Ministrul rus al Transporturilor Maksim Sokolov, a dat asigurări luni dimineaţa, în urma unei reuniuni a Comisiei speciale create în urma acestei drame, că ”pistele privilegiate astăzi nu includ actul terorist”.
”Cauzele pot fi variate. Specialişti din cadrul Comitetului de anchetă le analizează”, a adăugat el pentru televiziunea rusă, evocând ”o problemă tehnică sau o eroare de pilolare”.
SIMBOL NAŢIONAL
Această catastrofă, care a avut loc duminică dimineaţa, la puţin timp după decolarea avionului din staţiunea balneară Soci, a provocat o emoţie puternică în Rusia, unde Ansamblul Aleksandrov – cunoscut în turneele din întreaga lume pe care le-a susţinut sub numele de Corul Armatei Roşii – este considerat unul dintre simbolurile ţării, o mândrie naţională.
Unsprezece corpuri şi peste 150 de fragmente de avion au fost găsite până în prezent de echipe de căutare, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov, citat într-un comunicat.
El a adăugat că zece dintre corpuri au fost trimise la Moscova, unde urmează să fie identificate.
Peste 3.500 de persoane, inclusiv peste 150 de scafandri, 39 de vapoare, dar şi cinci elicoptere şi drone participau la căutări, au precizat autorităţile ruse, care au extins perimetrul de căutare.
Cutiile negre ale avionului nu au fost localizate încă, însă comandantul Forţelor aeriene Viktor Bondarev s-a declarat ”sigur” că ele nu au fost avariate şi a adăugat că speră să fie găsite luni.
Preşedintele rus Vladimir Putin a decretat o zi de doliu luni ”pe întregul teritoriu al Rusiei” şi a îndemnat la o ”anchetă atentă (…) în vederea determinării cauzelor catastrofei”.
Aeronava a plecat de pe aerodromul Ceaikovski, lângă Moscova, şi a făcut escală la Soci, pentru a fi realimentată cu kerosen.
La bord se aflau 84 de pasageri şi opt membri ai echipajului. Între pasageri se aflau 64 de membri ai Ansamblului Aleksandrov şi opt militari.
Ei se duceau în Siria să sărbătorească Crăciunul împreună cu militari ruşi, mobilizaţi în această ţară începând din septembrie 2015, în susţinerea regimului lui Bashar al-Assad, un vechi aliat al Moscovei.
În avion se aflau, de asemenea, nouă jurnalişti de la posturile de televiziune Pervîi Kanal, NTV şi Zvezda, doi oficiali civili de rang înalt şi conducătoarea unei organizaţii de caritate respectată în Rusia, Elizaveta Glinka.
Glinka este cunoscută marelui public sub numele de ”doctor Liza” şi ducea medicamente Spitalului Universitar din Latakia (nord-vest), potrivit Consiliului consultativ pentru Drepturile Omului de pe lângă Kremlin.
”BUNĂ STARE TEHNICĂ”
Potrivit Ministerului Apărării, Tupolevul 154 a dispărut de pe ecranele radarelor la ora 2.27 GMT (4.27, ora României), la două minute după ce a decolat de pe aeroportul de la Soci, în comuna Adler, pe coasta Mării Negre. El se îndrepta către baza aeriană Hmeimim, situată în apropiere de latakia, în Siria.
Avionul se afla în exploatare de 33 de ani şi efectuase 6.689 de ore de zbor. El a fost reparat ultima dată în decembrie 2014 şi revizuit în septembrie.
Aeronava era ”în bună stare tehnică”, a dat asigurări, la televiziunea publică, Serghei Bainetov, însărcinat cu securitatea zborurilor armatei ruse.
Aproximativ 4.300 de militari ruşi sunt mobilizaţi în Siria, unde Moscova deţine instalaţii portuare militare la tartus (nord-vest). Rusia continuă să-şi consolideze prezenţa militară în această ţară devastată de război, soldat cu peste 310.000 de morţi.