Filmul, lansat in peste o mie de sali, povesteste istoria unor soldati, in iarna lui 1941, care nu au ezitat sa se sacrifice pentru a impiedica trupele naziste sa marsaluiasca spre Moscova.
Actul de bravura al celor „28 de oameni ai lui Panfilov” – de la numele generalului Ivan Panfilov – este de decenii inscris in manualele scolare.
Insa o ancheta, efectuata inca din 1948 de autoritatile sovietice dar ale carei concluzii nu sunt cunoscute decat de putin timp, a aratat ca actele soldatilor au fost exagerate mult de propaganda.
Cei 28 de oameni ai lui Panfilov sunt un „mit”, a rezumat directorul Arhivelor nationale, Serghei Mironenko, care a dezvaluit concluziile anchetei, atrangand imediat furia ministrului Culturii, Vladimir Medinski.
Istoricii „incearca sa sparga fundamentele credintei noastre in lucruri care sunt gravate in piatra si sunt sfinte”, a denuntat ministru, la televiziune.
„O legenda sfinta”
„Chiar daca aceasta istorie a fost inventata de la capat la final, e vorba de o legenda sfinta, pur si simplu de neatins”, a sustinut acesta, ulterior, la agentia de presa RIA Novosti. „Cei care (o critica) sunt cei mai rai oameni din lume”.
La putin timp dupa prezentarea concluziilor anchetei, directorul Arhivelor nationale a demisionat. O decizie care nu a fost impusa de nimeni, a spus cel care a detinut acest post timp de peste 20 de ani.
Chiar daca admite ca in 16 noiembrie 1941 au avut loc lupte intense impotriva soldatilor nazisti, provocand moartea a peste o suta de militari sovietici, care uneori s-au aruncat sub tancurile inamice pentru a le arunca in aer, Serghei Mironenko persista: ancheta arata ca istoria celor 28 de eroi a fost „inventata”.
„Problema cu regimul sovietic este ca eroii fabricati total sunt mai importanti decat adevaratii eroi”, a avertizat el.
Mai multi istorici l-au sustinut, printre care Andrei Isaiev, specialist in al Doilea Razboi Mondial, care spune si el ca povestea celor 28 de oameni ai lui Panfilov nu are „nicio baza” reala.
Legenda si reper moral
Filmul, subventionat cu 30 de milioane de ruble (435.000 euro) de catre ministerul Culturii, a reusit sa-si finanteze o cincime din buget prin intermediul unei campanii de strangere de fonduri pe internet.
In primul week-end dupa lansare, filmul a generat venituri de 154 de milioane de ruble (2,23 milioane euro) iar la Moscova, unde o strada poarta numele celor 28 de oameni ai lui Panfilov, salile cinematografelor sunt in continuare pline, la zece zile de la lansare.
In ultimii ani, tara incearca sa revina la traditia filmelor patriotice din epoca sovietica, au fost produse mai multe filme de razboi: in 2015, „Batalia pentru Sevastopol” a generat venituri de peste 6,5 milioane de euro iar „Stalingrad” 23,5 milioane euro.
Echipa fimului „Cei 28 ai lui Panfilov” spune ca s-a asigurat de veridicitatea evenimentelor apeland la Societatea de Istorie militara ruseasca, o institutie infiintata de Vladimir Putin.
Presedintele sau, Vladislav Kononov, califica episodul drept o „legenda” si „reper moral” pentru generatii intregi de rusi, admitand insa ca „este posibil sa nu fi fost 28 si sa nu fi murit toti”.