După ce a acceptat vineri un apel telefonic de la preşedintele Taiwanului, Trump a acuzat duminică Beijingul că îşi „devalorizează“ moneda şi că „ridică un vast complex militar în Marea Chinei de Sud“.
Într-o primă fază, presa oficială chineză l-a menajat pe preşedintele ales al Statelor Unite, punând ieşirile sale pe seama „lipsei de experienţă“. Însă tonul s-a schimbat marţi, cu avertismente dure magnatului în domeniul imobiliar.
„Postările de pe Twitter ascund adevărata sa intenţie: să trateze China ca şi cum ar fi o bucată de carne de oaie bună de tăiat (…). Vrea să devasteze alte ţări pentru a asigura prosperitatea Statelor Unite“, a scris Global Times, un cotidian apropiat Partidului Comunist Chinez.
Într-un editorial extrem de dur, acest cotidian scrie, pe un ton naţionalist, că preşedintele ales al Statelor Unite nu va avea mijloacele „de a-şi pune în practică tiradele“ şi atacă, în versiunea sa chineză, „provocările şi contra-adevărurile“ celui „care este incapabil să îşi ţină gura“.
„Trump face mult zgomot, dar nu se poate sustrage regulilor de joc ale marilor puteri. Nu are resursele suficiente pentru a manipula China aşa cum doreşte“, insistă Global Times. „Beijingul va răspunde dacă acţiunile sale afectează interesele Chinei“, adaugă această publicaţie, conform AFP şi Agerpres.
În acelaşi timp, cotidianul de stat China Daily îi transmite acestui „novice în diplomaţie“ să urmeze un curs rapid în realpolitik: „Trump poate să dispreţuiască personalul diplomatic de la Washington, însă trebuie mai întâi să stăpânească realitatea relaţiilor internaţionale, nu viziunea sa fantasmatică, înainte de a manevra bisturiul“.
De asemenea, într-un lung editorial, Cotidianul Poporului, portavocea Partidului Comunist, scrie că nu este vorba doar de „lipsă de experienţă“ sau naivitate.
„Unii spun că Trump nu are experienţă în diplomaţie sau în chestiuni militare (…), dar în realitate nu este vorba că ar fi ignorant, ci are şi propriile poziţii. (Îngrijorarea este că acestea) nu sunt compatibile cu logica fundamentală a relaţiilor sino-americane“, notează publicaţia.
„China este extrem de conştientă de discursul dublu al Statelor Unite privind politica chineză“, însă Trump nu va putea de unul singur să zguduie realizările diplomaţiei chineze, adaugă Cotidianul Poporului.
„În calitate de preşedinte ales, Trump se poate aştepta la o anume indulgenţă. Însă va fi altceva când va deveni preşedinte“, a scris la rândul său China Daily.
Reacţia vine după ce Henry Kissinger, un fost secretar de Stat şi artizan al apropierii Washingtonului de Beijing, s-a declarat luni seară „impresionat“ calmul cu care au reacţionat autorităţile chineze faţă de conversaţia telefonică între preşedinta Taiwanului Tsai Ing-wen şi Donald Trump.
Washingtonul a recunoscut, în anii ’70 Republica Populară Chineză şi şi-a retras recunoaşterea diplomatică a Taiwanului, respectând de atunci principiul unei „singure Chine“.
Donald Trump a criticat dur în campanie China, acuzând-o, între altele, că este responsabilă de „cel mai mare jaf din istoria lumii“.
Miliardarul american a acuzat în repetate rânduri China că şi-a manipulat propria monedă pentru a-şi face exporturile mai competitive.