I-am prins! Nichita și Stanciu, mână în mână la combinații imobiliare

0
1381

@ Familia Stanciu și finii lui Gheorghe Nichita, actori principali într-o combinație imobiliară de zile mari, peste drum de Palas! @ Soția consilierului județean Cristian Stanciu, stăpânul imperiului FEG, a primit cu titlu de donație un teren în suprafață de peste 500 metri pătrați, pe strada Palat nr. 66 @ La sfârșitul anului 2014, Irina Stanciu a vândut terenul către firma Laser Co, patronată de finii lui Gheorghe Nichita, Gabriel și Letiția Elena Popa @ Ulterior, firma Laser Co a vândut același teren către patroni, care au semnat atât în dreptul vânzătorului cât și al cumpărătorului @ Retrocedarea imobilului s-a făcut în perioada în care la cârma primăriei se afla Gheorghe Nichita

7Est prezintă astăzi un prim episod din cadrul unei anchete jurnalistice, ce vizează combinațiile imobiliare ale familiei Stanciu, care în ultimii 15 ani, a reușit să acapareze aproape toate afacerile primăriei, fie că este vorba de retrocedări, închirieri de spații, contracte de prestări servicii etc.

Toate aceste afaceri nu puteau fi realizate fără complicitatea sau acceptul fostului primar Gheorghe Nichita, în mandatul căruia familia Stanciu a prosperat, ajungând să stăpânească un adevărat imperiu.

De altfel, chiar numele celebrilor fini ai fostului primar Nichita, Gabriel și Letiția Elena Popa (patronii firmei Laser Co), apare într-o afacere imobiliară obscură, pe care o prezentăm în rândurile de mai jos.

În încercarea de a pune mâna pe un teren extrem de valoros, situat în cea mai bună zonă a orașului, pestre drum de Palas, Cristian Stanciu a recurs la tot felul de metode, implicând în combinațiile sale imobiliare soția, dar și una dintre firmele pe care le controlează.

În ediția de astăzi, prezentăm în facsimil un contract de vânzare cumpărare încheiat de soția lui Stanciu cu firma finilor lui Nichita, Laser Co.

Donație către soția lui Stanciu, un teren în centru

În anul 2007, Irina Stanciu a primit cu titlul de donație cotă indiviză dintr-un teren situat pe strada Palat nr.66. Imobilul, în suprafață totală de aproximativ 2.200 metri pătrați, fusese retrocedat către moștenitori. Aceștia nu au ieșit din indiviziune și au vândut separat părțile din moștenire, sub forma de cote indivize. Stanciu a primit pontul și a început vânătoarea moștenitorilor, în încercarea de a pune mâna pe întreaga suprafață de teren.

Chiar dacă în zonă prețul terenului este imens, soția lui Stanciu l-a primit cadou. Actul de donație a fost semnat la sediul Biroului Notarial “Cornelia Agachi – Stelian Agachi” din municipiul Botoșani. Moștenitoarea Elena Tutulan i-a donat Irinei Stanciu terenul în suprafață de 538 metri pătrați, pe care l-a moștenit, alături de alte rude, de la Constantin Lincs, Aneta Lincs șI Maria Ungureanu.

Finii lui Nichita, buni de plată

După aproape șapte ani, terenul primit cu titlul de donație, soția lui Cristian Stanciu vinde către firma Laser Co terenul de pe strada Palat. Suma declarată a fost de aproximativ 58.000 de euro, la cursul valutar de la acea dată.

“Prețul integral al vânzării terenului în suprafață de 538 metri pătrați este de 258.909  RON, constituit din: suma de 250.000 RON – ce constituie prețul terenului în suprafață de 530 mp și suma de 8.909 RON, ce reprezintă prețul terenului în suprafață de 8 mp, stabilit de comun acord de noi, părțile contractante, preț pe care eu, vânzătoarea, declar că s-a primit integral, de la societatea cumpărătoare”, se arată în contractul de vânzare cumpărare încheiat pe 12 decembrie 2014, la Societatea Profesională Notarială “Necula și Mahu”

În dreptul vânzătorului semnează Stanciu Irina-Oana-Teodora. Iar în dreptul cumpărătorului, “Societatea Laser Co SRL” prin reprezentanțI legali Popa Gabriel și Letiția Elena Popa.

Din arest la domiciliu, fina lui Nichita a vândut terenul

La distanță de aproximativ un an și jumătate, firma Laser Co vinde terenul cumpărat de la soția lui Cristian Stanciu. Imobilul și-a schimbat proprietarul doar în acte, deoarece Laser Co a vândut cei 538 metri pătrați de pe strada Palat către patronii firmei, care au semnat atât în dreptul vânzătorului cât și în cel al cumpărătorului.

Actul de vânzare – cumpărare a fost autentificat de către notarul Ioana Necula, la data de 25 mai 2015, moment la care Letiția Elena Popa era plasată în arest la domiciliu, în Dosarul Albumul, unde a fost pusă sub acuzare alături de președintele Consiliului Județean de la acea vreme, Cristian Adomniței.

Soția lui Stanciu, intermediar între moștenitor și finii lui Nichita

Moștenitorii terenului de pe strada Palat nr.66 și-au vândut drepturile de proprietate către diverși specualnți imobiliari, printre care și familia Stanciu. Între aceștia s-a iscat un adevărat război, care s-a tranșat în instanță. Din dosarul deschis pentru ieșirea din indiviziune, adică pentru stabilirea modului în care se împarte terenul, aflăm că soția lui Stanciu a fost intermediarul dintre moștenitori și finii lui Nichita. Mai precis, odată cu donația, Irina Stanciu a fost obligată să accepte și vânzarea terenului doar către firma Laser Co.

“Prin contractul de donație cu sarcină autentificat sub nr.1109/30.05.2007 încheiat între Tutulan Elena, donatoare și Stanciu Irina-Oana-Teodora, donatară, obligația de a încheia contractul de vânzare-cumpărare în formă autentică cu SC Laser Co SRL a fost preluată de către donatară după finalizarea partajului. Antecontractul nu are ca efect transmiterea dreptului de proprietate de la vânzător la cumpărător, el naște în sarcina acestora obligația de a încheia contractul asumat”, se arată în sentința instanței.

GALERIE FOTO

Ce se ascunde în spetele donației?

De ce a donat Tutulan Elena un teren în valoare de aproximativ 60.000 de euro familiei Stanciu? Ce se ascunde de fapt în spatele acestei tranzacții? La data când dona terenul familiei Stanciu, Tutulan Elena  avea încheiată o promisiune de vânzare către firma Laser Co. Nu trebuia decât să încheie contractul de vânzare și încasa cei 60.000 de euro. Este real contractul de donație sau maschează unele înțelegeri secrete. Consultând mai mulți experți în domeniul tranzacțiilor imobiliare am aflat că pot exista mai multe ipoteze. Prima ar fi că între Tutulan Elena și Cristi Stanciu s-a derulat de fapt o tranzacție de vânzare cumpărare, plata făcându-se la negru fie pentru că persoana cumpărătoare nu putea justifica proveniența sumelor fie pentru a se evita plata unor taxe și impozite. O a doua ipoteză este că donația este reală și poate reprezenta o plată mascată pentru anumite servicii prestate care pot avea legătură cu punerea în posesie a moștenitorilor.

Cristian Stanciu nu a răspuns la telefon, astfel că punctul de vedere al acestuia nu poate fi prezentat.

Nichita a pompat bani de la Primărie și RAJAC în firmele finilor

Firmele soților Popa au fost privilegiate în raport cu instituțiile pe care Gheorghe Nichita le-a condus. Atât Primăria municipiului Iași cât și fosta Regie Județeană de Apă Canal (în prezent  Apa Vital SA) au încheiat contracte cu firmele familiei Popa, fără respectarea legislației și a procedurilor privind achizițiile publice. Astfel, în 2004, la scurt timp după ce Nichita s-a instalat în Palatul Roznovanu, Primăria municipiului Iași a plătit către Laser Co câte 500.000 lei vechi pentru fiecare album de promovare a orașului. Albumele aveau doar 16 pagini fiecare.

În perioada în care Nichita conducea RAJAC, o altă firmă a soților Popa, Publimedia SRL, a obținut mai multe contracte cu regia de apă, fără organizarea în prealabil a unor licitații. Un control al Fiscului a dezvăluit că peste 80 la sută din cifra de afaceri a firmei provenea din contractele cu RAJAC

Letiția Popa, în cătușe alături de Adomniței

La mijlocul anului trecut, Letiția Popa, Cristian Adomniței și funcționari din cadrul Consiliului Județean au fost încătușați de către procurorii DNA, fiind puși sub acuzare în legătură cu modul de derulare a unui contract legat de tipărirea unui album de promovare a județului Iași. „Pentru ca acest contract să fie atribuit SC Laser Co SRL, inculpata Popa a întocmit și utilizat documente false, (CV-urile unor angajați), pentru a crea aparența îndeplinirii criteriilor de admisibilitate și conformitate a ofertei, depunând apoi toate aceste înscrisuri la autoritatea contractantă CJ Iași. În acest mod, Letiția Popa i-a determinat, cu intenție, pe membrii comisiei de evaluare a ofertelor să atribuie, fără vinovăție și fără a avea cunoștință de caracterul fals al înscrisurilor depuse, contractul firmei sale, în condițiile în care oferta ar fi trebuit să fie respinsă, din cauza neîndeplinirii cerințelor minimale ale caietului de sarcini. Astfel, s-a produs o vătămare a intereselor legale ale celuilalt ofertant și s-a obținut un folos necuvenit pentru societatea administrată de inculpata Popa”, se arată în comunicatul DNA.

Tudor LEAHU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments