Peste 100 de persoane, copii și tineri cu dizabilități din Iași, părinți și aparținători ai acestora și specialiști din domeniul dizabilității au beneficiat în anul 2016 de servicii specializate gratuite printr-un grant din partea Elveției.
Fundația Serviciilor Sociale Bethany, împreună cu partenerii săi, Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR) – Filiala Iași și Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (F.O.N.S.S), a implementat pe parcursul anului trecut proiectul “Soluții integrate pentru incluziunea socială a copiilor și tinerilor cu dizabilități” prin care au urmărit să dezvolte o serie de servicii integrate în domeniul dizabilității.
Recuperare prin stimulare multisenzorială pentru copii cu dizabilități
30 de copii cu dizabilități neuro-psiho-motorii din Iași au beneficiat, și beneficiază în continuare, de recuperare prin stimulare multisenzorială gratuită. Ședințele au loc la Centrul de Recuperare din cadrul Fundației Bethany unde a fost amenajată o cameră de terapie prin stimulare multisenzorială în primăvara anului trecut. Aici, copiii învață alături de terapeuții fundației să acorde o semnificație corectă stimulilor exteriori și să se adapteze mai bine la mediul ce-i înconjoară. Pentru că recuperarea copiilor este un proces de durată, terapia prin stimulare senzorială va fi inclusă în continuare în portofoliul de servicii, chiar și după finalizarea grantului. În plus, 50 de părinți și aparținători ai acestora au beneficiat de un program de educație parentală, servicii sociale de consiliere și sprijin din partea unei echipe specializate.
Servicii de dezvoltare profesională dedicate specialiștilor
Oportunitățile de dezvoltare profesională în domeniul asistenței sociale reprezintă o nevoie continuă. Prin urmare, în cadrul proiectului s-a constiuit o rețea din care fac parte peste 20 de organizații neguvernamentale din regiunea de Nord-Est. Aceasta are principal scop schimbul de informații și de experiențe între organizații.
În plus, în luna octombrie a avut loc la Iași Conferința regională “Calitatea serviciilor adresate persoanelor cu dizabilități” la care au participat peste 60 de specialiști din domeniu. A fost organizată de Fundația Serviciilor Sociale Bethany cu scopul de a crea un cadru de întâlnire, învățare și schimb de experiență pentru cei care activează în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități. Invitați speciali și lectori în cadrul conferinței au fost Ovidiu Damian, Președinte al Federației de Pedagogie Curativă din România și realizator al emisiunii “Fără Prejudecăți”, singura producție media din Europa pentru care lucrează trei reporteri cu Sindrom Down și Tudor Mitasov, Președinte al Centrului Român de Intervenție Socială și Psihoterapeutică Iaşi.
Conferința a supus dezbaterii subiecte de interes și abordări noi în lucrul cu persoana cu dizabilități: capacitatea de a menține o relație obiectivă cu persoanele asistate, dezvoltarea unei perspective multidimensionale în evaluarea copiilor cu deficiență mintală, cunoașterea abordării copilului cu deficiență mintală din perspectiva Pedagogiei Curative, dezvoltarea capacității de evaluare funcțională a persoanelor cu nevoi speciale, cu centrare pe resurse și capacități, precum și dezvoltarea perspectivelor de abordare psiho-socio-profesională și terapeutică a persoanei cu dizabilități.
Promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități
Proiectul “Soluții integrate pentru incluziunea socială a copiilor și tinerilor cu dizabilități” a avut și o componentă de promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilități și de modificare/îmbunătățire a legii cadru în domeniul dizabilității prin implicarea factorilor de decizie locali și centrali. Au fost organizate întâlniri de consultare privind implementarea politicilor sociale la nivelul ministerelor de resort pentru domeniul dizabilității, dezbateri publice la nivelul Regiunii de Nord-Est și întrevederi cu factori de decizie pentru modificarea legii 448/2006 privind promovarea și protecția persoanelor cu handicap.
Proiectul a fost co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și are un buget total de 84.222 CHF. Grantul acordat este de 74.950 CHF, iar co-finanțarea asigurată de solicitant și parteneri este în valoare de 9.272 CHF.
Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la: Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Strada Varianta Uzinei, nr. 1, Iași, Tel: 0232 278535, E-mail: [email protected], persoană de contact Izabela Crăciun, manager proiect.
Despre Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany
Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit care urmăreşte îmbunătăţirea vieţii persoanelor dezavantajate, în special a copiilor, a tinerilor şi a familiilor acestora, oferind servicii sociale şi promovând practici profesioniste în asistenţa socială. Cu peste 22 de ani de activitate în România, programele fundației vizează activități de terapie recuperatorie pentru copiii cu dizabilități, proiecte de încurajare a educației în mediul rural și, în general, promovarea unor practici profesioniste în lucrul cu copiii care provin din medii dezavantajate (centre de plasament, familii defavorizate). Nu în ultimul rând, Fundația Serviciilor Sociale Bethany promovează voluntariatul și filantropia ca modalități de implicare în viața comunității. Mai multe detalii se regăsesc pe www.bethany.ro, www.facebook.com/FundatiaBethany.
Despre A.N.C.A.A.R. Iaşi
A.N.C.A.A.R. Iași este o organizație nonguvernamentală și non-profit înființată în 2003, ce are ca misiune îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism și a familiilor acestora. Proiectele asociației urmăresc abordarea multidisciplinară în identificarea, cunoașterea și satisfacerea necesităților și drepturilor persoanelor cu autism. A.N.C.A.A.R. Iași este membră a Federației pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist.
Despre F.O.N.S.S.
Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS, reprezintă o platformă de lobby și advocacy, care și-a propus ca misiune implicarea în schimbarea politicilor și dezvoltarea sustenabilă a serviciilor sociale. Federația reunește 21 organizații cu activitatea relevantă în domeniu: Asociația Alternative Sociale, Asociația Betania Bacău, Asociația Regională de Educare a Adulților Suceava (AREAS), Asociația Salvați Copiii Iași, Centrul de Dezvoltare Socială, Centrul de Mediere și Securitate Comunitară Iași (CMSC), Centrul Diecezan Caritas, Filiala Iași a Asociației Naționale pentru Copii și Adulți cu Autism din România (A.N.C.A.A.R.), Fundația “Alaturi de Voi” România, Fundaţia ”Ancora Salvării” Iași, Fundația COTE, Fundația de Dezvoltare Locală “Speranța” Tg. Neamț, Fundația de Sprijin Comunitar Bacău (FSC), Fundația Enable România, Fundația Inimă de Copil, Galați, Fundația Iosif, Fundația Păpădia Iași, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Fundaţia Solidaritate şi Speranţă Iași, Fundația Star of Hope, Fundația World Vision România.