Poliţia turcă a început joi o operaţiune de amploare care vizează arestarea a 58 de lideri ai mişcării predicatorului Fethullah Gülen în 16 din cele 81 de provincii ale Turciei, inclusiv la Istanbul, a relatat agenţia de presă Anadolu, preluată de DPA.
Vânătoarea de adepţi de rang înalt ai acestei mişcări are loc în contextul în care, imediat după tentativa de lovitură militară de stat care a avut loc în Turcia pe data de 15 iulie, preşedintele Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe Gülen că a orchestrat acţiunea prin care s-a încercat înlăturarea regimului său de la putere.
Clericul musulman, care trăieşte în exil în Statele Unite ale Americii şi care a fost în trecut un aliat al actualului preşedinte turc, a negat vehement orice acuzaţie de această natură. Ba chiar a afirmat, într-un interviu acordat DPA, ziarului german „Die Zeit“ şi ziarului spaniol „El Pais“, că Erdogan s-a aflat în spatele tentativei de lovitură militară de stat.
Arestări, suspendări, demiteri
În toată perioada scursă de la puciul eşuat autorităţile turce nu au contenit să facă arestări. Potrivit informaţiilor publicate de presa din Turcia, 36.000 de persoane au ajuns după gratii, iar 75.000 de funcţionari publici şi rudele lor şi-au pierdut locurile de muncă. Alte mii de persoane au fost destituite.
În vizorul autorităţilor de la Ankara s-au aflat şi se află inclusiv militari turci care erau, în momentul tentativei de lovitură militară de stat, la post la cartierul general al NATO din Bruxelles sau la centrul de comandă SHAPE din Mons, după cum a relatat în exclusivitate Deutsche Welle.
Sub protecţia anonimatului, unii dintre aceşti militari au afirmat în discuţiile cu postul german citat că nu au nicio legătură cu puciul eşuat, că după ce au fost informaţi că au fost suspendaţi sau daţi afară din armată au intenţionat să se întoarcă în ţară pentru a clarifica situaţia, dar că arestările făcute în Turcia i-au făcut să se răzgândească. Au ajuns să fie acum solicitanţi de azil în Belgia sau în Germania.
O problemă în cadrul NATO
Generalul american Curtis Scaparrotti, comandantul forţelor NATO în Europa, a confirmat, miercuri, că epurările declanşate de autorităţile turce după puciului eşuat din luna iulie au afectat puternic personalul militar turc din cadrul NATO.
Potrivit lui, 150 de ofiţeri turci au fost rechemaţi sau trecuţi în rezervă, relatează „The New York Times“.
Ca urmare, numărul ofiţerilor turci s-a redus, per total, cu 50%, notează Deutsche Welle, adăugând că Scaparrotti a admis că în acest context există o problemă la capitolul personal, mai ales că până acum numai jumătate dintre posturi au fost reocupate.
Totuşi, puţini sunt cei care îndrăznesc să-l critice public pe preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care, după 15 iulie, a acuzat în repetate rânduri Occidentul că îi adăposteşte pe adepţii lui Gülen.
Între timp, liderul de la Ankara încearcă să profite de susţinerea populară de după puciul eşuat pentru a-şi consolida puterea, vizând transformarea regimului politic din Turcia dintr-unul parlamentar într-unul prezidenţial, ceea ce presupune concentrarea puterii în mâinile sale.
Mese calde şi pietre funerare cadou
Recent a vorbit de noi inamici politici care, din cauză că nu au reşit să-l înlăture de la putere, încearcă să saboteze economia turcă prin speculaţii la bursă, pe piaţa valutară şi cea monetară. Nu i-a numit, dar le-a cerut cetăţenilor turci care au numerar în dolari să schimbe banii în lire turceşti sau în aur, recomandând Băncii Centrale să reducă rata dobânzii pentru a stimula creşterea economică, pe fondul crizei generate parţial de instabilitatea politică.
Imediat, mai multe firme şi companii turce au răspuns apelului lansat de Erdogan şi au decis să le ofere stimulente celor care îşi schimbă depozitele în lire turceşti. În anumite cazuri este vorba doar despre o masă caldă, însă în altele miza creşte. Unele companii oferă pachete gratuite pentru nunţi, altele s-au gândit să-i ademenească pe turci oferindu-le cadou pietre funerare, notează AFP.
Stimulentele depind de suna schimbată în lire turceşti. La Istanbul, un brutar a anunţat că va oferi o pâine caldă celor care pot dovedi că au schimbat 250 de dolari în lire turceşti.
La Gaziantep, un antreprenor are o ofertă mai generoasă – toţi turcii care vor schimba 10.000 de dolari în lire turceşti vor primi gratuit un pachet de nuntă în valoare de 5.000 de lire turceşti, adică aproximativ 1.460 de dolari.
La Bursa, un alt antreprenor oferă o piatră funerară cu o valoare de până la 750 de lire (aproximativ 220 de dolari) pentru cei care schimbă 2.000 de dolari în lire turceşti.
Totuşi, mai mulţi economişti se îndoiesc de faptul că o asemenea campanie va avea un impact de durată.