Miza umanitară este imensă, deoarece zeci de mii de persoane rămân asediate în ultimele cartiere rebele bombardate intensiv de armata siriană, aflată pe punctul de a obţine cea mai importantă victorie de la începutul conflictului din 2011.
În ultimele ore, ONU a tras un semnal de alarmă faţă de presupusa execuţie a zeci de civili, iar ONG-uri au denunţat tragedia umană a „infernului” din Alep, un oraş situat în nordul Siriei, devastat de confruntări armate.
Acordul în vederea evacuării „locuitorilor şi rebelilor cu tot cu arme uşoare din cartierele asediate” a fost încheiat „sub conducerea Rusiei şi Turciei”, susţinătoarele regimului lui Bashar al-Assad şi, respectiv, rebeliunii, a declarat pentru AFP un reprezentant rebel.
El „va intra în vigoare în următoarele ore”, a precizat Yasser al-Youssef, un reprezentant al Biroului Politic al influentei grupări Nureddin al-Zinki. „Într-o primă etapă, răniţii şi civilii vor fi evacuaţi. Apoi, rebelii vor ieşi cu armele uşoare”.
„Cei care vor pleca vor avea de ales între a merge în vestul provinciei Alep sau în provincia (vecină) Idleb (nord-vest)”, în regiuni aflate sub controlul rebelilor, a continuat el.
O sursă din cadrul Ahrar al-Sham, altă grupare rebelă islamistă influentă, a confirmat un acord de evacuare şi a precizat că civilii, iar apoi rebelii vor fi transportaţi cu autobuze către aceste regiuni.
Supuşi de patru săptămâni unor bombardamente intensive de artilerie dar şi aeriene, rebelii şi-au pierdut aproape întregul fost bastion din Alepul de Est şi s-au regrupat în cartierul al-Mashad.
REUNIUNE ONU
Incapabilă să oprească maşinăria de război a regimului al-Assad, care a recucerit aproape întregul Alep în urma unei ofensive devastatoare lansate pe 15 noiembrie, comunitatea internaţională încerca să oprească de urgenţă drama umanitară din cartierele care se mai află sub controlul rebelilor.
Soarta civililor era dezbătută din nou în Consiliul de Securitate al ONU marţi seara, la cererea Franţei, care a apreciat că situaţia de la Alep este „cea mai rea tragedie umanitară din secolul al XXI-lea”.
Un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, Rupert Colville, a prezentat anterior ”informaţii potrivit cărora forţe guvernamentale au ucis cel puţin 82 de civili, inclusiv 11 femei şi 13 copii” în cartiere din oraş.
„Forţe guvernamentale au pătruns în locuinţe şi au ucis civilii care se aflau în ele, inclusiv femei şi copii”, a spus el.
Şeful grupului de lucru pentru ajutor umanitar în Siria Jan Egeland a denunţat, de asemenea, „atrocităţile comise de miliţiile victorioase din Alep”.
Evocând aceste îngrijorări, premierul francez Bernard Cazeneuve a denunţat „nenumărate atrocităţi” comise de regimul al-ssad asupra civililor, care pot constitui în opinia sa „crime de război sau chiar crime împotriva umanităţii”.
Marea Britanie a cerut plecarea dela putere a lui Bashar al-Assad, care s-a ilustrat în opinia Londrei printr-o „cruzime barbară” faţă de poporul său.
„INFERNUL DE LA ALEP”
”Soarta noastră este pecetluită (…) Vom muri sau vom fi arestaţi”, a declarat pentru AFP Ibrahim Abu al-Leith, un purtător de cuvânt al Căştilor Albe, organizaţia salvatorilor din sectorul rebel.
Armata siriană, ajutată la sol de combatanţi iranieni şi din Hezbollahul şiit libanez controlează peste 90% din Alepul de est şi ameninţa marţi cu operaţiuni de ”curăţare”, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.
Televiziunea de stat a difuzat imagini filmate în cartierele recucerite de la rebeli în care apar ruine peste tot.
Părăsind zona, sute de bărbaţi şi femei formau un şir fără sfârşit şi avansau încet, în frig şi noroi, unii înveliţi în pături sau mantăi, cu copii şi saci de plastic în care cărau puţinele lucruri care le-au rămas.
„Alepul se află într-o situaţie de urgenţă absolută: aproximativ 100.000 de persoane sunt blocate în continuare într-un teritoriu de cinci kilometri pătraţi”, a declarat pentru AFP preşedinta Médecins du Monde, dr. Françoise Sivignon, care a îndemnat la salvarea civililor din acest „infern”.
ONG-ul Save the Children şi-a exprimat îngrijoarea faţă de soarta „sutelor de copii (care se aflau) în mijlocul acestei tabere de război cu părinţii lor sau careau devenit orfani din cauza bombardamentelor”.
O recucerire totală a oraşului va permite regimului să controleze cele mai mari cinci oraşe din ţară – Homs, Hama, Damasc, Latakia şi Alep.
Este vorba despre o schimbare de situaţie care nu ar fi fost posibilă fără susţinerea crucială a Moscovei, aliatul regimului al-Assad.
În patru săptămâni, ofensiva s-a soldat cu peste 463 de morţi în rândul civililor în Alepul de est, potrivit Observatorului. Alţi 130 de civili din Alepul de vest au fost ucişi de rebeli. Peste 130.000 de civili au fugit din cartierele din est.
Conflictul din Siria s-a soldat, începând din martie 2011, cu peste 310.000 de morţi şi a lăsat pe drumuri peste jumătate din populaţia ţării.