Adevărul Live, ora 15.00: O imensă manipulare sau contraofensiva Trump împotriva Jihadului? Documentul despre ce ar urma să se întâmple

0
46


INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

 

Tehnic, asta se poate face prin anularea Ordinului Executiv dat în 2009 de Obama prin care era interzisă tortura şi erau închise absolut toate închisorile CIA. 

 

Se adună însă ciudăţeniile. Pe de o parte, Sean Spicer, secretarul de presă al Casei Albe, a negat că documentul respectiv ar proveni de la Casa Albă şi că „nu are niciun fel de idee de unde provine”. Pe de altă parte, întrebat direct dacă Administraţia Trump are sau nu intenţia să redeschidă aşa numitele „black sites”, Spicer a refuzat să răspundă, spunând că nu va comenta nimic în legătură cu documentul respectiv.

 

Citiţi documentul şi veţi realiza foarte repede că acolo se află toate elementele care pot produce un scandal major, cred fără precedent, în relaţiile internaţionale. Totul plecând de la convingerea foarte multor analişti că, dacă până acum am văzut că Trump s-a ţinut de cuvânt în aplicarea tuturor promisiunilor electorale, atunci, de data asta, de ce s-ar abate de la opiniile exprimate pe subiectul atât de sensibil şi de grav al torturii ca mijloc admisibil în lupta împotriva jihadiştilor?

 

În 2015, Congresul american votează o lege iniţiată de senatorul democrat de California Dianne Feinenstei şi de senatorul republican de Arizona John McCain, în care se formulează restricţionări foarte clare privind tehnicile de interogare ce urmau să fie înscrise în regulamentul armatei americane, Army Field Manual. Acum, ambii congresmeni au declarat că sunt îngrijoraţi că cele prevăzute în proiectul de Ordin Executiv reprezintă încălcări clare ale legii. 

 

„Preşedintele poate semna orice Ordin Executiv doreşte. Dar legea este lege. Nu vom aduce tortura înapoi în SUA” – a spus McCain. De partea cealalră, Liz Cheney, fata fostului Vicepreşedinte Dick Cheney care a fost favorabil „tehnicilor de interorgare avansată” a spus că „este bucuroasă să vadă că Preşedintele Trump a făcut acest gest”.

 

Adevărul LIVE vă propune, începând cu ora 15, o discuţie între jurnalistul Cristian Unteanu şi generalul Ioan Talpeş, fost Director al Serviciului de Informaţii Externe asupra acestu document, cu toate rezervele de rigoare şi, din nou subliniind că ne-am putea afla fie în faţa unei dezinformări colosale, fie în faţa unui alt moment de ruptură cu politicile Administraţiei Obama, semnal foarte viguros pentru intrarea într-o nouă eră a jocurilor geo-strategice. 

 

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments