„Alegerea mea ca presedinte al Partidului Stangii Europene constituie o provocare, careia vreu sa-i raspund pe cat de bine pot”, a declarat el, citat de Spiegel online. Gysi a fost sustinut in alegeri de premierul Greciei si presedinte al partidului socialist Syriza, Alexis Tsipras, care il considera „o figura foarte importanta a Stangii europene”, care va aduce partidului o noua dinamica.
Stanga Europeana cuprinde 25 de partide politice din spectrul politic de stanga si numara cca 500.000 de membri. Din 2014, ea este a cincea putere politica in Parlamentul European, cu 52 de parlamentari (anterior 34).
Gregor Florian Gysi este o figura emblematica a Stangii (Die Linke) din Germania. Nascut in 1948 la Berlin, el a absolvit Dreptul in 1970. Jurist si avocat cu experienta, el a intrat, dupa caderea Zidului Berlinului, in politica, fiind ales parlamentar in Bundestag, pentru ca, timp de zece ani (2005-2015) sa conduca grupul parlamentar de Stanga din parlamentul german.
Dupa constituirea cabinetului Merkel III, la 17 decembrie 2013, Gysi a devenit seful opozitiei din Bundestagul german. El a declarat ca va candida la alegerile parlamentare din 2017 si ca se va implica in crearea unei coalitii (SPD, Die Linke, Verzi) care sa o poata da jos pe Angela Merkel (CDU).
„Angela Merkel a desolidarizat Europa cum n-a facut-o niciun cancelar, inaintea ei. Uniunea CDU/CSU trebuie sa cada in opozitie, pentru a neutraliza astfel si AfD (n.r. Alternativa pentru Germania, partid populist si extremist). „Protestul impotriva lui Merkel trebuie sa o apuce pe drumul cel bun, pentru ca, in sfarsit, in tara sa se dezvolte ceva pozitiv”, a adaugat Gysi, un „vulpoi in politica” si as in retorica parlamentara.
Daca lui Gysi nu i se poate reprosa vocatia de „speaker”, el a fost insa acuzat de declaratii mincinoase referitoare la o presupusa colaborare a sa cu STASI, Securitatea fostului DDR.
Declaratia pe proprie raspundere a fost facuta in anul 2011, in fata unei instante civile a Tribunalului din Hamburg, in contextul unei anchete declansate de sesizarea unei foste activiste din DDR si a unui judecator pensionar. In declaratie, Gysi afirma ca, el, ca avocat, nu a informat Stasi niciodata „cu voie si cu intentie”, asupra clientilor sai sau a unor terte persoane.
Desi ar fi existat indicii in arhivele Stasi privitoare la o posibila activitate de colaborator neoficial a lui Gysi, sub numele de „Gregor” si de „Notar”, „la o analiza critica, s-au dovedit nenumarate discrepante”, a declarat procuroarea generala Nana Frombach.
Nici marturiile si inregistrarile procuraturii generale, din 2015, n-au putut demonstra vreo fapta concreta. Dupa peste trei ani de cercetari, tribunalul din Hamburg a inchis in iunie 2016 dosarul, din lipsa de probe concludente, dupa cum relateaza Spiegel.de.