Agenda culturală a sfârşitului de săptămână

0
116

Anul cultural 2017 debutează cu o serie de concerte şi spectacole pe gustul numeroşilor ieşeni iubitori ai artei de calitate.

Anul Nou pentru melomani

Filarmonica Moldova invită publicul la un “Concert de Anul Nou”, spectacol programat pentru ziua de 7 ianuarie 2017, la Palas Mall, cu începere de la ora 19.00. Sub bagheta dirijorului Jozsef Horvath vor fi interpretate lucrări de Johann Strauss-fiul, Josef Strauss, Eduard Strauss, Franz von Suppé, Émile Waldteufel, Josef Hellmesberger-fiul, Franz Lehár, Iosif Ivanovici. Din 1999, Jozsef Horvath este dirijor al Operei Maghiare, iar din 2006 totodată și al Operei Naționale Române din Cluj, acumulând peste 40 de titluri în repertoriul său. Ca dirijor invitat a condus majoritatea orchestrelor din țară, precum și Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Opera Națională București, Opera Națională Iași, Opera Națională Timișoara, Corul Radio din Budapesta și Orchestra Simfonică RTVE din Madrid.

O lună bogată la Opera din Iaşi

Opera Naţională Română Iaşi începe noul an cu o serie de spectacole foarte apreciate de public. Biletele pentru reprezentaţiile care vor avea loc în prima lună a anului au fost puse deja în vânzare de marţi, 3 ianuarie, atât online, cât şi la casa de bilete din Foaier. Primul spectacol va avea loc pe 6 ianuarie, cu Bărbierul din Sevilla de Gioachino Rossini, sub bagheta dirijorului Vladimir Lungu şi în regia lui Matteo Mazzoni. Absolvent al Academiei de Muzică din Cluj – Napoca, Vladimir Lungu a condus între anii 2002 – 2007 orchestra Operei Naţionale din oraşul de pe Someş. În perioada 2007 – 2015, Vladimir Lungu a fost dirijor la Opera de Stat din Mersin (Turcia).

Pe 8 ianuarie, de la ora 18.30, iubitorii artei lirice sunt invitaţi la Gala de Anul Nou a Operei Naţionale Române Iaşi, sub conducerea dirijoral şi în aranjamentul muzical ale lui Emil Ambrosă. Vineri, 13 ianuarie, de la ora 18.30, la Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu va avea loc spectacolul Opera în recital, pentru ca miercuri, 18 ianuarie, de la ora 18.30, la Teatrul Naţional să fie programată reprezentaţia cu Don Quijote de Ludwig Minkus, spectacol dirijat de Ciprian Toderaşcu şi cu o coregrafie semnată de celebra Ileana Iliescu. Kabaret, spectacolul care o are protagonistă pe Beatrice Rancea, revine pe scena ieşeană sâmbătă, 21 ianuarie, în două reprezentaţii programate la orele 18.30 şi 20.30. Coregrafia acestei montări de succes a Operei ieşene este semnată de către Yvette Bozsik. Afişul lunii ianuarie se încheie cu spectacolul Don Giovanni de W.A. Mozart, dirijat de Marcello Mottadelli şi regizat de Beatrice Rancea, laureată la Gala Premiilor Operelor Naţionale cu Premiul pentru cel mai bun regizor al stagiunii 2013 – 2014.

Invitaţie la teatru

Pe 5 şi 6 ianuarie 2017, amatorii artei dramatice pot viziona reprezentaţiile cu piesa „Iarna dragostei noastre”, cu începere de la ora 18.00 în Sala Studio Teofil Vâlcu. Din distribuţia spectacolului regizat de Emil Gaju şi a cărei scenografie este semnată de Alina Dincă Puşcaşu fac parte Mihaela Arsenescu Werner, Doina Deleanu, Adi Carauleanu şi Irina Răduţu. „Acest spectacol este, de fapt, o frumoasă poveste de iarnă pentru adulţi. Un spectacol care îţi cerne în suflet, precum o fantastică ninsoare, speranţa, credinţa şi dragostea. Să nu încetăm să credem în minuni, s-ar putea ca odată şi odată să vină mult aşteptata Iarna dragostei noastre”, este de părere regizorul Emil Gaju. Agenda Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” continuă pe 7 ianuarie cu spectacolul „Interviul”, de Alexandr Mardan, în regia lui Emil Gaju şi scenografia Alinei Dincă Puşcaşu, avându-i în distribuţie pe Georgeta Burdujan, Catinca Tudose şi Alexandra Bandac. “Practic, pe tot parcursul spectacolului se petrece un interviu continuu, imuabil,care are un caracter flotant. Se schimbă personajele cu rolurile, cu unghiurile de vedere. E de fapt un interogatoriu, un rechizitoriu care ni se întâmplă la un anumit moment al vieţii noastre: suntem puşi în faţa unor întrebări fundamentale: ce e dragostea, ce e fidelitatea, ce e credinţa, ce este iubirea de aproape şi mai ales ce înseamnă Iertarea”, a explicat regizorul Emil Gaju.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments