CNN: Trump urmează să-l nominalizeze pe directorul executiv al celei mai mari companii petroliere din SUA ca Secretar de Stat

0
84

Tillerson, în vârstă de 64 ani, a fost cel mai speculat nume în ultimele zile de către presa americană pentru unul dintre cele mai importante posturi din administraţia Trump. Director executiv al Exxon Mobil din 2006, Tillerson nu are experienţă politică, lucrând timp de mai bine de patru decenii în cadrul companiei, însă şi-a construit relaţii cu lideri externi, în special în Eurasia şi Orientul Mijlociu, ca reprezentant şi CEO al gigantului petrolier în cadrul unor afaceri de anvergură.

Seceretarul de Stat american se ocupă în principal cu gestionarea relaţiilor internaţionale şi a afacerilor externe, echivalent unui ministru de Externe al Statelor Unite.

Printre altele, Tillerson are legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin şi aliaţi ai acestuia de la Kremlin, datând încă de pe vremea preşedinţiei lui Boris Elţîn, atunci când afaceristul reprezenta interesele Exxon Mobil în Rusia. 

În 2011, Tillerson a semnat din partea companiei un acord cu Rusia pentru exploatări petroliere în apele Rusiei din Oceanul Arctic, în valoare de 300 de miliarde de dolari, proiect întrerupt din cauza crizei din Ucraina şi a sancţiunilor internaţionale impuse ulterior Rusiei. În 2013, Vladimir Putin i-a înmânat decoraţia Ordinul Prieteniei lui Tillerson. 

Exxon Mobil, a opta companie în clasamentul mondial al încasărilor şi cea mai mare companie petrolieră/energetică din Statele Unite, este cea mai mare dintre firmele rezultate ca urmare a dizolvării Standard Oil Company, deţinută de magnatul petrolier John D. Rockefeller.

Donald Trump a anunţat luni seară, pe contul său oficial de Twitter, că îşi va face publică opţiunea oficială pentru poziţie în cursul zilei de marţi.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments