“Si care e explicatia? Care a fost rezultatul pana la urma? Oamenii politici au vreo boala? Ni s-a tot spus despre tehnocrati, e in regula. Am vazut anul asta, Romania a inceput sa intre in regres economic. Problema nu e daca esti om politic sau nu. Problema e daca esti de buna credinta si stii. Ai autoritate si stii domeniul respectiv. Stii sa relationezi, stii sa generezi o dezbatere publica. Si intelegi nevoile sistemului. In rest, esti om politic nu poti sa intri la justitie. De ce?”, a rabufnit liderul PSD. (Vezi spre finalul interviului, 1:19)
Este prima data in ultimii ani cand PSD isi anunta practic intentia de a pune un om de partid la unul din cele mai importante ministere. La justitie am avut in ultima decada, cu una sau doua exceptii, oameni adusi din afara partidelor tocmai pentru a feri sistemul pe cat posibil de influenta politica. Sigur, un tehnocrat nu garanteaza in mod necesar o buna administrare, dar cel putin prezinta riscuri mai mici de a actiona la ordin politic.
Pe cand un om politic isi datoreaza cariera exclusiv partidului din care provine si prezinta, in consecinta, o probabilitate ridicata de face pe plac sefilor si colegilor. Lor le este dator pentru functia primita, lor trebuie sa le dea prin urmare satisfactie. “Boala oamenilor politici” pusi la justitie se manifesta exact prin ceea Dragnea crede ca este o calitate: stiu sa relationeze mai bine decat stiu sa administreze sisteme atat de complexe.
Or, acest lucru se preface Liviu Dragnea ca nu-l intelege, desi cred ca a stiut exact ce semnal transmite partidului criticand vehement ideea unui tehnocrat la justitie: baieti, daca ajungem la putere ne vom pune omul nostru unde ne doare pe toti mai tare. Gata cu ministri parasutati din afara gastii, care nu inteleg nevoile partidului.
A doua zi, in interviul pentru Adevarul, Dragnea si-a exprimat convingerea ca “justitia nu mai poate fi controlata de politic niciodata”, desi cu o seara inainte pledase pentru un ministru politic. Or, tocmai de aici incep controlul si politizarea. Ministrul face propuneri de sefi in parchete, poate modifica legi cu dedicatie si are in subordine institutii importante, cum ar fi penitenciarele etc.
Tot in interviul pentru Adevarul, Dragnea le-a propus magistratilor eternul troc cu care PSD a stiut sa-si cumpere tacerea in sistem: investitii in infrastructura din justitie. A promis ca va debloca programul de investitii in informatizare si sali de judecata, vorbind foarte probabil si din proprie experienta.
“Am vazut problema conditiilor in care lucreaza judecatorii si procurorii in instante. Acolo se inghesuie avocati cu judecatori, in sali mici, neluminate, neaerisite. Noi cerem judecatorilor sa nu fie nervosi, sa nu fie influentati. Plus ca au o incarcatura de dosare uriasa. E vorba de sprijin financiar pentru dotari, de informatizarea totala a documentelor din justitie. Faptul ca cineva vorbeste atat de mult de justitie inseamna ca-i crede pe romani prosti. Cine mai poate crede ca in Romania cineva mai poate prelua controlul pe justitie”, a mai spus Dragnea la Adevarul Live.
Liderul PSD a mai vorbit despre nevoia de clarificarea a legislatiei, mult prea stufoasa, explicand ca e nevoie de “codificare”, adica eliminate toate redundantele. A evitat sa spuna clar daca este nevoie de o lege privind raspunderea magistratilor, precizand ca asta trebuie a fie rodul unei “dezbateri ample, cinstite.”
“Nu neaparat oamenii politici trebuie sa o dezvolte. Trebuie sa incurajeze sa aiba loc aceasta dezbatere. In primul rand oamenii care lucreaza in sistem trebuie sa faca asta”, a mai spus liderul PSD. Dragnea a evitat sa se pronunte si asupra proiectelor de modificare a Codurilor Penal si de Procedura Penala. “Nu stiu, e treaba specialistilor”, a afirmat liderul PSD, adaugand insa ca articolele declarate neconstitutionale de Curte trebuie modificate. “Asta trebuie sa se intample, in rest cu codurile penale habar n-am, nu ma pricep la asta”, a mai spus Dragnea. El a declarat ca
“orice se face in domeniul asta, orice intentie de modificare trebuie dezbatuta larg, nu peste noapte”.
In concluzie, liderul PSD – condamnat penal intr-o dosar de frauda electorala si trimis in judecata in altul pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la fals – pare sa fi invatat bine lectiile trecutului. Controlul asupra justitiei nu se poate lua peste noapte si in nici un caz cu mana cuiva din afara partidului. Risca sa nu raspunda la comenzi. E nevoie de un om de incredere, din partid, care sa cunoasca sistemul si, mai ales, sa se priceapa la aburit publicul intern si extern. Sau, cum ar zice Dragnea, sa stie sa relationeze, sa genereze o dezbatere publica.
Desi declaratia lui Dragnea nu e scandaloasa in sine, liderul PSD a enuntat un principiu distructiv care ameninta un sistem independent construit cu eforturi uriase in ultimii ani.