Documente militare dezvăluite miercuri de ziarul The Washington Post şi obţinute de The Associated Press conchisd că unele informaţii secrete au fost împărtăşite din greşeală de către Flynn, care „nu a făcut acest lucru cu bună ştiinţă”.
Nicio măsură nu a fost luată împotriva lui Flynn, care era general-maior şi adjunct al şefului Statului Major pentru Informaţii în Războiul din Afganistan atunci când a fost efectuată ancheta, în perioada 2009-2010.
Ancheta – clasificată ca secretă – nu a găsit vreo probă cu privire la abateri sau prejudicierea securităţii naţionale.
Însă şeful Comandamentului Central american (CENTCOM) de la acea vreme a conchis că erau necesare eforturi în vederea „curăţării corespunzătoare” a informaţiilor oferite unor ofiţeri străini şi a adăugat că s-a acordat „o atenţie deosebită îndeplinirii misiunii într-o coaliţie, într-un mediu de luptă”.
Documentele dezvăluite nu oferă detalii despre informaţiile secrete pe care le-a împărtăşit Flynn sau cui.
Însă ele subliniază complexitatea gestionării informaţiilor clasificate.
Aceste dezvăluiri apar în urma unei campanii electorale dure, în care Flynn şi Trump au atacat-o pe democrata Hillary Clinton tocmai pentru faptul că a folosit un server privat de e-mail pe când era secretar de Stat şi au acuzat-o că a creat un risc la adresa securităţii naţionale.
FBI a conchis că Clinton a transmis trei lanţuri de e-mailuri ce conţineau informaţii marcate drept clasificate în corpul e-mailurilor.
Departamentul de Stat a contestat faptul că două dintre aceste lanţuri ar fi conţinut material clasificat.
Clinton a spus că nu înţelegea că material marcat cu litera „c” care a trecut prin sistemul ei de comunicaţii personal însemna „confidenţial”.
Flynn a atacat-o în mod regulat pe Clinton, în mod public, în campanie. El a spus la un moment dat că ea „nu ar fi trebuit să aibă o autorizaţie de securitate” din cauză că folosea un server privat. „Ea nu-şi asumă vreo responsabilitate şi ne-a pus ţara în pericol”, a acuzat-o el.
Flynn are o experienţă vastă în domeniul informaţiilor clasificate şi a fost directorul Defense Intelligence Agency (DIA) în perioada 2012-2014.
El a fost director al Grupului de lucru operaţional pentru informaţii secrete în Afganistan până în iulie 2012, a fost comandantul celei de-a 111-a Brigăzi de Informaţii Militare în perioada iunie 2002-iunie 2004 şi directorul Comandamentului pentru Operaţiuni Speciale Comune în perioada iulie 2004-iunie 2007. Ulterior a fost directorul pentru Informaţii în cadrul Comandamentului Central american, până în iulie 2008.
The Washington Post şi alte publicaţii au mai scris anterior despre această anchetă.