Luni seară, în jurul orei ora 20.00 (ora 21.00, ora României), în apropiere de celebra arteră comercială Kurfürstendamm din capitala Germaniei, un camion a intrat în mulţimea adunată la târgul de Crăciun de lângă Biserica Memorială Kaiser Wilhelm, un simbol al Berlinului. Atacul s-a soldat cu 12 morţi şi 45 de răniţi, dintre care 30 sunt în stare gravă, potrivit celui mai recent bilanţ, citat de „Die Zeit“.
La bordul camionului care a intrat în mulţime şi care aparţinea unei firme poloneze se aflau două persoane – şoferul care a intrat în oamenii de la târg şi un pasager, care stătea pe scaunul din dreapta.
Potrivit unor martori oculari, imediat după comiterea atacului, primul a sărit din cabină şi a fugit de la locul faptei, a scris „Die Welt“.
Pasagerul din dreapta a fost găsit mort. După cum a declarat ministrul de Interne al landului Brandenburg, Karl-Heinz Schröter, bărbatul a fost împuşcat. Ulterior a fost identificat drept Lukasz Urban, în vârstă de 37 de ani, cetăţean polonez. Era şoferul care urma să efectueze o cursă cu vehiculul înmatriculat în Polonia. Soţia lui a afirmat că nu mai reuşise să ia legătura cu el de la ora 16.00, iar anchetatorii au luat în calcul ipoteza deturnării camionului.
La aproximativ două ore de la comiterea atacului, poliţia a reţinut, pe baza unor informaţii furnizate de martori oculari, un suspect, despre care presa germană a scris că ar fi un cetăţean pakistanez, în vârstă de 23 de ani, ajuns în Germania la sfârşitul anului trecut pe ruta balcanică. Acesta ar fi locuit o perioadă într-un adăpost pentru refugiaţi din Berlin, ar fi folosit mai multe identităţi şi chiar le-ar fi fost cunoscut poliţiştilor pentru infracţiuni minore.
Semne de întrebare
Marţi după-amiază, autorităţile au declarat că iau în calcul ca suspectul arestat să nu fie cel care a comis carnagiul, calificat de ministrul federal de Interne, Thomas de Maiziere, drept atentat. De altfel, suspectul a negat orice implicare. Totodată, procurorul general al Germaniei, Peter Frank, nu a exclus ipoteza ca în atac să fi fost implicate mai multe persoane.
Forţele de ordine aflate în teren au fost informate de la centru cu privire la evoluţia situaţiei, mai ales că o astfel de variantă implică faptul că atacatorul este în libertate şi înarmat. În plus, autorităţile germane au avertizat cu privire la faptul că este posibil să fie comise noi atacuri.
În timp ce informaţiile privind autorul sau autorii atentatului continuau să rămână neclare, în Germania s-au reaprins dezbaterile legate de situaţia refugiaţilor ajunşi în ţară ca urmare a politicii uşilor deschise promovate de cancelarul Angela Merkel.
De altfel, şefa Executivului de la Berlin a fost pusă nu o dată la zid din cauza implicaţiilor presupuse de sosirea a circa 900.000 de migranţi în anul 2015, inclusiv în ceea ce priveşte siguranţa germanilor.
Marţi, înainte de prânz, Angela Merkel a făcut o scurtă declaraţie de presă. „Este o zi grea. Ca milioane de oameni din Germania, sunt îngrozită, şocată şi profund îndurerată de ceea ce s-a întâmplat în piaţa Breitscheid din Berlin. 12 oameni, care ieri (luni, n. red.) erau printre noi şi aşteptau Crăciunul, care aveau planuri pentru vacanţă, nu mai sunt printre noi. O faptă macabră şi incomprehensibilă le-a răpit viaţa. Mai mult de 40 de persoane sunt rănite, luptă pentru viaţa lor sau pentru sănătatea lor“, a declarat Angela Merkel.
„Sunt încă multe lucruri neclare despre acest act, însă trebuie să plecăm de la premisa că a fost un atac terorist. Ştiu că ar fi mai greu pentru noi toţi dacă s-ar confirma că persoana care a comis acest atac a căutat protecţie şi azil în Germania“, a afirmat şefa Executivului de la Berlin, în contextul în care foarte mulţi germani s-au implicat în acţiuni de ajutorare a refugiaţilor.