Medicii de la Infecțioase au făcut minuni anul acesta. Fonduri europene pentru dezvoltarea spitalului

0
240

@ Un număr de 181 de pacienți infectați cu virusul hepatic C s-au vindecat definitiv în urma tratament inovator administrat de medicii ieșeni de la Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva

Se poate spune că anul acesta medicii Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva au reușit imposibilul: au vindecat un număr de 181 dee pacienți infectați cu virusul hepatic C. Acest succes terapeutic se datorează unei metode noi de tratament, fiind vorba de un tratament la care nu mai este necesară administrarea interferonului. Reamintim că acest tratament este se aplică în cadrul unui program implementat de Ministerul Sănătății. Spitalul Sfânta Parascheva este unul dintre centrele medicale selectate de autoritățile centrale pentru implementarea acestui tratament bolnavilor cronici cu virusul C. La Iași, la Spitalul Sfânta Parascheva acest tratament a fost aplicat unui număr de 253 dintre care la 181 s-a constatat “viremie nedetectabilă” în urma analizelor efectuate la sfârșitul terapiei. Asta înseamnă că virusul nu s-a mai multiplicat și prin urmare pacienții sunt vindecați. Un alt succes medical înregistrat de medicii spitalului se referă la femeile însărcinate infectate cu HIV. Pentru că au fost tratate corespunzător copiii cărora le-au dat naștere nu sunt infectațI cu HIV. Situația se referă la mamele tratate în ultimii doi ani. La Iași sunt înregistrați acum 1437 paciențI infectațI cu HIV.

GALERIE FOTO

 

Un nou pavilion din fonduri europene

Managerul unității medicale, prof.dr. Carmen Dorobăț a precizat că anul viitor Spitalul de Boli Infecțioase va accesa fonduri europene pentru a construe un nou pavilion. Pentru că noul pavilion va fi destinat cercetării bolilor infecțioase cronice, unitatea medicală va aplica în cadrul unui program de cercetare medicală finanțat de Uniunea Europeană. “Pentru noul pavilion ne-au fost aprobați indicatorii tehnici. S-a estimate că avem nevoie de 11 milioane de euro pentru realizarea acestei investiții. Vom accesa fonduri europene în măsura în care anul viitor se vor deschide axele de cercetare din programele cu finanțare europeană. Avem șanse mari deoarece Spitalul Sfânta Parascheva este secție de cercetare a Institutului Matei Balș“, a declarat Carmen Dorobăț.

Tot la capitolul investiții Carmen Dorobăț a precizat că în cursul anului viitor va fi asfaltată curtea spitalului.

Toate aceste obiective au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă la care a participat și Mihnea Hurmuzache, directorul medical al spitalului. Aceasta a precizat că unitatea medicală are suficiente argumente pentru ca anul viitor să solicite fonduri mai mari de la Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate. “Putem să mergem la CJAS cu o rectificare în sens pozitiv adică 9-10 miliarde lei vechi. De asemenea ne-am propus să creștem și stocul de medicamante”, a declarat Mihnea Hurmuzache.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments