UPDATE Proeuropeanul Alexander Van der Bellen a câştigat alegerile prezidenţiale din Austria (exit-poll)

0
69

UPDATE 18.54 Norbert Hofer şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidenţiale şi l-a felicitat pe rivalul său, Alexander Van der Bellen, prin intermediului unui mesaj postat pe Facebook. 

 

UPDATE 18.50 Alexander Van der Bellen a obţinut, conform estimărilor făcute de ORF şi prezentate de publicaţia „Der Standard“, 53,6% din sufragii, în timp ce Norbert Hofer a obţinut 46,4% din voturi. 

 

 

– Ştirea iniţială –

 

Proeuropeanul Van der Bellen, în vârstă de 72 de ani, a obţinut, potrivit exit-pollului prezentat de oe24.tv între 51 şi 53% din voturi, în timp ce candidatul Partidului Libertăţii din Austria, de extremă-dreaptă, Norbert Hofer, în vârstă de 45 de ani, a obţinut între 47 şi 49% din sufragii. 

 

Austriecii au fost chemaţi să voteze pentru a doua oară în cadrul celui de-al doilea tur al prezidenţialelor, după ce, în luna iulie, Curtea Constituţională a decis reluarea scrutinului ca urmare a unor nereguli legate de votul prin corespondenţă.

 

Precedentul tur doi al alegerilor prezidenţiale a avut loc pe data de 22 mai şi a fost câştigat de proeuropeanul Alexander Van der Bellen, care a obţinut atunci 50,3% din sufragii.

 

Deşi rolul preşedintelui Austriei este considerat mai degrabă simbolic, acesta are o serie de puteri: este şeful armatei, numeşte cancelarul şi poate, în anumite circumstanţe, să dizolve Parlamentul.

 

Rezultatul alegerilor prezidenţiale din Austria reprezintă o lovitură pentru populiştii de dreapta din Europa, notează Deutsche Welle, adăugând că aceştia sperau să prindă avânt în contextul în care anul viitor vor avea loc alegeri legislative în Olanda şi în Germania, precum şi alegeri prezidenţiale în Franţa.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments