Ricardo Stuckert a reuşit să fotografieze comunităţile indigene care trăiesc complet izolate într-o junglă din apropierea graniţei dintre Brazilia şi Peru, după ce elicopterul în care se afla a fost nevoit să facă un ocol pentru a evita o furtună, la jumătatea lunii decembrie.
Panica iniţială, declanşată de apariţia elicopterului deasupra aşezării lor, a fost înlocuită de curiozitate. „Păreau mai degrabă intrigaţi, decât speriaţi“, a declarat Stuckert pentru National Geographic.
Membri ai tribului din jungla braziliană privesc spre elicopterul care zboară deasupra lor
El a văzut adăpostul tribului când se afla în statul Acre, aflat în nord-vestul Braziliei, în timp ce zbura spre un alt grup de indigeni, contactat pentru a afla detalii pentru o carte la care lucrează. Pe 18 decembrie, la zborul de întoarcere, a reuşit să surprindă mai multe imagini ce oferă indicii asupra vieţii triburilor care nu au intrat în contact cu civilizaţia. Brazilia are aproximativ 80 de astfel de triburi, a căror existenţă este tot mai ameninţată de exploatările forestiere ilegale, de petrolişti şi de traficanţii de droguri.
Indigen cu trupul acoperit de vopsea, cu o macetă în mână
„Credeam că toţi îşi tund părul la fel, dar nu e adevărat. Din aceste imagini vedem că au stiluri diferite. Unii par foarte punk“, a declarat Jose Carlos Meirelles, care a studiat triburile indigene pentru mai bine de 40 de ani.
Un membru al tribului pare că îşi pregăteşte arcul
La fel de impresionantă pentru Meirelles a fost ploaia de săgeţi pe care membrii tribului au lansat-o spre elicopter, pe care el a interpretat-o ca pe un semn sănătos de rezistenţă. „Sunt mesaje; aceste săgeţi înseamnă «Lăsaţi-ne în pace. Nu deranjaţi»“, crede Merelles.
El a văzut primele semne ale tribului pe care Stuckert l-a fotografiat în timpul unor expediţii din 1988.
„Folosesc topoare, macete, oale şi ştiu de existenţa lumii noastre, dar au foarte puţine cunoştinţe despre ea“, spune Meirelles, care crede că tribul are în jur de 300 de membri care se hrănesc cu banane, cartofi dulci, manioc şi arahide, dar şi cu ce prind la vânătoare şi la pescuit.
„Nu au luat legătura cu nimeni. Nu avem nicio idee ce limbă vorbesc şi cine sunt ei. Din fericire, nu ştim. Ziua în care vom afla, va fi ziua în care vor începe să aibă probleme“, atrage atenţia Meirelles.
Aparenta bunăstare a tribului este încurajatoare pentru Meirelles, care spune că indigenii păreau bine hrăniţi şi sănătoşi. Culturile de porumb, manioc şi banane din jurul aşezării lor par suficiente pentru a asigura hrana pentru 80-100 de oameni.
Adăpostul tribului în jungla amazoniană FOTO Ricardo Stuckert
Acelaşi trib a intrat în atenţia lumii în 2008, când agenţi ai Departamentului pentru Afaceri Indigene din Brazilia (FUNAI) au publicat fotografii ale unor membri ai tribului, în timp ce lansau săgeţi către elicopterul în care se aflau ei.
De atunci, tribul s-a mutat de mai multe ori, spune Meirelles. „Aceste grupuri îşi schimbă amplasarea la fiecare patru ani. Îşi tot mută locul, dar e vorba despre acelaşi grup“, a declarat Meirelles.
În 2014, un alt trib izolat din statul Acre, Txapanawa, a intrat în contact cu cercetătorii. Astfel, Meirelles a aflat că membrii tribului au crezut ca elicopterele sunt ceva magic sau o pasăre uriaşă şi nu s-au gândit că înăuntru sunt alţi oameni.