UPDATE Achizitia Cuminteniei Pamantului devine incerta. Ordonanta de Urgenta care stabilea ca statul va acoperi sumele care nu s-au strans prin colecta publica este de negasit in Monitorul Oficial

0
80
Guvernul a anuntat pe 12 octombrie 2016, prin doua comunicate de presa si prin vocea purtatorului de cuvant, Liviu Iolu, ca a aprobat Ordonanta de Urgenta prin care erau asigurate toate sumele necesare achizitiei „Cuminteniei Pamantului”. Actul normativ era necesar in conditiile in care colecta publica pentru atragerea a 6 milioane de euro esuase. Din acel moment, opera de arta parea ca si achizitionata de statul roman. Insa, Ordonanta de Urgenta nu exista. Pur si simplu nu a fost publicata in Monitorul Oficial, ceea ce inseamna ca prevederile sale nu sunt in vigoare. Guvernul nu a oferit pana in acest moment o explicatie legata de aceasta situatie.

 Vezi cum a ajuns Guvernul sa accepte suma de 11 milioane de euro pentru cumpararea „Cuminteniei Pamantului”, in ciuda unor controverse legate de valoarea acestei opere.

UPDATE Guvernul a revenit cu precizari spunand ca in ultima sedinta de Guvern, cea din 16 noiembrie, au fost adoptate -nu spune prin ce fel de act normativ- niste amendamente care vor fi transmise Parlamentului, prin care donatorii isi pot cere banii inapoi. In continuare nu explica de ce nu a mai aparut in Monitorul Oficial OUG aprobata in octombrie. Insa, Parlamentul este in vacanta pe timpul campaniei electorale, existand posibilitatea sa se intoarca la munca doar in formula noua, dupa alegeri. Vezi la sfarsitul articolului comunicatul integral.

  • Ordonanta de Urgenta aprobata pe 12 octombrie urma sa modifice OUG 10/2016 privind unele masuri pentru achizitia operei de arta, astfel incat sa fie acoperite de la bugetul de stat si sumele care care nu au fost atrase prin colecta publica. OUG 10/2016 prevede ca „In situatia in care, din orice motiv, pana la data de 31 octombrie 2016, statul roman nu dobandeste dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra bunului cultural mobil prevazut la art. 1, sumele colectate in conditiile prezentei ordonante de urgenta se restituie donatorilor„. In conditiile in care OUG din 12 octombrie nu a fost publicata in Monitorul Oficial, OUG 10/2016 este in vigoare fara modificari, iar potrivit prevederilor, Guvernul trebuie sa stabileasca prin HG, pana pe 31 decembrie, cum se restituie banii celor care au donat.

Bogdan Grabowski, avocatul familiei care detine opera de arta, a anuntat zilele trecute ca Ministerul Culturii a cerut amanarea datei la care se va incheia contractul pana pe 20 decembrie deoarece oficialii au nevoie de mai mult timp pentru a modifica ordonanta prin care s-au strans banii de la populatie. Din acel moment a aparut intrebarile: De ce este nevoie de modificarea ordonantei prin care s-au strans banii de la populatie? Nu a fost deja modificata de Guvern pe 12 octombrie, asa cum a si anuntat, de altfel? Si de ce este nevoie de mai mult timp? Problema este ca acea ordonanta nu exista, desi a fost aprobata de Guvern.

Premierul Dacian Ciolos a declarat joi, 17 noiembrie, ca este asteptat un punct de vedere al Parlamentului pe ordonanta care stabileste modul de achizitionare a „Cuminteniei Pamantului”. Asa justifica amanarea platii. Dar de ce este nevoie de un punct de vedere al Parlamentului? Nu au fost deja clarificate lucrurile pe 12 octombrie? „Baza legala e in Parlament acum. E ordonanta de urgenta care stabilea modul de achizitionare. Asteptam punctul de vedere al Parlamentului pe ordonanta respectiva”, a mai spus Dacian Ciolos.

Avocatul Bogdan Grabowski a spus pentru Digi24 ca la Camera Deputatilor se afla in procedura de aprobare si modificare a OUG 10/2016, existand un amendament al Comisiei de Cultura conform caruia daca nu se strange intreaga suma de la populatie, Guvernul urmeaza sa puna diferenta pana la 11 milioane de euro. Este exact ceea ce prevedea actul normativ aprobat pe 12 octombrie de Guvern, care nu a mai aparut in Monitorul Oficial. „Printr-o Ordonanta de urgenta adoptata astazi (n.red. 12 octombrie), Executivul a stabilit ca diferenta intre sumele donate in cadrul campaniei de subscriptie publica dedicata sculpturii lui Constantin Brancusi si suma echivalenta in lei a 6 milioane de euro sa fie asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. ‘Cumintenia Pamantului’ va fi achizitionata si va ramane in circuitul public, urmand sa fie gazduita in curand intr-unul dintre muzeele bucurestene„, se arata intr-un comunicat al Guvernului din 12 octombrie.

HotNews.ro a solicitat Guvernului sa lamureasca aceasta situatie, insa pana in acest moment nu a raspuns.

  • Controverse legate de suma de 11 milioane de euro

Proprietarii sculpturii „Cumintenia Pamantului”, Paula Ionescu si Alina Serbanescu, au acceptat, in martie 2016, suma 11 milioane de euro pentru lucrare si termenul de 31 octombrie, pentru a primi banii pe care statul roman a decis sa ii plateasca pentru lucrarea lui Constantin Brancusi. Astfel, Guvernul a stabilit ca 5 milioane de euro sa fie alocati de la buget, iar restul de 6 milioane de euro sa fie acoperiti cu donatii, proces care a esuat in cele din urma. Dar cum s-a ajuns la aceasta suma?

Initial, in septembrie 2014 cand a fost demarata procedura de vanzare, statul roman avand drept de preemtiune, proprietarii au solicitat suma de 20 de milioane de euro, invocand expertiza unui evaluator independent. Statul roman, prin comisia de negociere de la nivelul Ministerului Culturii, nu a fost de acord cu aceasta suma si a cerut alte evaluari. Potrivit notei de fundamentare a OUG 10/2016 privind stabilirea masurilor necesare pentru achizitionarea operei de arta, au fost facute alte evaluari de catre experti romani independenti. Au mai fost inca doua expertize. Una care care ar fi evaluat opera la 4 milioane de euro si alta la 7-9 milioane de euro. Insa Guvernul din perioada 2014-2015 ar fi voit sa ofere si mai putin: maxim 3,5 milioane de euro. Ofertele nu ar fi fost acceptate de catre proprietarii „Cuminteniei Pamantului”.

La cateva luni dupa schimbarea Guvernului, la nivelul Ministerului Culturii, condus pe atunci de Vlad Alexandrescu, s-a format o noua comisie de negociere. Aceasta era condusa chiar de ministru. In martie 2016, Vlad Alexandrescu a anuntat ca dupa noi negocieri cu proprietarii, acestia au acceptat suma de 11 milioane de euro. Noua comisie de negociere, stabilita de Guvernul Ciolos, nu a mai solicitat nicio alta expertiza. De aici devine neclar cum s-a ajuns la suma de 11 milioane de euro, in conditiile in care doua expertize cerute de fosta comisie de negociere aratau ca valoarea este mult mai mica. De altfel, chiar Vlad Alexandrescu a vorbit in luna decembrie 2015, in Parlament, despre sumele rezultate in urma celor doua expertize. Noua comisie de negociere a acceptat suma de 11 milioane de euro, dupa o analiza a intregii documentatii, potrivit notei de fundamentare a OUG 10/2016. Contactat de HotNews.ro, Vlad Alexandrescu a spus ca, intr-adevar, noua comisie a facut o analiza a dosarului, fara sa mai fie efectuata o noua expertiza. Intrebat cum s-a ajuns la suma de 11 milioane de euro in conditiile in care cele doua expertize aratau mult mai putin, Vlad Alexandrescu a afirmat ca cele doua expertize au fost facute de doi evaluatori numiti de Ministerul Culturii, ceea ce inseamna ca nu erau chiar independenti. Aceasta chiar daca in nota de fundamentare amintita se arata ca erau experti independenti. In opinia fostului ministru, expertiza invocata de proprietari, cea care evalua opera la 20 de milioane de euro, „este cu adevarat independenta”, deoarece fusese ceruta in instanta in timpul procesului de retrocedare.

Negocierile care au dus la pretul de 11 milioane de euro au fost purtate direct cu proprietarele. Intrebat cum a fost eliminata casa de licitatii Artmark din calitatea de intermediar, Alexandrescu a raspuns ca nu stie. Acesta sustine ca a avut o discutie cu proprietarii, solicitandu-le sa renunte la intermediar, pentru a nu creste si mai mult suma. Ulterior, ar fi primit o scrisoare de la Artmark prin care anunta ca renunta la calitatea de intermediar. Intrebat de ce ar fi renuntat proprietarele la intermediar, nefiind specialiste in opere de arta, Alexandrescu a spus ca oricum acestea erau reprezentate de doi avocati.

Potrivit notei de fundamentare amintite, dupa o expozitie din 1957, lucrarea a ramas la Muzeul National de Arta al Romaniei si a intrat in Patrimoniul sau, fiind confiscata de statul comunist. In 2001, proprietarele au solicitat instantei restituirea bunului cultural. Dupa un proces care a durat mai multi ani, instanta a a decis sa lase sculptura proprietarelor, motivand ca „preluarea statuetei s-a facut, in fapt, fara incheierea unui act juridic valabil incheiat, urmare a expresiei vointei partilor, neexistand nici un titlu valabil translativ de proprietate catre statul roman”. In luna octombrie 2014, Inspectia Judiciara din Consiliul Superior al Magistraturii a decis sa claseze o sesizare in cazul retrocedarii operei lui Constantin Brancusi „Cumintenia Pamantului”, dupa ce a constatat prescriptia raspunderii disciplinare, intrucat au trecut peste doi ani de la sentinta. Ministerul Justitiei sesizase CSM asupra unei posibile hotarari gresite in cazul retrocedarii. Vezi aici nota de fundamentare.

Septembrie 2014: Sculptura „Cumintenia Pamantului”, de Constantin Brancusi, a fost pusa in vanzare, pretul cerut fiind de 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune. De asemenea, Ministerul Culturii a fost mandatat, in aceeasi luna, de Guvern sa inceapa negocierile legate de cumpararea sculpturii „Cumintenia Pamantului”.

Octombrie 2014:  Inspectia Judiciara din Consiliul Superior al Magistraturii a decis sa claseze o sesizare in cazul retrocedarii operei lui Constantin Brancusi „Cumintenia Pamantului”, dupa ce a constatat prescriptia raspunderii disciplinare, intrucat au trecut peste doi ani de la sentinta. Ministerul Justitiei sesizase CSM asupra unei posibile hotarari gresite in cazul retrocedarii.

Aprilie 2015: Ministerul Culturii a facut doua oferte pentru sculptura „Cumintenia Pamantului”, una de 1 milion de euro, iar cealalta, de 2 milioane de euro, cele doua sume inaintate fiind refuzate de proprietarii operei.

14 octombrie 2015: Reprezentantul proprietarilor sculpturii „Cumintenia Pamantului”, de Constantin Brancusi, avocatul Bogdan Grabowski, a declarat pentru Mediafax ca ofertele facute de Guvernul Romaniei sunt „in bataie de joc” si ca, „mai mult ca sigur, urmatorul proprietar nu va fi statul roman”. Pe de alta parte, Valeriu Sangeorzan, de la casa de licitatii Artmark, intermediar al vanzarii, a declarat pentru Mediafax ca aceasta situatie se va prelungi pe termen nedeterminat sau se va reusi obtinerea unei negatii la dreptul de preemtiune al Ministerului Culturii. Sangeorzan a mai spus ca „Ministerul a marit putin oferta, a ajuns la 3 milioane, 3 milioane si jumatate de euro”

15 decembrie 2015:
Parlamentarii au respins in plen amendamentul adus la proiectul legii bugetului de stat prin care se alocau 5 milioane de lei pentru Ministerul Culturii in vederea achizitionarii operei lui Constantin Brancusi, „Cumintenia pamantului”. Fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a cerut acesti bani pentru ca ministerul sa isi poata exercita dreptul de preemptiune. Atunci, Alexandrescu a spus ca, desi familia cere 20 de milioane de euro, opera de arta a fost evaluata de doi experti independenti la 4 milioane de euro si, respectiv, la 7-9 milioane de euro. Parlamentarii spuneau ca nu pot fi alocati bani pentru un astfel de proiect punctual, ci ar trebui mai intai ca Ministerul Culturii sa obtina un mandat de negociere de la Guvern si sa primeasca abia apoi, prin rectificare, banii de care are nevoie.

21 ianuarie 2016: Fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat ca ar putea fi luata in calcul constituirea din fonduri private a unui fond national pentru achizitionarea unor opere de arta pe care statul nu are bani sa le achizitioneze, printre care si Cumintenia Pamantului.

18 februarie 2016: Guvernul a decis sa reia procesul de achizitie a sculpturii „Cumintenia pamantului”, realizata de Constantin Brancusi, a anuntat fostul purtator de cuvant al Guvernului Dan Suciu. El a precizat ca reluarea procesului presupune numirea unei noi comisii care sa se ocupe de achizitie si care sa faca noi evaluari.

3 martie 2016:
A fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta 10/2016 privind stabilirea masurilor necesare in vederea asigurarii resurselor financiare pentru achizitionarea unui bun apartinand patrimoniului cultural national mobil clasat in categoria tezaurul patrimoniului cultural national mobil.

10 martie 2016: A avut loc prima runda de negocieri pentru achizitia de catre statul roman a lucrarii „Cumintenia Pamantului”. „Va avea loc o negociere pornind de la expertiza, pornind de la valorile de piata, pornind, sigur, de la mai multe argumente… starea de conservare a lucrarii”, spunea cu o zi inainte ministrul Vlad Alexandrescu, mentionand ca a gasit „foarte multa intelegere” la proprietarii lucrarii. El arata ca proprietarii vor sa vanda lucrarea, care nu poate insa parasi tara.
„Statul roman poate, dupa lege, sa-si exercite dreptul de preemptiune la pretul care va fi stabilit pentru aceasta vanzare. Negocierea se face direct cu proprietarii. Au fost mai multe evaluari. Exista si cifre legate de licitatiile internationale, numai ca in cazul acestei lucrari (…) exista o lege care spune ca lucrarile de arta clasate in categoria Tezaur, cum este „Cumintenia Pamantului”, nu pot parasi definitiv Romania”, a explica ministrul.

16 martie 2016:
Fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a anuntat ca proprietarii sculpturii lui Brancusi „Cumintenia Pamantului” au acceptat oferta de achizitie de 11 milioane de euro propusa de comisia de negociere mandatata de Guvern, Executivul platind jumatate din suma, restul – Ministerul Culturii prin subscriptie publica nationala. „Proprietarii „Cuminteniei Pamantului”, lucrarea lui Constantin Brancusi, au acceptat oferta de achizitie propusa de comisia de negociere mandatata de Guvernul Romaniei pe care am condus-o, in valoare de 11 milioane de euro. Din aceasta suma, Guvernul Romaniei va plati 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscriptie publica nationala. Detaliile campaniei de subscriptie vor fi anuntate in perioada urmatoare”, a anuntat ministrul Culturii.

11 aprilie 2016:
Fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a anuntat deschiderea oficiala a subscriptiei nationale pentru achizitionarea operei lui Constantin Brancusi – „Cumintenia Pamantului”, el mentionand ca a fost primul care a donat bani in acest scop.

3 mai 2016: Premierul Dacian Ciolos l-a revocat pe Vlad Alexandrescu, in urma scandalului de la Opera Nationala, din functia de ministru al Culturii. In locul lui Vlad Alexandrescu, premierul a numit-o pe Corina Suteu, care era atunci secretar de stat in Ministerul Culturii si fost director al ICR New York in perioada in care Institutul Cultural Roman era condus de Horia Roman Patapievici.

19 mai 2016:
Guvenul Romaniei si Ministerul Culturii au lansat oficial campania de sustinere a subscriptiei nationale pentru achizitia operei lui Constantin Brancusi „Cumintenia pamantului”. Campania urma sa se deruleze pana pe 30 septembrie si avea nevoie de un sprijin cat mai larg, asa cum s-a intamplat si in cazul Ateneului Roman, in urma cu 130 de ani, anunta atunci Guvernul. Apoi a fost promovata o ampla campanie de strangere a celor 6 milioane de euro de la populatie. Dacian Ciolos s-a implicat activ indemnand populatia sa doneze. Premierul si-a donat salariul pe luna aprilie. De asemenea, sotia premierului a sustinut un concert pentru achizitionarea sculpturii „Cumintenia Pamantului”. Si-au aratat sprijinul mai multe personalitati, dar si companii renumite. Premierul Dacian Ciolos a declarat in septembrie ca prin campania de subscriptie publica pentru achizitia operei „Cumintenia Pamantului” s-a dorit sa se creeze oportunitatea prin care romanii sa duca la capat impreuna un proiect care sa ii uneasca.

27 mai 2016: Guvernul a adoptat un proiect de ordonanta de urgenta care completeaza OUG 10/2016 in vederea diversificarii mecanismelor financiare de atragere a fondurilor prin colecta publica pentru achizitionarea operei lui Constantin Brancusi „Cumintenia Pamantului”.

24 august 2016: Purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat ca ministrul Culturii nu a semnat un contract pentru cumpararea lucrarii „Cumintenia Pamantului”, ci un proces verbal. Reactia lui Liviu Iolu vine dupa ce avocatul mostenitorilor operei „Cumintenia Pamantului”, Bogdan Grabowski, declarase pentru agentia de presa News.ro, ca la data convenita in acordul semnat cu Ministerul Culturii, 31 octombrie, statul roman va plati 11 milioane de euro pentru achizitionarea sculpturii lui Constantin Brancusi, indiferent de suma stransa prin subscriptia publica lansata de Guvern. „Statul roman s-a angajat si contractul este semnat”, a sustinut avocatul.

30 septembrie 2016: Avocatul proprietarilor sculpturii „Cumintenia Pamantului”, Bogdan Grabowski, a declarat pentru agentia de presa News.ro ca proprietarii spera ca tranzactia sa se incheie asa cum au convenit cu Guvernul Romaniei in luna martie, iar daca s-ar pune problema unui alt termen pentru plata celor 11 milioane de euro, atunci acesta trebuie sa fie „rezonabil”, dar sa nu depaseasca sfarsitul anului.

12 octombrie 2016: Guvernul a aprobat proiectul de OUG prin care Opera „Cumintenia Pamantului” sa fie achizitionata de statul roman. Guvernul a stabilit ca diferenta intre sumele donate in cadrul campaniei de subscriptie publica dedicata sculpturii lui Constantin Brancusi si suma echivalenta in lei a 6 milioane de euro sa fie asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

20 octombrie 2016:
Discutie Ciolos-Suteu la Palatul Victoria in contextul speculatiilor privind o demisie a ministrului culturii. Premierul a avut o intalnire la Palatul Victoria cu ministrul Culturii, in contextul unor speculatii privind o demisie a Corinei Suteu. Informatia aparuse cu o seara in urma la TVR, citand surse guvernamentale, motivul fiind subscriptia pentru „Cumintenia Pamantului”. Nu a demisionat.

28 octombrie 2016:
Deputatul Sebastian Ghita s-a prezentat la DNA spunand ca a venit sa depuna un denunt penal impotriva lui Dacian Ciolos pentru achizitia sculpturii Cumintenia Pamantului. „Am informatii precise ca aceasta opera de arta a avut niste evaluari, iar notele date de SRI Guvernului Romaniei au precizat foarte clar statutul acestei opere de arta si faptul ca este exclus ca ea sa poata fi achizitionata din bani publici, cu atat mai putin cu cat se doreste a fi achizitionata cu cinci milioane sau 11 milioane de euro”, a spus Ghita.

31 octombrie 2016:
Ca urmare a unei decizii a Ministerului Culturii, Muzeul National de Arta al Romaniei a transferat la sediul sau lucrarea Cumintenia Pamantului de Constantin Brancusi.

17 noiembrie 2016: Premierul Dacian Ciolos sustine ca este asteptat un punct de vedere al Parlamentului pe ordonanta care stabileste modul de achizitionare a „Cuminteniei Pamantului”. Asa justifica premierul amanarea platii celor 11 milioane de euro pentru „Cumintenia Pamantului”. Avocatul familiei care detine opera de arta a spus pentru Digi24 ca Ministerul Culturii a cerut amanarea datei la care se va incheia contractul pana pe 20 decembrie. Aceasta amanare este greu de inteles mai ales ca pe 12 octombrie, Guvernul a anuntat ca a aprobat un proiect de OUG prin care este asigurata suma necesara achizitionarii operei, in conditiile in care nu s-au strans suficienti bani prin subscriptie publica. Insa, Ordonanta de Urgenta este de negasit in Monitorul Oficial.

Ca urmare a unor solicitari mass media, Biroul de presa al Guvernului transmite urmatoarele informatii:

In sedinta Guvernului din data de 16 noiembrie, au fost adoptate amendamentele propuse de Ministerul Culturii la proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.10/2016 privind stabilirea masurilor necesare in vederea asigurarii resurselor financiare pentru achizitionarea Cuminteniei Pamantului, bun apartinand patrimoniului cultural national mobil, clasat in categoria Tezaur.
In prezent, acest proiect de lege a fost adoptat tacit de Senat si se afla in dezbaterea Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa (care a dat deja un raport preliminar) si a Comisiei pentru buget, finante si banci ale Camerei Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, pentru elaborarea raportului comun. Dupa acest raport, procedural, singura etapa ramasa este votul in plen.

Curtea Constitutionala a decis in mai multe randuri ca, in momentul in care un proiect de lege se afla in proces de legiferare la camera decizionala, Guvernul nu poate folosi modalitati extraordinare de legiferare delegata, ci trebuie sa staruie pentru finalizarea proiectului din Parlament.

In contextul in care proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 10/2016 se afla intr-o etapa atat de avansata in camera decizionala si tinand seama de jurisprudenta relevanta a Curtii Constitutionale, s-a stabilit ca propunerea de amendamente la legea de aprobare a OUG nr. 10/2016 sa fie elaborata de Ministerul Culturii, aprobata ulterior de Guvern si inaintata Camerei Deputatilor (ceea ce s-a intamplat in aceasta dimineata).Totodata, a fost adresata Camerei Deputatilor solicitarea de a adopta cu celeritate legea, avandu-se in vedere termenul agreat de catre proprietari dar si amendamentul din comisia de cultura, in sensul achizitionarii operei.

Mentionam ca, in contextul finalizarii Campaniei de subscriptie publica, ce a mobilizat peste 100.000 de donatori si a atras peste 1 milion de Euro din donatii, o suma insuficienta pentru acoperirea diferentei de pret, s-au purtat discutii cu proprietarii operei in vederea prelungirii termenului de finalizare a cumpararii operei clasata in categoria tezaur. Acordul proprietarilor stabileste un nou termen de incheiere a contractului de vanzare-cumparare pentru data de 20.12.2016.

Amendamentele propuse de Ministerul Culturii, adoptate de Guvern si trimise catre Parlament vizeaza, in principal, urmatoarele:

  Reglementarea optiunii donatorilor de a solicita restituirea sumelor donate, in mod expres, in scris catre Ministerul Culturii, in termen de 40 de zile de la intrarea in vigoare a legii de aprobare a ordonantei de urgenta, precum si a situatiei in care nu vor putea fi identificati toti donatorii sau in care acestia nu isi vor exercita optiunea privind restituirea sumelor donate;

  Constituirea Fondului Brancusi, care va fi gestionat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN), in vederea achizitionarii de opere de arta contemporana si bunuri culturale apartinand patrimoniului cultural national mobil;

  Stabilirea surselor de venituri pentru Fondul Brancusi, a destinatiei acestora, a mecanismelor referitoare la parteneriatele cu alte persoane juridice care doresc sa sprijine demersul AFCN;

  Stabilirea mecanismelor prin care AFCN poate incheia contracte cu persoane juridice de drept privat cu sau fara scop lucrativ, pentru a sprijini colectarea fondurilor, in numele, pe seama AFCN si in scopul colectarii de sume pentru Fondul Brancusi, etc.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments