Iași – Capitala Renașterii Naționale

0
110

Sub genericul “Iaşi – Capitala Renaşterii Naţionale”, oraşul nostru va găzdui săptămâna viitoare o serie de manifestări speciale, organizate de către Departamentul Centenar din cadrul Guvernului României, Primăria Municipiului Iaşi şi Banca Naţională a României.

Programul evenimentelor va debuta miercuri, 14 decembrie, la ora 12.30, prin depunerea unor coroane de flori şi oficierea unei scurte slujbe religioase în sectorul militar al Cimitirului Eternitatea. În aceeaşi zi, de la ora 14.30, va avea loc Şedința festivă a Academiei Române, în Aula „Mihai Eminescu” a Universităţții „Al.I. Cuza”. Joi, 15 decembrie, în intervalul orar 11.00 – 12.30, vor avea loc ceremonii de dezvelire a unor plăci comemorative care să marcheze clădirile în care au funcționat instituțiile reprezentative ale Statului Român, în perioada 1916-1918, respectiv fosta reședinţță a Reginei

Maria (azi, Palatul Copiilor), Palatul Rosetti – Roznovanu (azi, sediul Primăriei Municipiului Iași) şi sediul BNR Iași. De la ora 15.00, la Palatul Culturii este programat vernisajul expoziţiei BNR în timpul Marelui Război, iar de la ora 16.00 va avea loc la Ateneul din Iaşi proiecţia filmului documentar Iași, Capitală de Război, realizat de Societatea de Studii Istorice din România.

Trenul Regal la Iaşi

În ziua de vineri, 16 decembrie, vor avea loc noi dezveliri de plăci comemorative la fostul sediu al Senatului României (Palatul Universităţii, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”) şi la fostul sediu al Camerei Deputaţilor (Teatrul Naţional „Vasile   Alecsandri”).

După demonstraţiile Asociaţiei Tradiţia Militară din Piaţa Unirii de la ora 12.00, va avea loc la ora 13.00 vernisajul expoziţiei fotografice Personalități ale Marelui Război, realizată de Departamentul CENTENAR în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie și Arhivele Naţionale ale României la Palas Mall. Un eveniment de mare atracţie îl va reprezenta sosirea la ora 14.00 a Trenului Regal în Gara Iași. În incinta Gării va fi organizată expoziţia de fotografii Căile Ferate Române în Primul Război Mondial (realizată de Departamentul CENTENAR în colaborare cu Centrul Naţional de Calificare și Instruire Feroviară). Trenul Regal va fi deschis vizitării de către public în intervalul 14.30-21.00, iar pe 17 decembrie, în intervalul 9.00-12.00. În fine, de la ora 14.30, va avea loc dezvelirea unei plăci comemorative care să marcheze fosta reședinţță a Regelui Ferdinand I, din perioada 1917-1918 (azi, Muzeul Unirii).

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments