România ar putea fi nevoită să suplimenteze cheltuielile militare cu 0,52% din PIB, pentru a îndeplini cerințele minimale impuse tuturor membrilor NATO. Aceasta este principalul efect pe care alegerea lui Trump în funcția de președinte al SUA îl are asupra României, notează Florin Rusu pentru profit.ro.
Republicanul a susținut în repetate rânduri, în cadrul campaniei electorale, că nu înțelege de ce SUA ar trebui să investească în apărarea unor state care, ele însele, nu sunt dispuse să cheltuiască bani pentru propria apărare. Mai mult, el chiar a amenințat că, în cazul unui conflict, SUA nu va interveni pentru statele care nu alocă 2% din PIB cheltuielilor militare.
Singurele țări care depășesc acest prag, pe lângă SUA, sunt Grecia, Marea Britanie, Estonia și Polonia. La polul opus se află Luxemburgul, Belgia, Spania și Slovenia.
În opinia autorului, probabil că mesajul lui Trump viza mai ales statele cu un PIB ridicat, dar care nu alocă suficient pentru apărare, precum Germania (care are un buget pentru apărare de 1,19% din PIB) sau Canada (0,99% din PIB).
Cheltuielile militare ale membrilor europeni ai NATO au fost de doar 253 miliarde de dolari, în comparație cu cele 618 miliarde de dolari ale SUA, arată date publicate de Financial Times.
Rusu mai face referire și la un alt criteriu impus statelor membre NATO, anume cel ca 20% din buget să fie alocat achiziției de echipamente militare, criteriu care este îndeplinit de zece dintre ele, inclusiv România. Aceasta ocupă locul al treilea cu 26,13%, fiind devansată doar de Luxemburg (32,82%) și Lituania (27,65%). Și la acest capitol Germania este restanțieră.
Sursa: b1.ro