Niloofar Rahmani, în vârstă de 25 de ani, spune că a ales să emigreze deoarece nu se simte în siguranţă în propria-i ţară.
„Am visat mereu să zbor din dragoste pentru ţara mea, am trecut peste toate piedicile şi greutăţile (apărute în cale, n. red.), dar mi-e teamă pentru viaţa mea“, a declarat ea, potrivit The Wall Street Journal.
Decizia tinerei a înfuriat Kabulul, mai ales că ea a câştigat premiul „Femei Curajoase“ în 2015 şi a devenit un simbol al Guvernului afgan în eforturile sale pentru a îmbunătăţi situaţia femeilor.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului afgan al Apărării, Mohammad Radmanish, a spus că guvernul pe care-l reprezintă speră ca cererea lui Rahmani să fie respinsă de autorităţile americane, care au cheltuit miliarde în încercarea de a reforma forţele de securitate ale ţării sale.
„Când un ofiţer se plânge de lipsa securităţii şi îi e teamă de ameninţări la adresa securităţii sale, ce ar trebui să facă oamenii de rând?“, s-a întrebat Radmanish.
„A inventat o scuză, dar avem sute de femei educate şi activiste pentru drepturi civile care muncesc şi care sunt în siguranţă“, a adăugat el.
Căpitanul Rahmani, care a absolvit academia militară în 2012 şi este calificată să piloteze avioane cargo C-208, se afla în Statele Unite pentru un curs de perfecţionare şi ar fi trebuit să se întoarcă în Afganistan sâmbătă, scrie Reuters.
Într-o ţară conservatoare, notorie pentru restricţiile impuse femeilor, povestea lui Rahmani este un exemplu rar de reuşită a unei femei într-un domeniu rezervat bărbaţilor.
Succesul său a avut, însă, un preţ. Premiul „Femei Curajoase“ i-a adus şi ameninţări cu moartea, atât de la talibani, cât şi din partea unor rude. Familia sa a trebuit să se mute.
Totodată, chiar şi cercurile progresiste din Afganistan au reacţionat dur la adresa ei, acuzând-o că a irosit banii guvernului, care a antrenat-o, şi că îşi evită responsabilităţile.
„Niloofar Rahmani a luat un milion de dolari din buzunarele poporului afgan pentru a plăti traficanţi şi a cere azil în Statele Unite“, acuză un activist afgan pe contul său de Facebook.
Zeci de militari afgani care au fost trimişi la specializări în Statele Unite au dispărut în ultimii doi ani. Un ofiţer a fost arestat în timp ce încerca să treacă graniţa în Canada.