Alina Bica, in ultimul cuvant: Sa ma duc la puscarie pentru 17.000 de euro, bani pe care nu i-am luat, nu pot accepta

0
185
Magistratii instantei supreme au judecat, luni, ultimul termen in dosarul in care fostul procuror sef al DIICOT Alina Bica si fostul sef al ANAF Serban Pop sunt acuzati de fapte de coruptie legate de solutionarea favorabila a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, judecat si el pentru dare de mita. In ultimul cuvant, Bica a spus ca nu poate accepta sa se duca la puscarie pentru 17.000 de euro, bani pe care nu i-ar fi luat, relateaza News.ro. O prima decizie in acest dosar urmeaza sa fie luata pe 5 ianuarie 2017.

Procurorul DNA a cerut, luni, judecatorilor de la instanta suprema, sa fie citita in sedinta publica declaratia martorului denuntator Ionut Mihailescu, fostul consilier al Alinei Bica, fapt care a starnit nemultumirea avocatilor inculpatilor.

Dupa deliberari, instanta a decis sa respinga solicitarea procurorului si a aratat ca aceasta va fi avuta in vedere in administrarea generala a probelor.

In continuare, anchetatorii au sustinut ca, in primavara lui 2014, fosta sefa a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a acceptat promisiunea unei sume de bani pentru clasarea unui dosar si ca ar fi primit 17.500 de euro, in locuinta ei, de la martorul Ionut Mihailescu.

„Banii erau de la Serban Pop, care-i avea de la Horia Simu. Aceste lucruri rezulta din declaratia lui Simu, care dorea sa-si rezolve dosarele de la DIICOT contra sumei de 1,5 milioane de euro. In final, a fost virata suma totala de 230 de mii de euro. Din acestia, o parte au ajuns la Alina Bica, pusi intr-o cutie de pantofi”, a spus procurorul de sedinta.

Anchetatorul a mai aratat ca fostul sef al ANAF Serban Pop il suna pe Horia Simu de patru-sase ori pe luna pentru a primi banii si a cerut instantei confiscarea speciala a sumei de150.000 de euro primita de Pop.

Cu referire la Alina Bica, DNA a arata ca, din declaratia procurorului Marius Voineag, rezulta ca aceasta i-a cerut sa solutioneze dosarul lui Simu, „altfel nu este procuror DIICOT”.

In aceste conditii, Voineag a cerut redistribuirea dosarului si cazul a ajuns la alt procuror, Catalin Purcarin, care a clasat acelasi dosar in urma cu cativa ani.

„La DIICOT mai erau 80 de dosare economice in lucru si numai pentru acesta a facut presiuni in vederea solutionarii. In continuare, Ionut Mihailescu i-a dat solutia de clasare din dosarul Simu lui Serban Pop, copie pe care pe care o avea de la Alina Bica. Au fost vatamate interesele societatii. Bica se face vinovata de participatie improprie la abuz in serviciu. Mihailescu i-a transmis lui Pop mai multe mesaje prin care l-a anuntat ca dosarul s-a rezolvat. Banii au fost primiti pe 8 noiembrie 2014 in locuinta Alinei Bica din Piata Romana, si nu in locuinta din Tineretului, asa cum scrie in rechizitoriu. Au fost doua intalniri in acea zi, in doua locatii diferite”, a spus procurorul DNA care a cerut pedepse cu executare in cazul celor trei inculpati.

In replica, avocatii Alinei Bica au cerut achitarea acesteia.

„Declaratia lui Mihailescu este a unui martor lipsit de credibilitate. A fost facuta o confruntare la DNA, Alina Bica nu mai locuia in cartierul Tineretului din august 2014, ci in zona Piata Romana. In plus, pe 8 noiembrie 2014 Mihailescu nu a ajuns primul la petrecerea din casa din Piata Romana a Alinei Bica. Nici Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nu a constatat ca Bica ar fi intervenit la procurorii din subordine pentru clasarea dosarului lui Horia Simu”, a spus unul dintre aparatorii fostei sefe a DIICOT.

In ultimul cuvant, Alina Bica a sustinut ca traieste o poveste incredibila.

„E incredibil sa te trezesti intr-o poveste si sa nu o stii de unde sa o apuci. Nu este normal sa te rogi sa vina oamenii in instanta si sa spuna adevarul. Nu poti sa spui ca am facut presiuni asupra unor procurori cand colegii spun altceva. Nu sunt o persoana comoda, recunosc asta. Daca discutia cu Voineag poate fi interpretata ca o presiune, niciun procuror sef nu ar mai trebui sa-si faca treaba. Am infirmat si rechizitorii ale colegilor. Sunt o persoana temperamentala. In scurta cariera de avocat am explodat pe pereti. Poate am luat decizii gresite… Cat despre suma de care sunt acuzata ca as fi luat-o ca mita, atat a considerat, la misto, DNA ca valoreaza viata si onoarea mea. 17.000 de euro. N-am copii, n-am casa. Sa ma duc la puscarie pentru 17.000 de euro, bata-i Sfantu, bani pe care nu i-am luat, nu pot accepta”, a spus Bica.

La randul sau, Serban Pop a incercat sa explice de ce a refuzat sa dea declaratii in acest dosar, atat la urmarirea penala, cat si in fata judecatorilor.

„Aceasta poveste a inceput intr-o primavara, cand am fost chemat la DNA si mi s-a prezentat denuntul lui Mihailescu. Nu am recunoscut faptele si dupa sase luni a inceput aceasta nebunie. Ulterior, am fost arestat si nu am avut acces la dosar. Socul cel mai mare l-am avut in linistea unei celule si am vazut pe ce se fundamenteaza dosarul. Pe niste declaratii contradictorii. Neadevarate”, a sustinut fostul sef al ANAF.

In final, omul de afaceri Horia Simu a aratat ca, in 2003, a cumparat doua fabrici de cupru, care au intrat in insolventa in timpul crizei economice.

„Erau in lichidare, banii erau imprumutati de la banca. Am dezvoltat acele fabrici pana la o cifra de afaceri de 600 de milioane de lei. Odata cu criza economica, societatile au intrat in insolventa. Bancpost a informat DIICOT ca sa-si recupereze banii. Acest dosar a fost inchis si redeschis de patru ori in cativa ani, ceea ce este inimaginabil. Oamenii de afaceri sunt supusi la presiuni din partea sistemului. Niciodata Pop nu mi-a zis ca va da banii unor procurori. Erau persoane puternice, dar nu procurori. Al treilea copil mi s-a nascut cand eram in stare de arest. Martorii protejati au mintit. Exista un santaj al Parchetului asupra lor. (…) Oamenii de afaceri raman la cheremul sistemului si eu ma numar printre ei. Tatal meu a donat o colectie impresionanta de tablouri Muzeului National de Arta, bunicul a facut inchisoare politica. Am platit peste 100 de milioane de euro taxe si impozite. E vorba de santaj in acest dosar, nu de o dare de mita”, a sustinut Simu in ultimul cuvant.

Judecatoarele Leontina Serban, Geanina Cristina Arghir si Cristina Rotaru urmeaza sa pronunte o solutie pe 5 ianuarie in acest caz, decizie care poate fi atacata la Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Dosarul se judeca de un an si trei luni la instanta suprema si pana luni a avut 25 de termene.

In septembrie 2015, fosta sefa a DIICOT Alina Bica si fostul sef al ANAF Serban Pop au fost trimisi in judecata pentru luare de mita si respectiv complicitate la dare de mita, pentru solutionarea favorabila a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acuzat de dare de mita.

„La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela, in calitate de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, a primit, pentru sine, in mod indirect, printr-un intermediar (martor denuntator in cauza), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urma, in calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Serban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost data de omul de afaceri in transe, pe parcursul a opt luni, in cursul anului 2014, inculpatului Pop Serban, pentru ca acesta sa o remita in scopul mentionat mai sus”, au aratat procurorii in rechizitoriu.

Anchetatorii sustin ca, in schimbul banilor primiti, Alina Bica ar fi determinat inlocuirea procurorului de caz si ar fi facut presiuni asupra unui alt subordonat de-al sau, pentru a fi pronuntata o solutie de clasare in dosarul in care Horia Simu era urmarit penal.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments