Şefa FMI, judecată în scandalul Tapie

0
89

Directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional va fi judecată pentru „deturnare de fonduri publice comisă de către un terţ şi rezultatul neglijenţei sale“.

 

Judecătorii – 12 parlamentari şi trei magistraţi de profesie – vor examina rolul fostului ministru al Economiei şi Finanţelor în decizia de a recurge la un arbitraj în vederea soluţionării litigiului dintre omul de afaceri Bernard Tapie şi Crédit Lyonnais cu privire la revânzarea Adidas.

 

În 2008, tribunalul de arbitraj i-a acordat 404 milioane de euro lui Bernard Tapie, la finalul acestei proceduri, suspectată de anchetatori că a fost doar un simulacru.

 

Acest arbitraj a fost anulat în februarie 2015 de către Curtea de Apel din Paris, iar Bernard Tapie a fost condamnat în decembrie să restituie sumele încasate.

 

 În acest dosar, Comisia de instrucţie de la CJR îi reproşează lui Lagarde că a ales calea arbitrajului în loc de cea a justiţiei obişnuite şi că nu a formulat recurs imediat după pronunţarea soluţiei, expunând astfel statul la plata unor sume necuvenite.

 

La Curtea de Casaţie, Christine Lagarde a susţinut că arbitrajul constituia „un model normal de soluţionare a litigiilor comerciale” şi că decizia de a recurge la el nu poate fi considerată o neglijenţă.

 

„Ea va fi prezentă” la procesul de la CJR, a anunţat avocatul ei Patrick Maisonneuve, contactat de Reuters.

 

Şefa FMI riscă o pedeapsă de până la un an de închisoare şi o amendă în valoare de 15.000 de euro.

 

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments