Drumul de la anonimi la faimă – Călin Merca și Emil Floare, colindători virali

0
203

Anul trecut, toată România era captivată de un material, scurt, ce a devenit rapid viral, în care doi tineri, aparent fără nici o legătură directă cu muzica, interpretau magistral un colind sensibil. Este vorba despre Călin Merca și Emil Floare , primul fiind avocat, iar cel de-al doilea IT-ist. Muzica a fost pentru ei o pasiune dintotdeauna, demonstrând anul trecut că e nevoie de sinceritate în actul artistic dacă vrei ca lumea să te iubească.

Piesa „VIN COLINDĂTORII”, are, în mai puțin de un an de zile, peste un milion și jumătate de vizualizări pe Youtube și nenumărate promovări pe la TV, fără nici un efort. Acum , băieții se lansează oficial și editează, împreună cu Casa de Discuri EUROMUSIC CLUJ NAPOCA, prin Florin Puică Dat, un spectaculos material de colinde și cântece religioase care va putea fi găsit pe piață începând de zilele următoare. De asemenea, piesa cu pricina va beneficia și de un videoclip în premieră, pe care băieții l-au filmat recent în catedrala de la Sfanta Manastire Dumbrava.

Iată cum, de la simpli anonimi, absolvenți ambii ai Facultății de Teologie, cu greutăți și tot felul de probleme, au ajuns colindători virali, fără a face prea multe eforturi. Desigur, controversa din jurul piesei le-a fost utilă, aceasta fiind cântată înainte și de maestrul Tudor Gheorghe, care le-a dat băieților acordul și care i-a încurajat, cu fair play și eleganță, în drumul lor către succes.

Atât Călin, cât și Emil, au ceva din glasul îngerilor, iar după spusele lor, albumul „VIN COLINDĂTORII”, adună mai multe stiluri la un loc, combinând versurile sublime cu o muzică de inspirație divină, perfectă pentru perioada în care ne aflăm.Poveștile celor doi sunt emoționante. Au trecut printr-o mulțime de probleme, dar și-au văzut de drum, păstrând cu dinții de pasiunea pentru muzică și de bucuria pe care le-o insuflă acesta minune de la Dumnezeu.

„La momentul respectiv, când am lansat pe Youtube colinda, nu bănuiam ce amploare va lua respectiva înregistrare și nici nu mă gândeam că această colindă a noastră va fi pe placul atâtor oameni. Am primit mesaje pe Facebook din toată țara și multe mesaje de peste hotare, din Franța, Marea Britanie, SUA, Canada etc., de la români plecați în afara țării, unii în căutarea unui trai mai bun, alții pentru a câștiga bani ca să se descurce în România, și unii și alții sătui și scârbiți de corupția și condițiile de viață din țară.Atât eu, cât și Emil, ne-am bucurat de faptul că am reușit, prin gestul acesta minor, să aducem în sufletele oamenilor o fărâmitură din bucuria nașterii Domnului și că acest colind a rezonat în sufletele atâtor oameni.” ( CĂLIN MERCA )

„Colindul pe care l-am cântat anul trecut împreună cu prietenul meu Călin Merca, cam în perioada aceasta, cred că tocmai de aceea a impresionat: un avocat și un IT-ist colindă. Elemente oarecum diferite, puse în același loc, dar care totuși sună bine. Cred cu tarie că dacă titlul sub care a circulat pe internet era altul („doi teologi”) impactul nu ar fi fost la fel, ci unul obisnuit, ordinar. Aceasta zice ceva despre lumea în care trăim. Și nu e o chestiune religioasă ceea ce mă preocupă aici. Ce îmi spune mie despre lume experiența pe care am trăit-o anul trecut? Că omul vrea să aibă dreptate.

Că omul, deși adesea doar „se trezește” într-o tabară oarecare, fără să fi facut el eforturi să ajungă în tabăra aceea, ține dârz ca părerea lui să fie ultima, să fie respectată, culmea: fără să respecte părerea celuilalt. Ce legătură are cu colindul? Am văzut oameni pentru care părerea mea a contat doar fiindcă eram it-ist, nu teolog. Am văzut oameni pentru care părerea mea a început să conteze fiindcă mai eram și it-st, nu doar teolog. Am auzit și de aceia care m-au acuzat cum că m-am dezis de statutul de teolog.

„Am vazut oameni apărând păreri care nu erau a lor ci doar s-au trezit susținandu-le. Am constat tabere care își susțin parerea fără să respecte punctul de vedere al celuilalt. M-am trezit într-un „război” care nu era a meu. M-am trezit cu un „sau” pus în brațe între Biserică și lume. Și da, m-am costatat adeseori sustinând o tabără sau alta, uitând că pentru mine nu era război. Uitând că îmi placea la superlativ să  fiu și it-ist și teolog, deodată. Asta am constat trist din cele petrecute Crăciunul trecut.

Crăciunul este pentru a ne naște, din nou, an de an. Acel „cum era odată” poate să fie „acuma”, an de an pentru noi. Cum ieslea a fost palat, țara aceasta poate fi tot ceea ce avem nevoie pentru ca ca noi să devenim menirea noastră. Refuz să cred că El a murit doar pentru cei care i-au adus daruri sau care i-au dorit binele, la fel cum refuz să cred că părinții noștrii prin închisori, moși, strămoșii nostri, și-au dat viața doar pentru cei onești și „cumsecade” din țara asta. Crăciunul este, prin excelență, pentru oricare, un prilej de a fi mai bun. Crăciunul e o șansă pentru oricine.” ( EMIL FLOARE )

Căutați așadar, în magazinele de specialitate, ori la Casa de Discuri EUROMUSIC, albumul VIN COLINDĂTORII, semnat de CĂLIN MERCA ȘI EMIL FLOARE!


Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments