Dragi români,

0
123

1 Decembrie 1918 rămâne un simbol al afirmării hotărâtoare a poporului nostru de a-şi decide singur soarta, un simbol al unității și libertății sale. Dacă acum apropape un secol peste o sută de mii de oameni din toate colțurile țării veneau spre Alba Iulia pentru a fi împreună la împlinirea celui mai profund vis al românilor de pretutindeni și pentru a sărbători desăvârșirea celui mai înalt act din istoria României, azi centrul istoric al acestui eveniment este România întreagă, este sufletul fiecărui român care respiră și gândețte în limba română.

Modernitatea, orientarea proeuropeană și toleranța democratică, ce respiră încă dintre rândurile Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, a însoțit întreaga istorie modernă a statului român. De aceea, acum ca și atunci trebuie să ne închinăm cu smerenie înaintea memoriei acelor bravi români, care şi-au vărsat sângele pentru înfăptuirea idealului nostru murind pentru libertatea şi unitatea naţiunii române.

De aceea, acum ca și atunci considerăm că afirmarea identităţii naţionale nu poate fi decât o cale autentică de orientare istorică a poporului roman, de reorientare strategică politică şi culturală în orizontul modernităţii şi al integrării în structurile lumii europene, fiindcă identitatea naţională conţine în însăşi temeiul ei virtuţile de afirmare a unui destin universal.

Caracterul de exemplaritate al oricărei culturi naţionale nu poate intra şi nu intră în contradicţie cu carcterul procesual, dinamic al identităţii naţionale, care se reproduce continuu în noi ipostaze istorice în funcţie de valorile şi contextele socio-economice şi politice ale unui timp.

De aceea, acum ca și atunci poporul român își propune şi își doreşte să dezvolte o viziune românească întemeiată pe înţelegerea diversităţii culturale în coordonatele sale sincronice şi diacronice, pe toleranţă şi “justă măsură” şi să de-legitimeze, în acelaşi timp, orice formă de fundamentalism identitar de sorginte religioasă, anti-occidentală sau eurocentristă.

Puterea și adevărul stau în UNIRE.

La mulți ani, ROMÂNIA! La mulți ani, români oriunde v-ați afla!

 

Vasile Șalaru

 

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments