Potrivit The Times, armata britanică a efectuat exerciţii speciale în ţările baltice pentru a vedea în ce măsură poate contracara propaganda rusă.
Exerciţiile au arătat că britanicii ar întâmpina mari dificultăţi în dezminţirea unor informaţii contradictorii sau false lansate de presa afiliată Kremlinului şi de către oficiali ruşi.
Dificultăţile sunt cauzate de procedura greoaie de verificare a informaţiilor şi de validare a unui răspuns.
Procedura prevede preluarea şi verificarea informaţiei, formularea unui răspuns, prezentarea acestuia pentru validare superiorilor din Ministerul Apărării, apoi trimitirea către ministrul de resort pentru obţinerea semnăturii de aprobare.
„Acest proces poate dura mai multe ore sau chiar zile, iar, în momentul publicării (răspunsului, n. red.), informaţiile false sunt deja răspândite în lume. De regulă, un răspuns tardiv primeşte puţină atenţie“, a declarat pentru The Times o sursă britanică din domeniul apărării familiarizată cu acest dosar.
„În condiţiile actuale, noi nu putem să intrăm într-un război informaţional cu Rusia şi să-l câştigăm“, a insistat sursa sus-menţionată.
Sursa citată de The Times recomandă găsirea altor metode de combatere a războiului informaţional şi familiarizarea militarilor britanici cu propaganda rusă.
Aceste dezvăluiri intervin în contextul în care serviciile britanice sunt alarmate de intenţia Rusiei de a lansa o operaţiune specială împotriva Marii Britanii folosind arme netradiţionale precum propaganda, dezinformarea şi atacurile cibernetice.
Guvernul britanic şi serviciile de securitate s-au întrunit deja în şedinţe pentru a lua măsuri de contracarare a acestei operaţiuni speciale.
Există temeri că Moscova a infiltrat agenţi pe teritoriul Marii Britanii, inclusiv din rândul localnicilor. De asemenea, Rusia duce o campanie de propagandă prin intermediul versiunilor în engleză ale posturilor pro-Kremlin RT şi Sputnik – aşa cum s-a observat în cazul referendumului din Marea Britanie privind apartenenţa la UE -, este interesată de discreditarea militarilor britanici care vor fi mobilizaţi la anul în Estonia şi poate efectua atacuri cibernetice asupra infrastructurii şi companiilor din Marea Britanie, notează The Times.