@ Două societăți comerciale au înregistrat la Tribunalul Sindic cereri de insolvență împotriva SC Iasicon SA @ În anul 2015, SC Iasicon SA a înregistrat datorii de circa 100 milioane lei @ Firma lui Titel Sinescu a fost luată în vizor de procurorii DNA
Cea mai mare firmă de construcții cu capital autohton și una dintre cele mai vechi din domeniu din județul Iași se confruntă cu cereri de intrare în insolvență depuse de unii dintre colaboratori. Astfel, în ultimele două luni, 2 societăți comerciale una din Iași și o alta din Vaslui au depus cereri de insolvență împotriva SC Iasicon SA, societate condusă de Titel Sinescu. Prima cerere a fost depusă de Comconstruct SRL din Vaslui societate care și-a retras însă pretențiile deoarece și-a recuperate banii. Judecători ieșeni mai au însă de soluționat cererea depusă de Geco Construct SRL din Pașcani societate reprezentată de Victor Roznovăț. Această societate comercială a subcontractat de la Iasicon o serie de lucrări care trebuiau efectuate în orașul Hârlău. Iasicon a contractat de la Apa Vital un contract de modernizare și extindere a rețelei de canalizare în orașul Hârlău și localitatea Pârcovaci. Lucrările în valoare totală de 7,8 milioane euro au fost finanțate de Uniunea Europeană printr-unul din programele de Mediu. Firma Geco Construct a contractat de la Iasicon lucrările de refacere infrastructurii rutiere afectate de săpăturile efectuate pentru modernizarea rețelei de canalizare.
A încasat bani de la ApaVital, dar nu a plătit subcontractantul
Deși Apa Vital și-a achitat obligațiile financiare către Iasicon, firma condusă de Sinescu nu a plătit lucrările efectuate de firma Geco Construct. Societatea pășcăneană avea de recuperate de la Iasicon suma de 120.000 lei.
“După ce am depus cererea de insolvență, firma Iasicon ne-a dat niște bilete la ordin. O să vedem când o să mergem cu ele la bancă să ne încasăm banii. Dar eu sunt convins în procent de 99 la sută că nu o să fie probleme. Nu-și permite o firmă ca Iasicon să emită bilete la ordin fără acoperire. Iasicon este o firmă mare și eu sper să colaborăm în continuare”, a spus Victor Roznovăț, administratorul Geco Construct.
Cererea firmei nu a fost încă soluționată. Judecători Tribunalului Sindic au dat un nou termen dosarului de insolvență deschis împotriva debitorului SC Iasicon SA.
Datorii foarte mari. Întârzieri la finalizarea lucrărilor
Potrivit raportării financiare depuse la Fisc, în anul 2015, SC Iasicon SA a realizat venituri totale de 233.060.423 lei și cheltuieli în valoare de 230.944.306 lei. Prin urmare, profitul brut pentru anul 2015 a fost de 2.116.117 lei. De asemenea, la sfârșitul anului 2015, Iasicon avea datorii de 100. 680.689 lei. Prin urmare, datoriile înregistrate reprezentau jumătate din cifra de afaceri, ceea ce indică faptul că firma are unele probleme financiare.
Potrivit unor surse, din cauza dificultăților financiare, SC Iasicon SA a înregistrat unele întârzieri la finalizarea unor lucrări contractate de la Apa Vital. Astfel, un alt contract încheiat de Iasicon cu Apa Vital este cel care se referă la modernizarea sistemelor de apă și canalizare din Podu Iloaiei. În valoare de circa 3,5 milioane de lei, proiectul început în iunie 2013, trebuia finalizat până acum. Printre lucrările pe care Iasicon nu le-a finalizat este se numără și cele privind racordarea locuințelor individuale la rețelele de apă și canalizare. De altfel, pentru lucrările nefinalizate la timp, Apa Vital a penalizat financiar SC Iasicon SA conform prevederilor contractuale.
Problemele au început la DNA
Potrivit unor surse, problemele financiare ale SC Iasicon SA au început în cursul anului trecut, deoarece societatea nu a încasat o sumă foarte mare de bani pentru lucrările efectuate la groapa de gunoi a județului Vaslui. Iasicon a realizat o bună parte din lucrări, dar nu și-a încasat banii deoarece au apărut unele suspciuni de corupție iar plățile au fost sistate. Astfel, în luna septembrie a anului 2015, procurorii DNA au descins la sediul Iasicon într-un dosar în care era vizat Dumitru Buzatu președintele Consiliului Județean Vaslui. Ancheta vizează tocmai modul în care s-a derulat proiectul “Managementul Integrat al Deșeurilor” în județul Vaslui proiect care includea șI realizarea stației de sortare și tratare a levigatului. Și acest proiect a fost realizat pe bani europeni alocați prin intermediul unui program de Mediu. Depozitul ecologic amplasat în localitatea Roșiesti deservește întreaga zonă a Vasluiului. Valoarea proiectului se ridică la circa 39 milioane euro.
Sinescu: “Eu știu că am plătit. La revedere!”
Contactat telefonic de jurnaliștii săptămânalului 7 Est, managerul Iasicon, Titel Sinescu a refuzat să comenteze. “Ce treabă are presa cu cererile de insolvență cu care se confrunta Iasicon? Eu știu că am plătit. La revedere!”, a spus Titel Sinescu.
Constantin MAZILU