Ambasadorul Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan: Moldova istorică a ales să fie România

0
83

Reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan, a postat miercuri un mesaj pe pagina sa de Facebook în care aminteşte ‘tuturor novicilor în materie de istorie că teritoriul actual al Republicii Moldova a fost rupt în 1812 de la Imperiul Otoman şi a fost numit greşit ‘Besarabskaia Gubernia’ şi că Principatul Moldovei a continuat să existe până în anul 1859, când principatele Moldovei, Munteniei şi Ardealului s-au unit sub numele de România’.

Vlad Lupan îşi intitulează postarea pe Facebook drept ‘Lecţie de bază de istorie, pentru incompetenţi, din partea mea ca cetăţean privat’. ‘Principatul Moldovei, cu capitala la Iaşi, a fost entitatea administrativă şi unica entitate LEGALĂ în Imperiul Otoman de la care a fost ruptă în 1812 o parte din Ţara de Sus, Ţara de Jos şi Basarabia – partea respectivă a fost numită (greşit) Besarabskaia Gubernia, după zona de sud a regiunii’, scrie Lupan. Entitatea legală Principatul Moldovei a continuat să existe şi a decis în 1859 să aleagă (Nota Bene) pe nobilul moldovean Alexandru Ion Cuza, ca Principe atât al Moldovei, cat şi al Valahiei, în ianuarie 1859, în urma războiului din Crimeea (!), creând Principatele unite, cu capitala la Iaşi şi Bucureşti, îşi continuă Lupan ‘lecţia de bază de istorie’.

‘Principatele unite îşi asumă numele de România, luptă de partea Rusiei şi devin independente ca România, nume istoric pentru toate 3 regiuni – Dimitrie Cantemir, adorat de ruşi şi apologeţii lor, a scris un ‘Hronicon a toată ţara Românească’ (care apoi s-a împărţit în Moldova, Munteniască şi Ardealul) …’ (D. Cantemir, Hronicul vechimii româno-moldo-vlahilor, în Operele Principelui Dimitrie Cantemir), a mai scris ambasadorul Republicii Moldova la ONU.

Restul principatului Moldovei – o bucată ruptă de casă, Gubernia rusă Bessarabia, a revenit doar temporar (şi rămâne încă ruptă de toată familia sa română) la mama sa, Moldova, care era unica entitate legală care avea dreptul să se numească Moldova, deci România istorică a lui Cantemir, Mihai Viteazu 1600 şi copiii copiilor noştri. Şi punctum!’, conchide Vlad Lupan. Reacţia diplomatului moldovean vine după ce preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, i-a dăruit omologului din Republica Moldova, Igor Dodon, cu ocazia primei vizite a acestuia la Moscova, o hartă a Moldovei „istorice”, pe care Dodon a prezentat-o marţi presei ruse, spunând că ‘jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc’.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments