Prezentarea acestui plan a venit în contextul temerilor legate de modul în care Statele Unite îşi vor îndeplini angajamentele în materie de securitate sub preşedinţia republicanului Donald Trump, care a afirmat de mai multe ori că statele europene care sunt membre NATO trebuie să aloce apărării 2% din produsul intern brut pentru a beneficia de susţinerea SUA.
Principala măsură a planului dezvăluit de liderii UE este reprezentată de crearea „unui fond european pentru apărare“, care va avea două componente: finanţarea unor programe de cercetare şi dezvoltare a tehnologiilor militare, precum şi instrument financiar care va permite statelor membre să achiziţioneze în comun echipamente militare, cum ar fi drone sau elicoptere.
Planul propune creşterea sumei din bugetul UE alocate cercetării în domeniul militar de la 25 de milioane de euro la 90 de milioane până în 2020, când ar urma să înceapă un program dedicat acestui scop, în valoare de 500 de milioane de euro anual.
În acest timp, fondul consacrat achiziţiilor comune de tehnică militară este estimat de executivul comunitar la aproximativ cinci miliarde de euro pe an, notează AFP. Pentru a creşte precizia acestei estimări, Comisia intenţionează să lanseze un studiu de fezabilitate.
„Pentru a garanta securitatea noastră colectivă, trebuie să investim în dezvoltarea în comun a unor tehnologii şi a unor echipamente de importanţă strategică – de la capacităţi terestre, aeriene, maritime şi spaţiale, până la capacităţi în domeniul securităţii cibernetice. Această acţiune necesită o cooperare mai intensă între statele membre şi o punere în comun mai amplă a resurselor naţionale“, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un comunicat.
„Dacă Europa nu se îngrijeşte de propria securitate, nimeni altcineva nu o va face în locul nostru. O bază industrială de apărare puternică, competitivă şi inovatoare este cea care ne va oferi autonomie strategică“, a adăugat el.
Planul urmează să fie discutat în Consiliul European din 15-16 decembrie.
În ultimul deceniu, statele membre ale Uniunii Europene au diminuat cheltuielile în domeniul apărării cu aproape 12% în termeni reali, dar această diminuare nu a fost compensată printr-o cooperare europeană mai intensă. Se estimează că lipsa cooperării dintre statele membre în domeniul apărării şi al securităţii costă anual între 25 de miliarde şi 100 de miliarde de euro, se adaugă în comunicatul Comsiei Europene.