Chiar daca deocamdata nu se poate construi nimic in acest parculet, cetatenii din zona, in principal mame cu copii, copii si pensionari, au ramas fara singura oaza de verdeata din zona, din parc mai ramanand doar un mic loc de joaca pe care ii pot folosi.
Dan Trifu, vicepresedinte EcoCivica, un ONG care lupa de mai bine de 8 ani pentru salvarea parcului, spune ca parcul a fost inchis in urma cu cateva saptamani, iar discutiile cu Primaria Capitalei pentru schimbul de terenuri, s-au impotmolit.
„Parcul a fost imprejmuit in urma cu 3 saptamani – o luna. Proprietarul are hotarare judecatoreasca de evacuare a mobilierului din parc si de imprejmuire a terenului. Are si autorizatie de construire pentru imprejmuirea parcului. La momentul actual suntem in negocieri cu Primaria Capitalei privind schimbul de terenuri intrucat s-a indentificat un teren ce poate fi dat la schimb. Nu se inteleg deocamdata asupra suprafetei terenului ce urmeaza a fi dat la schimb. Este o disputa foarte aprinsa in cadrul directiilor din Primarie deoarece ei spun ca nu doresc sa-i dea mai mult decat echivalentul suprafetei pe care o are in momentul de fata. El vrea cu 600 mp in plus. A spus ca trebuie sa mute magistrala RADET, ceea ce costa cam 400.000 de euro, a iertat Primaria sectorului 3 de acea executare, alte 400.000 de mii de euro, si astfel s-ar echilibra situatia. El nu a mai executat Primaria sectorului 3 tocmai in speranta ca Primaria generala il va compensa corect si repede, dar dureaza de peste 8 ani”, a declarat pentru HotNews.ro Dan Trifu, vicepresedinte EcoCivica, un ONG care lupa de mai bine de 8 ani pentru salvarea parcului.
Cetatenii din zona doresc salvarea parcului. ACestia au iesit in strada in mai multe randuri cerand salvarea spatiului verde.
„Pentru noi este un lucru foarte prost ca s-a inchis parcul fiindca, avand copil mic, il scoatem in parc, toti cei care avem copii venim aici. Ce ar fi trebuit sa faca statul? Trebuia sa dea proprietarilor in alta parte. Nu stiu ce a facut dl. primar Oprescu si fosta conducere a primariei. Este un lucru negativ faptul ca parcul s-a inchis si cred ca autoritatile ar trebui sa gaseasca o solutie, mai ales Primaria Capitalei, fiindca primaria se sector nu prea are ce sa faca, si sa ne dea parcul inapoi sau sa le dea proprietarilor in alta parte”, a declarat pentru HotNews.ro Silvian, un cetatean care foloseste parcul.
Primarul General, Gabriela Firea, intr-un raspuns adresat la solicitarea HotNews.ro, sustine ca a dispus directiilor de specialitate din cadrul Primariei Capitalei sa definitiveze documentatiile privind schimbul de terenuri intre municipalitate si proprietarul terenului situat in strada Emil Garleanu nr. 5, astfel incat spatiile verzi si locurile de joaca din zona respectiva sa poata fi redate bucurestenilor in cel mai scurt timp.
„Trebuie sa punem punct odata pentru totdeauna acestei incertitudini care treneaza de mai bine de sase ani. Vreau sa ii asigur pe locuitorii sectorului 3 si nu numai, ca, in calitate de Primar General voi tine intotdeauna cont de interesele celor pe care ii reprezint si de aceea voi sustine cu tarie ca parcul Garleanu trebuie sa apartina cetatenilor si ca legea trebuie respectata. Voi cauta, impreuna cu echipa mea de specialisti, solutiile potrivite si legale pentru ca acest schimb de terenuri sa poata fi facut in cel mai scurt timp”, a declarat primarul general, Gabriela Firea, potrivit sursei citate.
Primarul general a declarat ca a cerut urgentarea procedurilor pentru promovarea unei Hotarari de Consiliu care sa clarifice situatia Parcului Emil Garleanu.
„In prezent, reprezentantii Municipalitatii poarta discutii cu proprietarul terenului din str. Garleanu (2914 mp), acesta nefiind de acord cu suprafata de teren propusa in schimb si care este rezultata din rapoartele de evaluare intocmite de experti atestati ANEVAR, respectiv 3324 mp (teren situat in str. Vulcan Judetul nr. 22-26). Astfel, conform primelor rapoarte de evaluare suprafata terenului propus pentru schimb era de 3990 mp. Ulterior, dupa reanalizarea si actualizarea acestora în baza certificatului de urbanism emis de primaria sectorului 3 pentru acest teren (Str. Vulcan Judeţul), a rezultat ca suprafata ce ar trebui oferita de Municipalitate este de 3324 mp si nu 3990 mp, asa cum se stabilise. (…) Acest teren este afectat de reteaua de termoficare, circuit primar, RADET Bucuresti fiind de acord cu relocarea acesteia, cu conditia ca toate cheltuielile sa fie suportate de proprietarul terenului”, se mai arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.
FOTOGALERIE Cum arata acum parcul Emil Garleanu
Istoric parcul Emil Garleanu
Parcul Emil Garleanu, singura oaza de verdeata a bucurestenilor care locuiesc in blocurile din spatele Bulevardului Unirii, din sectorul 3, a fost retrocedat in 2009 de Primaria Capitalei unui cetatean roman cu domiciliul in SUA, Patac Radu Constantin, dispozitia de retrocedare fiind semnata de primarul general Sorin Oprescu, in urma unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, pronuntata de Tribunalul Bucuresti. Pe o alta bucată din spațiul verde a fost construită o biserică.
Primaria sectorului 3 a pus la marginea parcului o pancarta pe care scrie: „Stimati cetateni, prin prezenta va facem cunoscut faptul ca terenul parcului „Emil Garleanu” (S= 2915 mp) a fost retrocedat catre fostul proprietar cf. Dispozitiei Primarului General Sorin Oprescu nr. 11710/ 09.06.2009. Proprietarul a somat Primaria sectorului 3 sa ridice de pe teren locurile de joaca, amenajarile si plantatiile existente, actionand in acest sens in instanta”.
Locatarii din zona au protestat in nenumarate randuri impotriva betonarii parcului.
In 2010, primarul Sorin Oprescu a promis ca va expropria terenul ca acesta sa ramana parc.
„Am fost obligat de o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila sa retrocedez acest teren. Trebuia sa respect legea. In plus, in 2002 cand terenul a fost notificat pe Legea 10, aici nici nu era parc. Foarte bine ca s-a facut parc. I-am scris domnului primar Negoita, sa incercam impreuna sa gasim un teren echivalent ca sa-i dam proprietarului la schimb. Va promit ca voi face tot posibilul sa ramana parc. Mai putin partea pe care se va construi biserica. Acolo este data deja o autorizatie de construire si nu am ce face”, a declarat Oprescu la vremea respectiva.
Curtea de Apel Bucuresti a anulat, in aprilie 2015, autorizatia de construire emisa de Primaria sectorului 3 in 2011 pentru ridicare bisericii din Parcul Emil Garleanu din Capitala.
Sentinta este definitiva. Actiunea in instanta a fost initiata de asociatia de proprietari a unui bloc de langa parc, de Fundatia Eco-Civica si de Asociatia Salvati Bucurestiul. In prezent, biserica este aproape gata, iar pentru ridicarea ei au fost taiati mai multi arbori.