Acest total este cel mai mare atins vreodată de la înfiinţarea acestor statistici, a anunţat Oficiul Naţional britanic de Statistică (ONS).
ONS a precizat că Marea Britanie a înregistrat 335.000 de intrări în aceeaşi perioadă, cu 1.000 mai puţine decât în anul precedent.
Problema imigraţiei a deţinut un rol central în campania dinaintea referendumului de la 23 iunie cu privire la ieşirea regatului din Uniunea Europeană (UE).
Partidul Conservator a promis să reducă imigraţia anuală sub 100.000 de persoane, însă a eşuat să-şi onoreze acest angajament, iar numărul sosirilor au continuat să crească, imigranţii fiind atraşi de perspectiva unor locuri de muncă mai bune.
Autorităţile europene le cer celor britanice să garanteze respectarea liberei circulaţii a persoanelor dacă vor să-şi păstreze accesul pe piaţa unică europeană.
Premierul Theresa May s-a angajat să limiteze imigraţia de pe teritoriul Uniunii în cadrul acordului cu privire la Brexit, în contextul în care numeroşi alegători au dat vina pentru această creştere a imigraţiei pe reglementările UE cu privire la libertatea circulaţiei persoanelor.
„Principalul motiv din cauza căruia oamenii vin în Regatul Unit sunt locurile de muncă şi a existat o creştere semnificativă a (numărului) persoanelor care caută un loc de muncă, în special din UE”, a subliniat Nicola White, şefa pentru migraţie internaţională din cadrul ONS.
România a devenit ţara din care provin frecvent imigranţii sosiţi în Marea Britanie în 2015, reprezentând 10% dintre toţi imigranţii, a precizat ONS.
Până în 2013, românilor şi bulgarilor le-au fost impuse interdicţii pe piaţa muncii din Marea Britanie.
Acest dosar este unul dintre principalele subiecte ale discordiei dintre Londra şi Bruxelles.