Regii furajelor au dat de belea! Bolizii patronilor, sub sechestru după controlul ”Antifraudă”

0
465

@ Una dintre firmele grupului Nutrimold a fost controlată recent de inspectorii de la Direcția de Luptă Antifraudă @ Compania a înregistrat în contabilitate facturi fictive de 2 milioane de euro

Una dintre cele mai mari “capturi” din ultima perioadă a Direcției Regionale Antifraudă Fiscală a fost înregistrată în urma unui control efectuat la cel mai mare producător de furaje și dezvoltator de ferme din Moldova și anume Nutrirom, parte a grupului de firme “Nutrimold”. Imediat după finalizarea controlului făcut la această societate comercială, inspectorii de la Direcția de Luptă Antifraudă au plecat de la sediul companiei cu suspiciunea săvărșirii unor infracțiuni de evaziune fiscală cu un prejudiciu uriaș pentru bugetul statului, de circa 635.000 euro, 2. Din aceste motiv inspectorii antifraudă au decis să instituie sechestru asiguratoriu pe unele  bunuri aparținând Nutrirom.

GALERIE FOTO

“În temeiul art.192 din OG nr.92/2003 republicată întrucăt au fost identificate elemente care indică pericolul ca debitorul să se sustragă, să își ascundă ori să își risipească patrimoniul, periclitând sau îngreunând în mod considerabil colectarea, respectiv constatarea unor acte și fapte care pot constitui infracțiuni de evaziune sau fraudă fiscală al căror prejudiciu a fost estimate în conformitate cu prevederile legale este necesară dispunerea unor măsuri asiguratorii”, se arată în raportul de control întocmit de Direcția de Luptă Antifraudă.

Metodă clasică: “Facturi false”

Instituția de control a mai constatat că Nutrirom s-a sustras de la plata taxelor și impozitelor printr-o metodă devenită de acum clasică. Compania a înregistrat în contabilitate facturi pentru bunuri care nu au fost achiziționate sau servicii care nu au fost prestate. Valoarea acestor facturi care nu corespund realității se ridică la circa 2 milioane de euro.

“Contribuabilul a înregistrat în evidența contabilă documente (facturi) care nu corespund realității, în perioada 2013 – 2014 în valoare totală de 8.848.713,20 lei, TVA aferent în sumă de 1.712.654 lei iar impozitul pe profit în sumă de 1.141.769 lei”, se arată în raportul Direcției Antifraudă.

Astfel, Nutrirom a înregistrat în contabilitate facturi pentru achiziții care nu s-au efectuat de societăți precum Arcom Internațional Company SRL, Rombas SRL, Gip Est SRL. S-a mai constatat că unii dintre furnizori au și calitatea de clienți, acesta fiind unul dintre aspectele care au întărit suspiciunile inspectorilor antifraudă. Printre tranzacțiile suspecte, valorile cele mai mari se înregistrează la cele care privesc înregistrarea unor achiziții efectuate de la companiile Nutrimold, Tagro Grup SRL, Arcom Internațional Company SRL, Rombas SRL și GIP EST SRL.

“Pe facturile înscrise în calitate de furnizori scriptici de nutrețuri combinate avănd ca beneficiar societatea Nutrirom SRL sunt înscrise numerele de înmatriculare ale unor autoturisme precum VS-08-BSL, IS-33-GIP etc. fară a fi întocmite avize de însoțire a mărfii în condițiile în care cantitățile înscrise pe documente sunt de pănă la 593 tone. Partenerilor de afaceri precum Rombas șI GIP EST în calitate de furnizori ai societății Nutrirom SRL de la care s-au efectuat “achiziții” de bunuri și prestări servicii neconforme cu cu realitatea le sunt întocmite facturi de aproximativ aceleași valori în perioada ulterioare de către Nutrirom SRL sau Nutrimold SA. Circuitele comerciale fictive dintre societatea Nutrirom SRL și societățile Rombas SRL, GIP EST și Arcom Internațional Company au fost create cu scopul de a diminua sumele reprezentănd TVA de plată”, au constatat inspectorii de la Direcția Antifraudă.

Sechestru pe Mercedes și Land Rover

Din suma totală constatată drept prejudiciu, 1.141.769 lei reprezintă impozit pe profit iar 2.854.423 lei reprezintă TVA. Pentru a se asigura că statul își va recupera banii, inspectorii au instituit sechestru pe unele bunuri ale companiei printre care și niște mașini. Astfel, s-a instituit sechestru pe un autoturism Land Rover evaluat la un preț de 186.836 lei, un autoturism Mercedes Benz GLK cu o valoare de 143.000 lei, un autoturism Mercedes Benz model S 500 evaluat la 510.000 lei, încă un Mercedes Benz limuzina model GL 350 evaluat la 322.243 lei, o autoutilitară Mercedes Benz- 322.243 lei, 3 autoutilitare evaluate fiecare la un preț de 57.000 lei etc. De asemenea s-a instituit sechestru pe veniturile ce urmau au fi realizate de la unele societățI partenere precum Arcom Internațional Company, Clima Therm Center etc.

Compania se apără cu telefoane anonime

Jurnaliștii săptămănalului 7 EST au luat legătura cu reprezentanți ai companiei apelând numărul de telefon de pe site-ul comun de internet al Nutrirom și Nutrimold. Au fost trimise o serie de întrebări legate de acest subiect și pe adresa de e-mail a companiei. Reprezentanții Nutrirom au confirmat telefonic faptul că au primit întrebările. După circa două ore, după ce s-a confirmat primirea întrebările, autorul articolului a fost sunat de pe un număr ascuns, pe mobil de o persoană care s-a recomandat ca fiind director la Nutrirom dar nu a dorit să-și dea numele. Redăm mai departe discuția telefonică.

Director anonim Nutrirom: Alo, Bună ziua! Sunteți domnul Constantin Mazilu de la 7 Est.

Reporter: Da. Dumnevoastră cine sunteți?

Director anonim Nutrirom: Sunt director la Nutrirom, dar dacă vreți să știți cum mă numesc, nu vă mai spun nimic.

R.: Ok, ce vreți să-mi spuneți?

Director anonim Nutrirom: Vreau să vă spun că după controlul celor de la Anifraudă, a fost efectuat un control de fond de către cei de la Direcția de Finanțe, iar inspectorii de la Finanțe au constatat că nu datorăm nimic statului și că totul este în regulă. La revedere și o zi bună!

Finanțele vor banii

Realitatea îl contrazice pe acest director anonim de la Nutrirom. Astfel, după finalizarea controlului de către Direcția Antifraudă între părțile implicate au deschis mai multe procese în justiție. Unele  dintre procese se judecă și astăzi, nefiind finalizate cu o sentință definitivă. De altfel, unul dintre procese a fost deschis de societatea Impuls Leasing care susține că este proprietar pe o parte din autovehiculele sechestrate iar compania Nutrirom le folosește doar în baza unui contract de leasing. În toate aceste procese, Finanțele s-au apărat susținând că au de recuperat sumele menționate mai sus. Până acum, procesele au fost câștigate de Fisc.

Nutrimold este deţinută de familia omului de afaceri Iulian Gabriel Tarţău, după ce a fost o lungă perioadă de timp partener în afacere cu Vasile Mihălceanu.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments