Fostul ministru al economiei Arnaud Montebourg, 54 de ani, a fost primul care şi-a depus candidatura pentru scrutinul prevăzut pentru 22 şi 29 ianuarie 2017. Candidaţii au răgaz până la 15 decembrie să îşi depună candidaturile.
Preşedintele socialist, Francois Hollande, în vârstă de 62 de ani, afectat de scăderea popularităţii, a indicat că nu va mai candida pentru un al doilea mandat.
Şeful statului a fost criticat intens în cadrul taberei socialiste din cauza orientării sale pro-antreprenoriat acum trei ani (scăderea taxelor, reforma codului muncii).
Dacă Hollande ar fi evitat alegerile primare şi s-ar fi prezentat direct la prezidenţiale, partidul socialist s-ar fi putut scinda, a avertizat Montebourg. Hollande şi-ar fi luat o responsabilitate istorică. “S-ar fi transformat într-un personaj care lasă în urmă doar ruine”, a spus fostul ministru.
În ultimele zile, un război tăcut a izbucnit între Hollande şi premierul Manuel Valls, care era încolţit între datoria de a se arăta loial şefului statului şi ambiţiile sale prezidenţiale pentru 2017, pe care nu le mai ascunde.
Manuel Valls ar urma să îşi anunţe luni sau marţi candidatura la alegerile primare ale stângii şi să renunţe astfel imediat la postul de premier pentru a se ocupa de campanie.
Valls este considerat favorit în cursa care va desemna candidatul Partidului Socialist la alegerile prezidenţiale, cu o cotă de popularitate de 45%, fiind urmat de Arnaud Montebourg (25%) şi Benoît Hamon (14%), conform unui sondaj Ifop pentru Le Journal du Dimanche.
Premierul francez Manuel Valls încearcă de mai mulţi ani să reformeze stânga franceză, dar personalitatea sa autoritară, discursul său pro-antreprenoriat şi faptul că este un laic strict crispează tabăra socialistă, scrie AFP.
Născut în Spania şi naturalizat în Franţa la 20 de ani, fan al FC Barcelona, Valls pare să se pregătească de mai multe săptămâni pentru a intra în arena prezidenţială. După ce preşedintele Francois Hollande şi-a anunţat retragerea din cursă joi seara, Valls are cale liberă să se prezinte în ianuarie la alegerile primare ale socialiştilor.
Cunoscut pentru că sfidează tabuurile — în 2007 voia să schimbe numele Partidului Socialist pe care îl considera depăşit — Valls, 54 de ani, şi-a moderat discursul pentru a-şi lărgi electoratul.
El, cel care descria două stângi politice ireconciliabile în Franţa, lansa şi un „iubesc antreprenoriatul” în faţa patronatelor şi apăra interdicţia burkini-ului de către primarii de dreapta, acum face apel ca socialiştii să se unească înainte de scrutinul din 2017.
Dacă decide să se lanseze în cursa electorală, el va trebui să treacă de primarele socialiste prevăzute pentru 22 şi 29 ianuarie, fără să aibă certitudinea că va câştiga, deşi ar porni ca favorit.
Acum cinci ani, la alegerile primare ale stângii, el a afişat idei care se poziţionau prea la dreapta pentru gustul electoratului şi a fost eliminat în primul tur cu 5,63%.
De atunci, Valls a câştigat experienţă la guvernare şi o statură de om de stat, dar faptul că a recurs la arma constituţională pentru a impune reforme în ciuda opoziţiei Parlamentului i-a adus destul de mulţi oponenţi în cadrul partidului.
Oricare ar fi candidatul socialist, va trebui să înfrunte în afara lui Francois Fillion, candidatul dreptei, şi a lui Marine Le Pen, candidata extremei drepte, şi pe radicalul socialist Jean-Luc Melenchon şi pe fostul ministru al Economiei, Emmanuel Macron, care refuză să participe la primare.