@ Condamnarea s-a dat într-un dosar de fraudă cu fonduri europene instrumentat de DNA Iași @ @ Firma Eky Sam s-a ales cu sechestru pe bunuri și urmează să plătească o amendă penală de 50.000 lei @ Toate persoanele condamnate în acest dosar vor fi obligate să acopere prejudiciul de 6 milioane lei la care se adaugă penalități
Sentință umilitoare primită de Eky Sam, firma patronată de Ioan Echimov în dosarul cu fraudă europene de la Primăria Ion Neculce. Astfel, Eky Sam, care a primit o amendă penală de 50.000 lei pentru folosirea de documente false în vederea obținerii de fonduri europene, a fost obligată să afișeze sentința pe cheltuială proprie pe o perioadă de 3 luni atât la sediul firmei din Târgu Frumos cât și la sediul instanței.
“Aplică inculpatei SC Eky Sam SRL Târgu- Frumos, pedeapsa complementară constând în afişarea hotărârii definitive de condamnare pe cheltuiala persoanei condamnate, afişarea se va realiza în extras, la sediul societăţii condamnate şi la instanţă, pe o perioadă de 3 luni, de la data rămânerii definitive a hotărârii”, au stabilit judecători.
Bonus, amendă penală
Eky Sam Târgu Frumos a fost condamnată să plătească o amendă penală de 7.000 lei pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și 50.000 lei amendă penală pentru folosirea de documente false în vederea obținerii de fonduri europene. Judecători au contopit pedepsele iar Eky Sam urmează să achite o amendă penală de 50.000 lei.
Pe de altă parte, doi dintre angajații Eky Sam, și anume Ion Covaliu și Cristinel Epure, au fost achitați. Aceștia fuseseră trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri și prezentarea unor documente false în vederea obținerii unor fonduri europene.
Primarul și secretarul au fost condamnați
Fostul secretar al comunei Ion Neculce, Mihai Iftimiei, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare și interzicerea unor drepturi pentru o perioadă de 1 an și jumătate pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau întocmirea unor documente false în vederea obținerii de fonduri europene. Acesta a fost achitat însă pentru săvârșirea unor infracțiuni de fals intelectual. Deși a recunoscut faptele, fostul viceprimar al comunei Ion Neculce, Neculai Mușat, a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani de închisoare pentru folosirea de documente false în vederea obținerii de fonduri europene și câte o lună de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și a infracțiunii de uz de fals. Acesta a rămas cu 3 ani de închisoare, pedeapsa fiind suspendată cu un termen de supraveghere de 5 ani. Judecătorii au dispus încetarea procesului penal împotriva lui Vasile Rusu, fostul primar al comunei Ion Neculce deoarece între timp acesta a decedat. Acesta fusese trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual și complicitate la săvârșirea infracțiunii de prezentare de documente false în vederea obținerii de fonduri europene. Un alt fost primar al comunei, Constantin {tefan, a fost condamnat însă în acest dosar. Acesta a fost primar al comunei pentru o perioadă interimară, după ce a murit Vasile Rusu, adică din decembrie 2014 până în iunie 2016. Constantin {tefan a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru folosirea de documente false în vederea obținerii unor fonduri europene.
Prejudiciu uriaș
De asemenea, cei condamnați au fost obligați să achite prejudiciul calculat de procurorii DNA în acest dosar 638.030 lei la care se vor adăuga penalități ce vor fi calculate începând cu data de 3.05.2012. Prin urmare, suma pe care o vor plăti Eky Sam și ceilalți condamnați poate depăși 10.000.000 lei, banii urmând a fi virați în conturile Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR), care s-a constituit parte civilă în dosar. De asemenea, AFIR se va judeca separat cu urmașii lui Vasile Rusu pentru recuperarea prejudiciului. În plus, judecătorii au dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit de procurori pe bunurile lui Ioan Echimov, dar au menținut sechestrul pe bunurile Eky Sam și ale celor condamnați.
“Nu fac declarații prin telefon. Putem discuta față în față doar la sediul firmei sau puteți să-mi trimiteți întrebările în scris”, a spus Ioan Echimov.
Au furat banii pentru pășune
Dacă cei doi foști primari ai comunei au fost trimiși în judecată de procurorul DNA Emilian Eva pentru că au băgat în buzunare banii europeni, firma Eky-Sam a fost acuzată dosar că i-a ajutat să-i fure. Este vorba despre subvențiile europene alocate prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) pentru întreținere a pășunii (amenajarea unor adăpători, decolmatări, amenajarea unor umbrare pentru animale etc). Lucrările nu au fost efectuate niciodată, iar firma Eky-Sam este acuzată că a furnizat documente pe care foștii șefi din primărie le-au folosit pentru a ascunde faptul că au băgat în buzunar banii europeni. Mai exact, Eky Sam le-a furnizat acestora documente care se refereau la lucrări care nu au fost efectuate niciodată.
“În vara anului 2008 (după încasarea subvenției aferente campaniei pentru anul 2007), la inițiativa lui Rusu Vasile, inculpatul Mușat Neculai (fostul viceprimar) a încheiat cu Eky-Sam SRL Târgu Frumos (fără negocieri) un contract de prestări servicii de decolmatare și regularizare pâraie, în vederea întreținerii pășunilor de pe raza comunei Ion Neculce. Deși niciuna dintre aceste lucrări nu a fost recepționată de Mușat Neculai la momentul executării, acesta a consimțit, la solicitarea lui Rusu Vasile, să achite sumele de bani facturate de SC Eky Sam SRL Iași, semnând și avizând documentele justificative întocmite ulterior de către angajații acestei firme”, se arată într-un comunicat de presă emis de DNA.
Mai departe, în baza contractului respectiv, angajați ai Eky Sam, Ion Covaliu șI Cristinel Epure, au întocmit situații de lucrări care atestau în fals că lucrările de întreținere la pășunea comunală au fost efectuate.
“În numele și interesul firmei Eky-Sam SRL Târgu Frumos, inculpații Covaliu Ion și Epure Cristinel – Mihai au întocmit în fals, în cursul anului 2009, o serie de înscrisuri (situații de lucrări) în care au atestat nereal efectuarea unor lucrări. Aceste înscrisuri au reprezentat documente justificative care au atestat nereal prestarea, de către firma Eky-Sam a unor lucrări in valoare de 104.855 lei fără TVA”, se mai arată în comunicatul DNA.
În realitate, după cum s-a mai precizat, banii nu au fost folosiți pentru lucrările de întreținere, ci au intrat în conturile personale ale foștilor primari.
Sentința pronunțată de Tribunalul Iași nu este definitivă. Aceasta poate fi atacată cu rescurs atât de către inculpați cât și de către DNA la Curtea de Apel.
Constantin MAZILU