Autorităţile au luat măsuri de securitate pentru prezenţa a până la 170.000 de protestatari, însă organizatorii susţin că până la un milion de sud-coreeni vor ocupa străzile din Seul, scrie AFP.
Peste 25.000 de poliţişti sud-coreeni au fost desfăşuraţi, dintre care mulţi au echipament pentru înăbuşirea revoltelor. Între timp, mai multe autobuze şi autospeciale ale poliţiei blochează principalele drumuri spre Casa Albastră – palatul prezidenţial din Seul.
Ca în protestele anterioare, mulţimea este extrem de diversă, iar elevii de liceu scandează împreună cu pensionarii sud-coreeni pentru demisia preşedintei.
”Park Geun-Hye trebuie să demisioneze pentru că nu are grijă de această naţiune”, a declarat o elevă sud-coreeană în vârstă de 11 ani.
La proteste atmosfera este extrem de calmă şi paşnică, iar sud-coreeni ridică bannere în care o iau în râs pe Park Heun-Hye.
Vicepremierul Lee Joon-Silk şi-a exprimat cu o zi în urmă îngrijorările cu privire la posibile ciocniri violente şi a cerut protestatarilor să respecte barierele ridicate de forţele de ordine.
Park Geun-Hye este implicată într-un uriaş scandal de corupţie legat de prietena ei apropiată Choi Soon-Sil, care este în arest pentru acuzaţii de fraudă şi abuz de putere.
Procurorii sud-coreeni încearcă să determine dacă Choi Soon-Sil s-a folosit de relaţia personală cu preşedintele statului asiatic pentru a forţa marile companii să doneze sume importante pentru organizaţia ei caritabilă, printre care se număr donaţii primite de la Samsung. Ulterior, Choi a utilizat sume de bani primite prin donaţii pentru activităţi personale, inclusiv pentru a plăti cursurile de călărie ale fiicei sale.
Choi este acuzată că ar fi intervenit în deciziile guvernamentale luate de preşedintă, deşi aceasta nu deţine nicio poziţie în structura de conducere.
Presa sud-coreeană a descoperit că Choi a avut acces la mai multe documente secrete şi chiar i-a editat unul dintre cele mai celebre discursuri ale preşedintei Park.
Protestarii şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la posibilitatea ca preşedinta să reprezinte doar o marionetă controlată de Choi.
”Simţim presiunea situaţiei publice”, a declarat purtătorul de cuvânt prezidenţial Jung Youn-Kuk.
Preşedinta Park şi-a cerut scuze în repetate rânduri şi chiar a demis mai mulţi miniştri de rang înalt, însă protestatarii sud-coreeni au continuat să-i ceară demisia.
”Sunt aici pentru a cere demisia lui park Geun-Hye. Scuzele ei sunt lipsite de orice greutate. Ea trebuie să plece”, a spus protestatara Cho Ki-Mang.
Un alt protestatar a susţinut că a renunţat la aniversarea mariajului său pentru a veni la Seul.
De asemenea, circa 1.000 de persoane au zburat de pe insula turistică Jeju pentru a participa la protestele de la Seul.