Aproximativ 20.000 de persoane au fost evacuate din estul oraşului sirian Alep, afirmă şeful diplomaţiei turce

0
66

Cu câteva ore înainte, Mevlut Cavusoglu anunţase că 12.000 de persoane au fost evacuate.

 

Zeci de autobuze transportând mii de oameni din mica zonă deţinută de rebeli la Alep au ajuns în zonele controlate de insurgenţi în mediul rural, situate la vest de oraş, potrivit unui oficial al Naţiunilor Unite şi Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

 

Evacuările sunt rezultatul unor negocieri intense între Rusia – principalul susţinător al preşedintelui sirian Bashar al-Assad – şi Turcia, care sprijină unele grupări rebele mai importante.

 

„Un punct de plecare“

 

În acest timp, Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a votat, luni, în unanimitate să trimită observatori ai ONU pentru a supraveghea evacuările şi pentru a evalua situaţia civililor, relatează AFP, preluată de dhnet.be. Inclusiv Rusia, care susţine regimul lui Bashar al-Assad, a votat pentru adoptarea rezoluţiei propuse de Franţa.

 

Votul marchează primul semn al unităţii după luni de zile între marile puteri mondiale în legătură cu acest conflict care a făcut deja peste 310.000 de morţi începând din martie 2011.

 

Foto: EPA

 

Votul de la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York a fost amânat duminică, după ce Rusia, un susţinător cheie al guvernului sirian şi una dintre cele cinci ţări cu drept de veto din Consiliul de Securitate, s-a opus măsurii propuse de Franţa. 

 

Vitali Ciurkin, ambasadorul Rusiei la ONU, a declarat că Moscova a nu are nicio problemă cu trimiterea de observatori ai ONU, însă, a subliniat el, ei trebuie să fie mai bine pregătiţi şi procedura de desfăşurare a acestora mai bine organizată.

 

Rezoluţia franceză îi cere secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, să desfăşoare rapid la Alep personal umanitar al ONU deja prezent în Siria „pentru o supraveghere adecvată, neutră şi o monitorizare directă“ a evacuării persoanelor asediate la Alep.

 

Prin această „rezoluţie umanitară“, obiectivul Franţei este „de a evita o nouă Srebreniţa“, oraş din Bosnia unde în 1995 a fost comis cel mai grav masacru din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial, a explicat ambasadorul Franţei la Naţiunile Unite, François Delattre.

 

Cu toate acestea este încă neclar dacă regimul sirian va permite accesul observatorilor ONU în oraşul devastat.

 

„Este un punct de plecare. Vom fi extrem de vigilenţi“, a declarat François Delattre.

 

Ban Ki-moon va trebui să anunţe Consiliul de Securitate în termen de cinci zile dacă accesul a fost autorizat de autorităţile siriene, care au blocat de nenumărate ori în trecut ajutorul ONU.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments