieșeană. Top 3 invizbilitate (partea a doua)

 

Continuăm proiectul de evaluare a instituțiilor publice culturale din Iași, din perspectiva vizibilității și a lipsei de vizibilitate. (Călin Ciobotari)

Complexul Național Muzeal „Moldova” Iași

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași

Opera Națională Română Iași

Muzeul Național al Literaturii Române Iași

Filarmonica de Stat Iași

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași

Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași

Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași

Ateneul Tătărași

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale

 

 

Adriana Radu (prof.dr. Colegiul Național Iași)

GALERIE FOTO

 

  1. Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași
  2. Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași
  3. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale

Cele trei instituții au desfășurat puține activități în parteneriat, iar activitățile nu au fost promovate.

 

Mihaela Ivancia (șef lucrări USAMV, președinte Comisia pentru Cultură din cadrul CJ Iași)

 

  1. Filarmonica de Stat Iași (probabil promovarea activităților nu am ajuns eu să o cunosc);
  2. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (instituție aproape invizibilă ca activitate, deși știu că organizează anual vreo două festivaluri. Le știu doar cei care au contact cu domeniul, restul publicului habar nu are);
  3. Casa de Cultură „Mihai Ursachi” (multă vreme am crezut că are doar de închiriat sala aceea în formă de amfiteatru și că organizează cursuri de fotografie).

 

Nicolea Dabija (eseist, jurnalist cultural)

 

  1. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (de care nu aud decât la sfârşitul lunii iunie, când în parcul Copou vin meşterii olari);
  2. Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași (organizează puţine evenimente, care însă trec aproape neobservate);
  3. Complexul Național Muzeal „Moldova” Iași (mă gândesc la artiştii foarte talentaţi ai Iaşului, care poate ar merita o promovare mai bună şi organizarea de expoziţii, festivaluri, ateliere, tabere pentru creatori mai de anvergură. Adesea aflu de vernisaje după ce s-au consumat. Trebuie să te plimbi de la o galerie la alta ca să vezi afişele şi să înţelegi ce se mai întâmplă prin oraş în această zonă).

 

Iosif Prodan (jurnalist cultural)

 

  1. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale – o singură dată am auzit de acest Centru, cînd lucram la un ziar și am primit o listă cu instituțiile de cultură de care ar trebui să mă ocup. Inutil de precizat că n-am primit niciodată un comunicat sau o invitație la vreun eveniment organizat de ei. Au un site, traditii-iasi.ro, e destul de hilar (cu bucăți de cod rămase ne-editate) și deloc ușor de navigat prin el. Ar fi interesant totuși de aflat cît a costat și de ce există în el trimiteri/reclame către casino-uri din Canada și Australia (!?). Nu au pagină de facebook, nu-mi dau seama cine se ocupă de această instituție, cine lucrează acolo și ce fac. Probabil că nici nu dau socoteală cuiva pentru activitatea lor sau modul în care sînt evaluați e foarte lax, altfel nu-mi explic cum există această instituție.
  2. Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași – spre deosebire de CJCPCT, „Mihai Ursachi” are site, are și pagină de facebook, chiar două. Dar aici e și partea amuzantă: pagina oficială de fb a instituției nu e updatată (ultima postare e din iulie), pe cînd pagina de persoană fizică (da, există așa ceva!) este. Modul foarte haotic în care Casa de Cultură din Copou comunică public este dovedit și de informațiile pe care le aflăm de pe pagina de persoană fizică: instituția locuiește în Iași, a studiat la Universitatea „Cuza” și chiar lucrează la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”. Exact, nu are niciun sens. Problema e că nu există un PR, nu știm care e și dacă există o stagiune culturală, iar asta vine din modul în care funcționează management-ul instituției. La fel ca la CJCPCT, cel mai probabil nimeni nu evaluează ce se întîmplă aici, nu se dă socoteală, e doar un locușor călduț pentru sinecuriști. Din păcate pentru public…
  3. Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași – de cînd au pierdut sediul din Palatul Culturii (și asta s-a întîmplat demult), instituția a intrat într-un con de umbră. Există diverse activități publice care se întîmplă acolo, se comunică existența lor, dar strategia culturală e prăfuită și haotică. De ce ar găzdui o Bibliotecă Județeană ateliere zen? Poate pentru că nu există o strategie culturală? Publicul target-at ar trebui mai bine definit, evenimentele care se organizează ar trebui mai bine selectate și totul ar trebui să fie mai coerent. Ca să nu mai zic de dotări și accesibilitate. O bibliotecă nu trebuie să fie doar un loc de unde împrumuți cărți, trebuie să existe și o atmosferă prielnică unei astfel de activități. Evenimentele pot ajuta la asta, dar momentan acest instrument nu funcționează.

 

George Pleșu (project manager AltIasi.ro, jurnalist cultural)

 

  1. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale – nu pare să existe o strategie pe mai mulți ani cu niște obiective clare. Iar relevanța pentru publicul activ e minimă, nu știu ce canale de comunicare își aleg cei care ar trebui să promoveze activitățile centrului;
  2. Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași – în afară de cursurile de fotografie și expozițiile celor care participă la ele și filmele proiectate din când în când din inițiative externe instituției, nu știu vreun eveniment care să aibă loc acolo, nu mi-e clar dacă își doresc măcar să-și creeze o identitate și să fie relevanți pentru un anumit public;
  3. Filarmonica de Stat Iași – paradoxal, faptul că nu are o sală de spectacole a ajutat instituția să ia contact cu diverse categorii de public cărora, altfel, nu li s-ar fi adresat. Mi se pare însă că nu există un plan de a atrage și ține alături pe cei care ar putea fi interesați de oferta culturală, în condițiile în care calitatea acesteia este mult peste eforturile făcute de conducerea Filarmonicii de a comunica cu ieșenii.

 

Andrei Ciuhodaru (architect)

 

  1. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale – nici nu știu unde este.
  2. Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași – nu are nici sediu, deși am avea ocazia să facem o clădire contemporană cu un mare arhitect sau concurs internațional de arhitectură. Se încearcă ceva, foarte subțire, la spațiile pe care le au la Cub. În rest, pînă și colecțiile Bibliotecii sînt depozitate impropriu pe la marginile municipiului reședință.
  3. Complexul Național Muzeal „Moldova” Iași – aici se promovează de puțin timp, dar săracul Palat este agresat de un mall. Un Mare muzeu – și nu o clădire cu mai multe muzee, și alea fără mari colecții – ar trebui să avem la Iași. Eu zic să se mute mall-u în magazinele din Centrul Istoric și să facem din el un muzeu al … stiinței și tehnicii, de exemplu.

    Mențiune: Filarmonica de Stat Iași

pentru lipsa spațiului propriu, chiar dacă spectacolele propuse sînt de bună calitate.
 

Iulian Șerban (medic)

 

  1. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale – nici nu știu ce este, ce semnifică și unde se află instituția asta. Îmi pare rău, dar pentru mine ocupă locul întâi în acest top.
  2. Muzeul Național al Literaturii Române Iași – cred că ieșenii știu că există așa ceva, dar nu știu dacă măcar un procent din populația Iașului a ajuns vreodată pe acolo. Poate prin clasele primare sau gimnaziale când se făceau excursii cu clasa. Înainte de `89…
  3. Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași – puțin, mult prea putin cunoscută. Și mult prea puțin mediatizată. Evenimente puține și nu prea apreciate de public. Dacă primăria ar fi organizat acolo un spectacol cu Carla`s Dreams, poate ar fi fost mai cunoscută…

 

 

Cele mai puțin vizibile instituții culturale publice din Iași.

Rezultatele finale ale actualei ediții:

 

  1. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale
  2. Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași
  3. Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași
0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments