De ce votez Dan Lungu, dar nu USR

0
214

– despre refuzul votului la grămadă –

 

Dacă vă număraţi printre rafinaţii subţirimii ‘telectuale, keep calm, nu vă izghiţi să trageţi concluzii inteligente. Refuzul meu de a vota USR n-are de-a face cu recent dezgropatele poveşti de groază, în care ocultul vampir jidano-bozgoresc Gyuri Soros suge sîngele oilor mioritice. Nţ, n-aţi ghicit.

Desigur, omul cu interese la Roşia Montană e un mare rechin al economiei mondiale, care muşcă din orice peşte poate, inclusiv din balena lirei sterline. Dar, dincolo de asta, repet un lucru pe care l-am înţeles mai demult : orice străin care ne fură / încalecă / sufocă o face cu ajutorul unor romîni verzi, patrioţi şi cu funcţii mari. Petrolul, fabricile, băncile etc au fost vîndute, pe nimic, de patrioţii Năstase, Tăriceanu, Boc / Băsescu etc. Cu comisioanele de rigoare.

Acum, că am lămurit faza cu basmele, o să vă spun, mai întîi, de ce nu pot vota cu ceilalţi. PSD-ul neo-ciocoiesc al bandiţilor care fură de la gura tuturor, dar plîng crocodilic de mila sărmanilor, pe care tot ei îi ţin în sărăcie şi întuneric. PNL-ul neo-ciocoilor ” progresişti „, cu blazon brătienesc, dar cu apucături de şmenari penali nesătui, din tagma puşcăriaşilor fenechişti. ALDE tăricenii de carton pseudo-liberal, costume vorbitoare, de teapa combinagiului Victor Chirilă, cu dosar penal pentru sex cu minore. PMP-ul golanului iresponsabil Băsescu, cel care cîndva ne spunea că Petru Movilă face legi pentru infractori, iar acum ne cere să-l votăm. PRU al neo-securistului S. Ghiţă, care, sub sigla cu Vlad Ţepeş, ni-l propune pe inculpatul Nichita Gheorghe. Turma pestriţă a lui Marian Munteanu, cu generali de informaţii şi oameni de top din regimul Băsescu, al cărui cap de listă pentru Camera Deputaţilor, un ilustru anonim ieşean, are nevasta candidată la PMP. Ş.a.m.d.

De ce nu pot vota cu USR ? Fiindcă, încă din vară, am văzut la Clotilde Armand semnele clare ale contaminării cu virusul politicii ieftine. Fiindcă soţul ei, şef al comisiei de etică a partidului, îşi afişează public nostalgiile ceauşiste. Fiindcă C. Ghinea dă demult semne că e un vasile-dînc în devenire. Fiindcă avocatul M. Lupu, nr 2 pe lista ieşeană de la Cameră, cauţionează corupţia din justiţie, afişîndu-se public cu un judecător condamnat la închisoare. Fiindcă Cosette Chichirău n-a înţeles prea multe din politica americană, dacă s-a comportat mai degrabă bahluieneşte în campanie. Fiindcă mai toată campania Pentru Iaşi / USR a fost amatoristică, dezorganizată, iar Andrei Postolache a părut încă mahmur după beţia succesului şchiop de la alegerile locale.

Dacă Pentru Iaşi / USR va avea un procent mare, nu va fi meritul liderilor sau al echipei. Va fi, în principal, rezultatul exasperării şi naivităţii votanţilor. Fiindcă oamenilor le place să creadă în eroi salvatori. În Mesia, haiducul Băsescu, Făt Frumos-hippyos etc. Chiar dacă Mesia întîrzie de vreo 2000 de ani, iar haiducul Băse’ e beat, scandalagiu şi fură de la bogaţi, dar nu dă la săraci. Fătul userist are sabia cam ciobită şi ceata cam prea tărcată. Desigur, unii ne spun să avem răbdare, că o să înveţe cum e cu balaurii. Dar eu m-am săturat să fiu cobai pentru marile talente politice. Apropo, dvs v-aţi lăsa operaţi pe creier de nişte tineri absolvenţi de medicină ? Dacă nu, cum lăsaţi operaţia Romîniei pe seama unor amatori simpatici ?

Scutiţi-mă cu eternul refren ” răul cel mai mic ” . Din ’90, votatul răului cel mai mic ne-a adus în rahatul cel mare. În loc să facem asociaţii civice şi partide mai sănătoase, am plimbat tuberculoza dintr-un plămîn în altul, pînă s-a cancerizat.

Eu îl votez pe Dan Lungu fiindcă îl ştiu, ca om, de mulţi ani. N-o să-l laud acum, pentru că mi-a dat, recent, un bostan pentru plăcinte, şi nu vreau să avem ambii probleme cu DNA. Nici nu cred că are nevoie să-l laud eu, fiindcă oamenii cu mintea la locul ei au înţeles că acest scriitor şi manager a făcut pentru imaginea Iaşului mai mult decît turme întregi de atîrnători din primărie.

Ştiu, dacă nu votez USR şi la Cameră, şansele lui Dan scad. Dar ştiu că e un om normal, care, dacă nu ajunge parlamentar, n-o să intre în depresie, cum vor păţi alde Nichita şi alţi penali. Indiferent însă de rezultatul votului, regula, pe care o ignorăm de 26 de ani, rămîne aceeaşi : democraţia nu e o febră care apare la patru ani, iar anul ei are 365 de zile.

Desigur, puteţi rămîne şi la schema cu eroul salvator. Sà-mi spuneţi, eventual, în ce episod a apărut.

 

Lucian Postu

 

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments