Moscova nu crede în lacrimi, ci în prostia noastră

0
153

– un indiciu despre cît de putredă e Romînia patriotică şi internetizată –

 

Romînii au imaginea unui popor cu atitudini anti-ruseşti clare, majoritare şi vechi. Nici n-ar fi de mirare, dacă ne uităm la istoria ultimilor 200 de ani, începînd cu 1812, adică de la înghiţirea Basarabiei de Imperiul Ţarist, şi terminînd cu 1944, adică ocuparea de facto a Romîniei de Uniunea Sovietică.

Prin urmare, reprezentarea Rusiei are parte de o panoplie deloc prietenoasă. În imaginarul majoritar romînesc, ruşii sînt porci şi sălbatici. Evident că venirea comunismului odată cu tancurile Armatei Roşii, sălbăticia trupelor sovietice şi duritatea inumană a comisarilor politici trimişi de Kremlin au cimentat această imagine, dincolo de eroarea oricărei generalizări.

După căderea comunismului din Estul Europei, noua Rusie a continuat să fie ameninţarea principală dinspre Răsărit. Mai ales după ce a devenit clar că trupele ruseşti din Transnistria ( vreo 200 km de Iaşi ) se vor retrage la Sfîntul Science Fiction, iar ocuparea Crimeei a creat noua axă Tiraspol – Sevastopol.

” OK, şi care-i problema … ? „, o să mă întrebaţi, probabil, pe un ton patriotico-suspicios. Problema, daraghie tavarişci patriotî, e că anti-rusismul romînez e, vreo 90 %, unul de berărie. Sau de operetă. Dincolo de indignări pline de patos tricolor şi de înfiorări apocaliptice, nici romînii de rînd, nici cei de ne-rînd nu fac  vreo brînză concretă, ca să pună p’eptu’ la hotare, contra ruşilor celor răi şi degrab’ cotropitori.

Un astfel de exemplu, proaspăt, e cazul ” Trompeta Moscovei – candidat  PRU „. Săptămîna trecută, am publicat în ” 7 Est ” o anchetă care prezenta cîteva informaţii scandaloase : Marian Russo, un propagandist al tezei staliniste ” moldovenii nu sînt romîni „,  fondator al Comunităţii Moldovenilor din Romînia, candida la Iaşi, pe poziţia nr 3 a listelor PRU pentru Camera Deputaţilor ; în plus, propagandistul Moscovei e şi angajat al Primăriei Iaşi, ca jurist la Termo Service . În afara ediţiei tipărite, articolul a fosr citit pînă acum, pe site-ul 7est.ro, de peste 1000 de ori, avînd peste 300 de distribuiri pe Facebook. Printre cei care au distribuit articolul se află şi un ziarist al secţiei romîne de la Deutsche Welle.

” OK, şi ce-i cu asta  ? „, o să întrebaţi din nou. Vă amintesc : PRU e condus, de facto, de deputatul milionar Sebastian Ghiţă, membru al Comisiei Parlamentare de Control al SRI. Tot S. Ghiţă e considerat exponentul unei grupări conservatoare şi ultra-naţionaliste din SRI, firmele lui obţinînd, de-a lungul anilor, contracte de zeci de milioane de euro cu statul, inclusiv cu serviciile de informaţii. Contracte legate de sistemele informatice ale acelor instituţii.

Panimaite ? Să vă desenez : un propagandist al Moscovei – candidat pe listele partidului condus de omul care controlează SRI          şi a pus sisteme informatice în instituţii care se ocupă cu securitatea naţională. Ei, după ce această anchetă a fost publicată, joia trecută, şi difuzată pe Internet, inclusiv de un jurnalist de la Deutsche Welle, aţi auzit ceva despre asta, la televiziunile care au dezbătut soarta patriei ? Au bîlbîit vreo explicaţie patrioţii de la PRU ? L-aţi auzit cumva tunînd, prin platourile tv, pe marele şi aprigul anti-comunist Marian Munteanu, cel care ne asigură că el şi camarazii lui ar muri de gît, soro, cu dujmanu’ de la Răsărit ? La Iaşi, adică la graniţa cu teritoriul controlat de maleficul Kremlin, a ciripit cumva, patriotic, vreun politician tricolor ? Dacă nu de grija patriei, măcar din interes electoral.

Nimic. Linişte ca-n … beci ( să nu parafrazez un francez argotic ). Apropo: de la Palatul Roznovanu a suspinat cineva, vizavi de propagandistul stalinist din ograda primăriei  ? Ori poate că Simirad, consilierul primarului Chirica, vrea să reînfiinţeze vechea lui şandrama, Partidul Moldovenilor, şi atunci totul e în grafic, deci nu trebuie prea mare vîlvă …

Pe scurt, cine mai avea îndoieli că romînii sînt o naţie de vorbeţi, are acum încă o dovadă. Prin urmare, n-o să mă mir dacă sindicaliştii de la Termo-Service, conduşi de propagandistul stalinist Russo, or să-l aştepte anul ăsta pe Moş Gerilă. Cu steluţă roşie la chipiu şi vodcă Ruskaia în traistă. Da zdravstvuiet, tavarişci ! S’novîm godom !

 

Lucian Postu

 

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments