Angela Merkel „este convinsă că nu este justificată plasarea sub o suspiciune generalizată a oamenilor în funcţie de originea sau credinţa lor, chiar şi în cadrul luptei indispensabile împotriva terorismului“, a declarat Steffen Seibert.
„Cancelarul regretă interdicţia de intrare (în Statele Unite) impusă de guvernul american refugiaţilor şi cetăţenilor din unele ţari“, a adăugat Steffen Seibert.
Guvernul german „va examina consecinţele“ acestei interdicţii pentru cetăţenii germani cu dublă cetăţenie care sunt afectaţi de aceste măsuri ale SUA, a spus el.
Luarea de poziţie a Berlinului vine la o zi după convorbirea telefonică între Donald Trump şi Angela Merkel.
Comunicatele publicate la finalul discuţiei în Statele Unite şi în Germania nu făceau nicio menţiune cu privire la noile restricţii de imigrare pe teritoriul american.
„Convenţia de la Geneva privind refugiaţii cere comunităţii internaţionale să primească persoane care fug de război din motive umanitare“ şi „cancelarul a susţinut“ aceasta în timpul convorbirii sale telefonice cu Donald Trump, a adăugat Seibert.
Decretul american privind „protecţia naţiunii împotriva pătrunderii teroriştilor străini în Statele Unite ale Americii“, intrat în vigoare vineri, interzice pentru 90 de zile intrarea în SUA a rezidenţilor din şapte state cu majoritate musulmană, considerate ţări cu risc de către Washington: Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen.