Alex Costea ”Prieteni de-ai noștri s-au cunoscut în Cafeneaua Piața Unirii, s-au plăcut și s-au căsătorit” – Cătălin Leahu ”În Iași, viața de noapte este încă în formare”

0
2604

Cine nu și-ar dori să fie patron de club? Viață de noapte, distracție, femei frumoase, ispite la tot pasul. În realitate stau însă lucrurile chiar așa?

GALERIE FOTO

Răspund la această întrebare, dar și la altele, patronii a două dintre marile cluburi din Iași. Este vorba de Alex Costea de la Cafeneaua Piața Unirii și Cătălin Leahu de la Fratelli. Care au fost cele mai tari chefuri, cât de bine se câștigă de pe urma unui club de noapte, ce  înseamnă să administrezi o afacere de acest gen, care au fost efectele legii anti-fumat, dar și despre impactul resimțit după tragedia Colectiv încearcă să ne răspundă Costea și Leahu.

  1. Care este cheia succesului clubului dvs?

Alex Costea: Nu cred că am ne-am referit sau raportat la noi vreodată folosind termeni mari, așa cum este cuvântul “succes”. Tindem să mergem pe ideea de satisfacție. E un domeniu în care simți bucuria, o trăiești intens, în primul rând, prin faptul că îți vezi prietenii, apropiații, cunoștințele și clienții distrându-se, legând relații, simțindu-se liberi și bine. E un sentiment care vine natural.

Cătălin Leahu: Cheia succesului nu există. Există un SPIRIT pe care l-am creat pentru și alături de toți cei care calcă pragul “casei“ noastre. Există multă dorință de a oferi stări și emoții de neuitat, experiențe și povești într-o atmosferă care ne leagă în mod constant din ce în ce mai mult și formăm o mare familie. Săptămânal mii de persoane ni se alătură la evenimentele pe care le organizăm și fiecare în parte este la fel de important. Credem cu tărie în calitatea umană care apreciază bunul simț și rafinamentul prin care se definesc multe din elementele “ Fratelli”. Pe de altă parte e DĂRUIREA și PASIUNEA echipei care trăiește și respiră “Fratelli”, făcând ca în fiecare săptămână să mai scriem câte o pagină a acestei povești. Totul se leagă: iubirea și grija față de oaspeții noștri, dăruirea a tot ceea ce avem mai bun și cu care am încercat să cream o atmosferă de neegalat, oamenii frumoși pe care îi avem aproape, calitatea la toate nivelurile și pasiunea pe care o depunem. Mai presus de toate cele menționate, pentru că această “ cheie” a succesului să se potrivească, aș mai adăuga și RESPECTUL față de noi, de oamenii din jur, de munca noastră, de acest spirit minunat.

  1. Descrieți cea mai demențială petrecere realizată în clubul dvs? Dar cea mai dezamăgitoare…?

Alex Costea: Noi, sincer, ne simțim bine în fiecare seară. E clar că pot apărea lucruri pe care nu le-am anticipat, poate, lucruri din care încercăm să învățăm pe viitor. E foarte important cum interpretezi un feedback sau o întâmplare. Noi alegem să nu o băgăm în cutiuța cu “dezamăgiri”, pentru că nu e. Plus că ce poate părea mai puțin plăcut pentru unii, poate fi awesome pentru alții. Asta e partea frumoasă când organizezi evenimente.

 

Cătălin Leahu: Nu pot răspunde decât foarte pe scurt la această întrebare: absolut demențiale sunt toate serile în Fratelli Iași. Și, pentru că fiecare seară e specială în felul ei, pentru că elementele care compun o seară în Fratelli sunt atât de diverse, din fericire, nu am trăit niciodată sentimentul unei seri care să mă dezamăgească. În aceeași ordine de idei, îmi doresc și sunt convins că și pe viitor nivelul calității în ceea ce privește activitatea noastră dar și al oamenilor care ne sunt alături să se mențină la aceleași standard.

3. Care au fost cele mai mari încasări realizate într-o seară în club și cu ce ocazie? Dar cele mai mici?

Alex Costea: Cum nu ținem nicio listă cu asta la loc de cinste in our brain, ne e greu să venim cu sume. Nu spunem că sunt lipsite de importanță, ci doar că nu sunt atât de relevante într-un domeniu în care satisfacția de care vă povesteam mai devreme este mult râvnită, pentru că vine la pachet cu pasiunea, cu investiția și orele de muncă. Un brand nu supraviețuiește doar din încasări. E mult mai mult decât atât. Pentru noi, cel puțin.

 

Cătălin Leahu: Sunt momente, stări, concepte, trăiri, povești în viață când partea materială nu are nici cea mai mică importanță. Spiritul Fratelli nu are preț, bugete, estimări și calcule. E un spirit frumos, de neprețuit și atât.

  1. Cum ați descrie viața de noapte a Iașului? De ce vin oamenii în club?

Alex Costea: Viața de noapte a Iașului e faină. Nouă ne place și o încurajăm. Socializarea, distracția, dansul, trăirile, amintirile sunt o oază de endorfine într-un final. Toate la un loc ne fac să ne simțim vii. E clar că e un subiect unde evoluția are loc să se desfășoare, asta dacă facem comparație cu orașe ca București, Cluj, Timișoara etc. Dar suntem acolo unde trebuie.

 

 

Cătălin Leahu: Răspunsul la prima parte a întrebării mi-ar placea sa fie “dinamică” . Însă voi spune că este  încă “în  formare”. Față de alte zone ale țării, cu siguranță această piață este mai puțin activă. Însă cred cu tărie că prezența companiilor și multinaționalelor care își desfășoară activitatea și la noi în oraș, latura universitară, gradul  de educație și ritmul în care evoluăm cu toții în această direcție, vor face ca suflul nocturn al orașului să fie unul mai resimțit și din acest punct de vedere.  De ce vin oamenii la club? Din “N” motive: de la o participare la o aniversare, o întâlnire cu prietenii sau colegii, datorită simpatiei față de un invitat care performează într-o seară într-un anumit loc, până la simpla eliminare a sedentarismului și a unei rutine de zi cu zi în care mai căutăm o refulare și o eliberare într-un cadru în care ne face plăcere. Ce știu sigur, este de ce vin oamenii la Fratelli: pentru că toată atmosfera creată, toate conexiile cu oamenii frumoși, toată pasiunea și modul în care angajații Fratelli tratează tot ceea ce se întâmplă, crează dependență – o dependență care nu se poate explica, o dependență față de “frumos” .

  1. Povestiți cea mai inedită întâmplare din viața clubului, care v-a marcat în mod deosebit.

Alex Costea: Întâmplări inedite apar tot timpul. Ce a fost inedit săptămâna trecută nu mai e săptămâna aceasta, pentru că a apărut ceva mai inedit, desigur. Însă, ținem morțiș să menționăm un inedit tare drag nouă, care s-a repetat de-a lungul anilor. E găsit în momentele alea în care chiar și prieteni de-ai noștri s-au cunoscut în Cafeneaua Piața Unirii, s-au plăcut și, ulterior, s-au căsătorit. Sunt fericiți, au copii, e fain. Poate că și faptul că avem starea civilă aproape are de-a face cu asta. Acestea sunt întâmplările inedite pentru noi, de fapt.

Cătălin Leahu:  E greu de spus. Extrem de greu. E aproape imposibil pe motiv că dacă aș analiza fiecare seară petrecută la Fratelli aș scrie cărți cât să umplem o Biblioteca Națională. Fiecare moment e special și contribuie la crearea unor amintiri pe care uneori e greu să le verbalizezi. Dar ca să răspund la întrebare…îmi amintesc cu dragă inimă ce sentiment “greu” m-a încercat atunci când un DJ invitat la Fratelli, de foarte mare renume, după o seară în care a performat la noi în club, nu a contenit în a-mi spune cât de minunat s-a simțit alături de publicul Fratelli Iași și că atmosferă ca la noi nu a întâlnit niciodată. Mi se părea de neimaginat cum un artist de talia lui, care pune muzică și umple stadioane întregi din toată lumea, care performează alături de nume sonore internaționale ar putea să afirme și să susțină cu tărie așa ceva. M-a marcat acel moment și, recunosc că ulterior, am mai primit această remarcă. Ceea ce face ca experiența să fie cu atât mai inedită și să mi-o amintesc de fiecare dată cu plăcere .

  1. Cum au afectat afacerea dvs restricțiile impuse de legea antifumat și evenimentele de la Colectiv?

Alex Costea: Aceste două evenimente ne-au atins și pe noi, așa cum au făcut-o cu toți ceilalți, de altfel. N-a fost o perioadă ușoară, dar ne-am revenit frumos. Suntem conștienți că trebuie să ne adaptăm în funcție de context, de dorințele consumatorului. Legea anti-fumat are avantajele ei, chiar dacă a venit cumva ca o lovitură pentru toată lumea. Dar toți ne-am adaptat incredibil de bine.  În general, la început, ne încearcă o reticență la schimbare, că așa e natura umană, dar la fel de rapid știm să ne folosim abilitățile cameleonice. În concluzie, e bine, ne distrăm.

Cătălin Leahu: Mi-e greu să vorbesc despre acest aspect. Este un moment extrem de dureros care a afectat atâtea familii și care, din nefericire, a luat multe vieți. Este un aspect care nu cred că poate implica nicio secundă discuții de “cum a afectat sau nu” un business sau altul, indiferent de industria în care activează. Pot spune doar atât: Fratelli a fost și înainte de momentul Colectiv, dar și după, clubul cu cele mai mari măsuri de siguranță în ceea ce privesc reglementările ISU. Nu doar cred, ci susțin cu tărie faptul că în Fratelli așa ceva nu s-ar putea întâmpla niciodată.

  1. Care e cel mai tare club din lume care l-ați văzut vreodată? Ce v-a impresionat la el?

Alex Costea: Sky Garden din Bali, Indonesia. E genul de spațiu de unde pleci cu experiențe multe, pe care nu le uiți nicioadată și pe care le povestești în ziare. Ca acum, de exemplu. Imaginați-vă 8 baruri și pub-uri sub același acoperiș. Ne-a plăcut complexitatea de care dau dovadă, atât prin design-ul interior, cât și prin genurile muzicale diverse, abordare etc. E un concept care înțelege clar că oamenii sunt diferiți și că, implicit, au gusturi diferite. Așa că, indiferent dacă îți place muzica reggae sau electronică sau de altă natură, Sky Garden e locul tău de distracție. Sigur te vei simți în elementul tău. E ca parcurile de distracție, unde, copil fiind, găsești de toate.

Cătălin Leahu:  Fără îndoială Hakkasan MGM Grand Las Vegas. Impresionant ?! Totul ! De la invitatul care performa în seara respectivă: Dj Tiesto , dimensiunile impresionante, partea de lumini,  atmorfera, vizualuri,  toți cei prezenți, organizarea, sonorizarea ,  totul … absulut totul te ducea într-o altă dimensiune. A fost o experiență formată din tot ce ar putea contribui la o seară de excepție într-un club. Și totul comparând cu multe alte locații pe care le-am vizitat de-a lungul timpului. Ce e drept, majotitatea persoanelor care erau acolo erau turiști și cu siguranță dorința lor de a petrece și de a se simți bine era mult mai mare, iar parametri de ore la care se începe acolo petrecerea sunt ușor diferiți față de la noi. La ora 23:00 acolo toată lumea era pe mese și se distra de ceva timp, spre deosebire de la noi, unde publicul “ se activează” ceva mai lent și au preferința de a ieși să petreacă o seara în club undeva spre miezul nopții.

 

Rareș Neamțu

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments