Mişcarea Poporului Ucrainean (RUNA) „este destinată (…) să schimbe sistemul, să aducă o veritabilă schimbare“, a declarat Savcenko pentru presa ucraineană.
Nadia Savcenko, ce ispăşea o pedeapsă de 22 de ani într-o închisoare din Rusia, pentru că, potrivit unor acuzaţii pe care ea le respinge, a furnizat armatei ucrainene coordonatele a doi jurnalişti de la televiziunea publică rusă ucişi cu tiruri de mortier în iunie 2014, a fost eliberată la sfârşitul lui mai la schimb cu doi ruşi şi a putut să se întoarcă la Kiev, unde a fost primită ca o eroină.
Imediat cum a revenit la Kiev, Savcenko a anunţat că prioritatea sa va fi eliberarea ucrainenilor deţinuţi în Rusia sau de rebelii proruşi. Ea a afirmat că este gata în acest scop să negocieze cu separatiştii din estul Ucrainei, însă aceasta a suscitat o controversă în Ucraina, Kievul nerecunoscând legitimitatea separatiştilor şi neautorizând vizita sa în estul separatist, transmite agenţia de presă AFP, citată de Agerpres.
Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, care a deţinut pentru o scurtă perioadă postul de guvernator al regiunii Odesa, şi-a lansat la rândul său propria mişcarea de opoziţie faţă de Poroşenko, pe care îl acuză că tergiversează punerea în aplicare a reformelor promise.
Actualul guvern proeuropean la putere la Kiev este tot mai criticat pentru eşecul său în lupta împotriva corupţiei.
Ucraina este de peste doi ani scena unui conflict sângeros în care armata sa se confruntă cu separatiştii proruşi din estul ţării, conflict care s-a soldat până acum cu 9.600 de morţi.
Conflictul, îngheţat de facto în estul Ucrainei după semnarea unor numeroase armistiţii, precum şi profunda criză economică ce traversează ţara au subminat semnificativ încrederea populaţiei în guvern, perceput ca fiind incapabil să pună în aplicare reformele cerute de creditorii ţării, UE şi FMI.