- „Scopul majorarii contributiei statului la capitalul social al Companiei Nationale Posta Romana, proportional cu cota de participare detinuta de catre statul roman in companie, este acela de achitare a datoriilor restante la bugetul general consolidat. Conform OUG 86/2016, fiind vorba despre rectificarea bugetului de stat pentru anul 2016, majorarea se poate realiza numai pana la finalul acestui an. Prin aceasta masura, se vor acoperi doar datoriile ‘istorice’ catre bugetul de stat, restul datoriilor constituie o responsabilitate a managementului CNPR„, a precizat marti pentru HotNews.ro Delia Popescu, ministrul Comunicatiilor (MCSI).
Conform datelor Ministerului Comunicatiilor, datoria restanta a Postei la bugetul de stat este de 229.807.542 lei. Prin majorarea de capital, statul roman, prin Ministerul Comunicatiilor, va trebui sa contribuie cu 172.355.656 lei, iar suma cu care va trebui sa contribuie Fondul Proprietatea este de 57.451.885 lei.
Este de acord Fondul Proprietatea sa participe la aceasta majorare de capital?
- „Conform ultimei sedinte a Consiliului de Administratie, din 24.11.2016, s-a aprobat convocarea AGA, in vederea efectuarii majorarii de capital. Ministerul Comunicatiilor se bazeaza pe maturitatea si echilibrul Fondului Proprietatea, in calitate de actionar minoritar al CNPR, ca va intreprinde toate masurile necesare pentru bunul mers al Companiei, alaturi de partenerul majoritar: statul roman. Sedinta AGA urmeaza sa fie convocata in cateva zile„, a precizat ministrul.
Intentiile ministerului nu se opresc aici.
- „Acoperirea datoriilor istorice ale CNPR catre bugetul de stat reprezinta o masura suficienta prin care CNPR devine o companie atractiva si cu un bun potential de listare pe bursa. Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala intentioneaza ca, in maxim 2 ani de la aplicarea acestei masuri de capitalizare, sa se realizeze si listarea pe bursa a CNPR. Pachetul de actiuni care va fi listat la bursa va fi stabilit de consultantul pentru privatizare„, a mai spus Delia Popescu.
Ce spune conducerea Postei, despre nevoia de capitalizare a companiei:
Contactati luna trecuta de HotNews.ro, imediat dupa ce Guvernul a anuntat alocarea sumei de 172,3 milioane lei pentru majorarea de capital de la Posta, oficialii operatorului postal national au declarat urmatoarele:
- „Tema capitalizarii companiei are o importanta covarsitoare pentru revirimentul acesteia, prin constituirea premiselor reale de repozitionare a companiei la aceeasi linie de start, in competitia celor mai puternici actori ai serviciilor postale de pe piata. Actiunea de capitalizare va amplifica, in fapt, potentialul de succes si avantajele competitive ale acestei companii materializate intr-un brand national foarte cunoscut, un capital uman substantial si calificat si o infrastructura operationala foarte bine structurata.
- Obligativitatea ca mare parte din veniturile companiei sa fie directionate, in mod continuu, catre acoperirea datoriilor istorice si a penalitatilor aferente, in detrimentul efectuarii unor investitii structurale strategice, a determinat ca operatorul national de servicii postale sa dezvolte o aliniere tardiva la standardele de modernizare si tehnologizare necesare pentru o pozitie puternica pe piata, pierzand astfel, in ultimii 10 ani, cote de piata importante pe diferite paliere de activitate. Cu toate ca eforturile companiei au fost constante, in vederea diminuarii datoriilor, nivelul acestora ramane insa unul destul de alarmant, de aceea o actiune concertata in vederea capitalizarii companiei este imperios necesara.
- Arhitectii acestei operatiuni de capitalizare vor fi, conform legislatiei in vigoare, actionarii companiei: Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala (MCSI) si Fondul Proprietatea, acest demers excedand competentelor managementului CNPR.
- La momentul prezent, initiatorii mentionati mai sus agreaza printr-un acord acest demers, urmand ca, in perioada imediat urmatoare, sa stabileasca un parcurs de actiuni menit sa desavarseasca acest proces si sa transmita companiei instructiuni si un calendar de implementare in vederea pregatirii, in limita competentelor sale, a acestei operatiuni”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii Postei Romane.
Ce spunea seful Consiliului Concurentei in luna septembrie din acest an: Dupa ce se face aceasta „curatenie” la Posta Romana, va urma cel mai probabil o listare
In luna septembrie a acestui an, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei declara ca Executivul European a declansat, anul trecut, la cererea statului roman, o investigatie la Posta Romana care a identificat ca operatorul postal trebuie sa returneze la buget cateva milioane de euro, suma aferenta subventiilor primite pentru distribuirea pensiilor si platilor compensatorii platite de stat pentru concedierile colective la Posta care potrivit legii ar fi trebuit platite din bugetul companiei. In acelasi timp, a mai spus atunci Chiritoiu, statul pregateste o capitalizare de 50 milioane de euro la Posta care va acoperi toate datoriile si amenzile pe care le are de platit Posta catre bugetul de stat.
- „Exista o investigatie a Comisiei Europene la Posta Romana, investigatie care a fost ceruta de statul roman. Am vrut sa stim ca trecutul Postei este curat si nu riscam sa vina vreodata o investgatie a Comisiei care sa dezechilibreze functionarea Postei. Vrem sa-i curatam trecutul si sa-i organizam viitorul. Comisia Europeana considera ca Guvernul a acordat subventii prea mari Postei Romane, care va trebui sa-i returneze inapoi statului. Discutiile sunt inca in derulare cu Executivul European. Ne asteptam sa fie vorba de cateva milioane de euro. In acelasi timp, pregatim o capitalizare de 50 milioane euro la Posta Romana. Posta va primi bani de la stat si la capitalizarea aceasta va participa si Fondul Proprietatea, ca sa-si pastreze partea lui de 25%, capitalizare cu care Comisia Europeana este de acord.„, a declarat in 17 septembrie Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Chiritoiu a precizat ca dupa ce se face aceasta „curatenie” la Posta Romana, va urma cel mai probabil o listare, „in care statul sa-si pastreze pachetul majoritar si sa vanda un pachet minoritar”. Cand? „Probabil in cel mai bun caz la anul”, a spus presedintele Consiliului Concurentei.
Posta Romana a revenit pe pierderi anul trecut, dupa ce in 2014 realizase primul profit net dupa 5 ani de pierderi. Mai exact, operatorul postal a raportat o cifra de afaceri de 1,07 miliarde lei (peste 242,6 milioane euro), in scadere cu 4,1% fata de 2014, si o pierdere neta de 33.014.586 lei (peste 7,4 milioane euro), fata de un profit net de 22.888.152 lei (peste 5 milioane euro) in 2014. In aceeasi perioada de referinta, numarul mediu de angajati din Posta Romana a scazut cu 426 angajati pana la 24.814 angajati.