Fostul premier britanic David Cameron este luat în considerare pentru rolul de secretar general al NATO

0
70

Consilierii Theresei May, care vrea ca ţara sa să joace un rol mai mare în NATO după Brexit, cred că Londra are cele mai mari şanse să obţină funcţia, dacă înaintează candidatura unui fost premier, pentru că, “în ultimul timp, foşti premieri au câştigat în faţa miniştrilor de Externe sau ai Apărării”, a declarat o sursă din Guvern.

 

Mandatul actualului secretar general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a început în 2014 şi expiră în 2018. Succesorul său va fi decis în urma negocierilor informale între aliaţi.

 

“Acest lucru înseamnă că un potenţial candidat trebuie să înceapă să discute despre subiectele corecte, să participe la diverse conferinţe, precum Conferinţa pentru Securitate de la Munchen şi (Forumul Economic de la – n.r.) Davos”, a precizat sursa.

 

O sursă NATO a apreciat că Marea Britanie se află într-o poziţie bună pentru a prelua conducerea Alianţei, pentru că este “ţara cu cea mai mare armată şi cea mai importantă din blocul militar, cu excepţia SUA”.

 

“Obţinerea susţinerii SUA va fi importantă pentru obţinerea postului. Nu este, neapărat, esenţială, dar opinia SUA are multă greutate în cele din urmă pentru ceilalţi aliaţi, iar decizia finală trebuie luată prin consens de cei 28 de aliaţi”, a adăugat oficialul.

 

Şi prietenii fostului şef al Guvernului par entuziasmaţi de ideea ca acesta să se întoarcă în prim planul politicii. Ei cred că este crucial ca Regatul Unit să obţină conducerea NATO, dacă vrea să “joace un rol mai mare în securitatea europeană şi să le arate aliaţilor din UE că vrem să jucăm un rol constructiv post-Brexit pe continent”, a spus unul dintre ei.

 

“Trebuie să îi găsim un rol – are atât de multe de oferit. Trebuie să îl facem să lupte din nou pentru Marea Britanie”, consideră şi un membru al Guvernului de la Londra.

 

Dacă va ocupa această funcţie, Cameron va încasa un salariu de 260.624 de euro pe an, scutit de taxe.

 

Marea Britanie a ocupat poziţia de secretar general al NATO de trei ori: în perioada 1952-1957 (Lord Ismay), în 1984-1988 (Lord Carrington) şi în 1999-2003 (Lord Robertson).

 

Un purtător de cuvânt al fostului premier a refuzat să comenteze informaţiile.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments